Tisztelt jelenlegi és leendő Versenybíró sporttársak!

A Magyar Sakkszövetség elnöksége jóváhagyta az MSSZ munkacsoportja által készített szabályzatot a sakkversenybírók képzési és minősítő rendszerével kapcsolatban. Az aktuális változat a Dokumentumok/Általános szabályzatok menüben A sakksportban működő szakemberek tevékenységének szabályzata dokumentum részeként tekinthető meg.

A főbb változások az eddigi rendszerhez képest:

  • A harmadosztályú minősítést eltöröltük, akinek eddig harmadosztályú minősítése volt, automatikusan II. osztályú minősítést kap (ez a Magyar Sakkszövetségnél, vagy bármelyik megyei/budapesti szövetségnél intézhető a versenybírói igazolvány bemutatásával).
  • Az I. osztályú és országos versenybírói szinthez szükséges elvárt gyakorlati tapasztalat mennyisége konkretizálva lett, a FIDE bírói normaszerző rendszeréhez hasonlóan. Utólagosan benyújtott I. osztályú és országos versenybírói normákat 2019. július 1-jén vagy azután kezdődött versenyekről 2021. február 28-ig tudunk befogadni. A normaigazolásokhoz a formanyomtatvány hamarosan felkerül a Dokumentumok közé.
  • Az országos versenybírói minősítés megszerzéséhez nem szükséges újabb tanfolyamon részt venni. Szóbeli vizsgát kell tenni egy vizsgabizottság előtt, ahol a jelöltnek a szabályismereten túl órakezelésből is vizsgáznia kell, és legalább egy, FIDE által is elismert párosítóprogramnak egy verseny levezetéséhez szükséges mértékű ismeretéről is számot kell adnia. A vizsgadíj hamarosan szintén megállapításra kerül és felkerül a szolgáltatási díjak közé.

Az MSSZ tervezte ugyan egy november végén induló versenybírói tanfolyam beindítását, erről azonban a járványhelyzet alakulása miatt le kellett tennünk. Amint az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, a jövő év első felében (lehetőség szerint a csapatbajnoki szezon indulása előtt) pótolni fogjuk az elmaradást.