Az MSSZ elnöksége az alábbi közlemény kiadásáról döntött:

Tisztelt Versenyszervező Sporttársak!
Kedves Magyar Sakkcsalád!

A Magyar Sakkszövetség áttekintette a Kormánynak a koronavírus világjárvánnyal kapcsolatban november 10-én kiadott jogszabályát.

A jogi szabályozás lehetővé teszi, hogy a Magyar Sakkszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyek megrendezésre kerüljenek, ám a kormányrendelet alapvető céljára és elveire valamint  az általános járványhelyzetre tekintettel nagyon körültekintően kell eljárnunk.

A kormányrendelet fontos kitétele, hogy kizárólag versenyengedéllyel rendelkező sportolók esetén rendezhetőek meg sportversenyek, nézők nélkül. Értékszámszerző egyéni versenyek megrendezését az MSSZ maximum 10 fős összlétszámig engedélyezi, amelyeken a maszk használata kötelező.

Amatőr (azaz nem értékszámszerző) versenyek megrendezését az MSSZ nem engedélyezi, ilyen versenyek megrendezésére a hatályos kormányrendelet szerint sincs lehetőség.

A kormányrendelet céljára és elveire, valamint az egészségügyi szempontokra tekintettel a Magyar Sakkszövetség, a sakksportolók és környezetük egészségének megóvása érdekében, az Országos Ifjúsági Sakk Csapatbajnokságot nem rendezi meg.

Kérünk minden versenyszervezőt, hogy amennyiben a jelenlegi helyzetben úgy dönt, hogy a fentiekben ismertetett szabályokkal értékszámszerző versenyt rendez, azt kizárólag az MSSZ által meghatározott módon, valamint a hatályos jogszabályok és egészségügyi előírások szigorú betartása mellett tegye.

Kérjük, hogy minden, a versenyszervezéssel kapcsolatos kérdés esetében a szervezők konzultáljanak a Magyar Sakkszövetséggel!

A fenti korlátozások a kormányrendelet hatálya és érvényességi ideje alatt élnek.

Vigyázzunk magunk és egymás egészségére!