So nyerte az amerikai rangadót, Nakamura gyalogot nézett el, Kramnyik legyőzte Topalovot

Londonban, a Grand Chess Tour 2016 sorozat befejező tornáján az összetett pontversenyben vezető Wesley So győzelemmel rajtolt. Az amerikai presztízsrangadón könnyen nyert a nyitásban nagyot hibázó Hikaru Nakamurával szemben. Az exvilágbajnokok összecsapásán az orosz Vlagyimir Kramnyik legyőzte ősi riválisát, a bolgár Veszelin Topalovot. Egyenlő esélyeket ígérő állásban az angol Michael Adams azonnali vesztőt húzott az örmény Levon Aronjan ellen. Két játszma döntetlennel ért véget, az amerikai Fabiano Caruana és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, valamint a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri osztozott meg a ponton.

image1

Az orosz és a bolgár exvilágbajnok, Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov a különböző időkontrollok mellett már százkettedszer mérkőzött meg. Csak idén nyolcszor is farkasszemet néztek egymással, de csak Stavangerben csatáztak klasszikus kontroll mellett. Összesítésben Kramnyik 49 döntetlen mellett 32-20-ra vezetett, illetve Vlagyimir 27-11-es előnyével 33 pontosztozkodás született a klasszikus partikban. Nehéz feledni a 2006-os elisztai címegyesítő mérkőzésüket, amelyet végül Kramnyik a rapid rájátszásban nyert meg. A meccsen sok minden történt, megromlott a viszonyuk, játszmák előtt kezet sem fogtak. Az idei stavangeri versenyen oldódott a feszültség, küzdelmük után még együtt elemeztek is a kommentátorral, Peter Szvidlerrel.

dc10cf203ad687a20b185119e1913d10

A világranglista harmadik helyén álló Vlagyimir Kramnyik még mindig nagy akarással, elszántsággal játssza partijait, míg Veszelin Topalov régi fénye megkopott. Arra azonban kevesen számítottak, hogy az orosz exvilágbajnok ilyen könnyű győzelmet arat. Topalov igen rossz napot fogott ki, többször is hibázott, amit Kramnyik nem is a legpontosabb játékkal használt ki.

image5

Az amerikai presztízsrangadón a világossal játszó Hikaru Nakamura a Grünfeld védelem egyik divatos változatában súlyos taktikai elnézéssel már a 13. lépést követően jelentős hátrányba került. Az összetett pontversenyben vezető Wesley So értékes győzelemmel rajtolt.

A játéknap harmadik nyerését az örmény Levon Aronjan érte el, ehhez az angol Michael Adams hathatós segítséget nyújtott. Az olasz megnyitásból Aronjan nem hozott ki előnyt, inkább sötét lehetőségei tűntek kedvezőbbnek. Adams lebonyolítást kezdeményezett, gyalogot áldozott, de a kritikus pozícióban azonnali vesztőt húzott, tisztet vesztett. „Nem érdemeltem meg a győzelmet” – nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok.

Az amerikai Fabiano Caruana és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand angol megnyitású párbaja döntetlennel ért véget. Anand az utóbbi időben kedvencévé vált változatban hol egyenlő esélyekkel bírt, hol kis hátrányban volt.

Meglepte a sakkrajongókat a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri gyors békekötése. Játszható állásban a lépésismétlés mellett döntöttek.

banner

Az első forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2785) – Michael Adams (angol, 2748) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 41)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2779) – Wesley So (amerikai, 2794) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 29)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2804) – Anish Giri (holland, 2771) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)
Fabiano Caruana (amerikai, 2823) – Viswanathan Anand (indiai, 2779) döntetlen (Angol megnyitás, 44)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2809) – Veszelin Topalov (bolgár, 2760) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 28)

A 2. forduló párosítása:
Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan
Veszelin Topalov – Fabiano Caruana
Viswanathan Anand – Maxime Vachier-Lagrave
Anish Giri – Hikaru Nakamura
Wesley So – Michael Adams

Verőci Zsuzsa