Februárban indul a Grand Prix, az összetett verseny első két helyezettje világbajnokjelölt lesz

A Nemzetközi Sakkszövetség honlapján megjelent a 2017-es Grand Prix-sorozat négy versenyének helyszíneiről és az időpontokról a tájékoztatás. Az már korábban eldőlt, hogy a meghívott, kijelölt 24 sakkozónak három-három tornán kell játszania, amelyeket 18-18 résztvevővel, 9 fordulós svájci rendszerben rendeznek meg. December végére ígérik a résztvevők névsorát, az első tornát az Egyesült Emírségekbeli Sardzsában február 17-től szervezik meg. Valamennyi viadalnak 130 ezer euró a díjalapja. Az összetett pontverseny első két helyezettje játszhat 2018-ban a világbajnok-jelölti versenyen.

logo

Jövőre megkezdődik, de inkább folytatódik a küzdelem, hogy ki lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen következő kihívója. A jelenleg érvényben levő világbajnoki rendszer szabályzata szerint ketten az Élő-listáról juthatnak be a 2018-as világbajnok-jelölti versenyre, ketten jövőre a Tbilisziben megrendezésre kerülő Világkupáról biztosíthatják majd a továbbjutásukat. A Grand Prix-sorozatról az első két helyezett nyer részvételi jogot.

A FIDE honlapján jelent meg a négy versenyből álló Grand Prix-sorozat helyszíneivel és az időpontokkal kapcsolatos információ, de a részvételre jogosultak, illetve a részvételt vállalók névsora még nem, ezt december végére ígérik. A 24 résztvevőnek három-három tornán kell játszania. A világbajnoki döntő két résztvevője, a 2015-ös Világkupa első négy helyezettje, nyolcan a 2015. június 1. és 2016. május 1. közötti 12 Élő-listáról – súlyozott pontokkal -, kilencen élvezik a sorozat rendezési jogát elnyert AGON támogatását, egy résztvevőt az ACP jelölhet. Jogos a reményünk, hogy a junior világranglistát vezető Rapport Richárd indulásához az AGON vezérkara „zöld fényt” biztosít.

Kilenc fordulós svájci rendszerű tornákat szerveznek 18-18 résztvevővel. Az Egyesült Emírségekbeli Sardzsa az első rendező február 17. és 28. között. Moszkva május 11. és 22. között a házigazda. Genf július 5. és 16. között látja vendégül a résztvevőket, a sorozat Palma de Mallorcán fejeződik be a november 15. és 26. közötti tornával. Valamennyi viadalnak 130 ezer euró a díjalapja. A tornákat a www.worldchess.com közvetíti majd.

Verőci Zsuzsa