A London Chess Classic 2016 szuperversenyen az amerikai Wesley So megnyerte második játszmáját is. Az angol Michael Adams ellen futópárja erejét kihasználva győzött, a virtuális világranglistán átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, a 23 esztendős nagymester 2803,2 pontnál tart. Remek győzelmet aratott a torna doyenje, vasárnap a 47. születésnapját ünneplő indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, a francia Mxime Vachier-Lagrave kedvenc szicíliai védelmében kapott ki. Fordulatokban gazdag partiban vívott hatalmas csatát a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az amerikai Fabiano Caruana. Ellenfele időzavarában húzott vesztőt Topalov, a látványos bástyalépést Caruana a nagy kapkodásban is megtalálta. Döntetlennel zárult az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az örmény Levon Aronjan, valamint a holland Anish Giri és az amerikai Hikaru Nakamura játszmája.

 

anand_mvl

A Grand Chess Tour 2016 befejező tornájának második játéknapján az első győzelmet Viswanathan Anand aratta. A torna doyenje holnap ünnepli 47. születésnapját, az előestéjén remek teljesítményt nyújtott. A francia Maxime Vachier-Lagrave a szicíliai védelem Najdorf-változatának elkötelezett híve, de az indiai exvilágbajnok ellen bizonytalan volt, nem érezte az állás lehetőségeit. A rutinos Vishy a nyitásról, elemzéséről keveset árult el, hárította a kérdést, hogy mi a véleménye a variban megszokott minőségáldozatról. Úgy tűnt, hogy kedvező állását fokozatosan kiengedi az exvilágbajnok, kerülni akarta a bonyodalmakat, inkább maga áldozott minőséget, amiért két gyalogot kapott cserébe. Vachier-Lagrave úgy ítélte meg, hogy elegendő volt az ellenérték, időzavarban még el is nézett egy kiskombinációt.

czvwbxow8aedcf1

Szenzációs formában sakkozik az amerikai Wesley So. A GCT St. Louis-i torna megnyerése után a bakui sakkolimpián aranyérmes válogatott legjobb pontszerzője volt, és az angol Michael Adams elleni győzelmével a virtuális világranglistán belépett a + 2800 Élő-pontosok klubjába, 2803,2-vel várja a folytatást. A katalán megnyitású partiban kis előnnyel játszhatott, futópárja bizakodással tölthette el, míg Adams egyre nagyobb időzavarba került. Vezérével aknamezőre lépett, So az esélyt hibátlanul használta ki.

czvxhdmwiaqrqum

A játéknap harmadik győzelmét az amerikai Fabiano Caruana érte el. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval vívott küzdelmében kisebb krimit láttunk. A sok hibával tarkított fordulatos küzdelemben hol egyik, hol a másik nagymester állt jobban, Topalov g7-en posztoló gyalogjával nyerésre is, de ellenfele időzavarában rontott óriásit, a másodpercek szorításával küzdő Caruana látványos bástyalépéssel nyert.

czvn2aqxcaaruwj

Érdekes csatát hozott az orosz Vlagyimir Kramnyik és az örmény Levon Aronjan játszmája. Aronjan pontosan számolt, hárította Kramnyik kezdeményezését, lépésismétléssel ért véget küzdelmük.

A viadal első fordulójában az amerikai Hikaru Nakamura 29. születésnapján szenvedett vereséget honfitársától, Wesley So alaposan elrontotta az ünnepet. A csúnya elnézés rányomta bélyegét Nakamura mai játékára is, meg kellett harcolnia a söntetlenért a holland Anish Girivel szemben.

A 2. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2809) – Levon Aronjan (örmény, 2785) döntetlen (Vezérindiai védelem, 32)
Veszelin Topalov (bolgár, 2760) – Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 0 – 1 (Francia védelem, 38)
Viswanathan Anand (indiai, 2779) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2804) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 33)
Anish Giri (holland, 2771) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2779) döntetlen (Királyindiai védelem, 44)
Wesley So (amerikai, 2794) – Michael Adams (angol, 2748) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 40)

A verseny állása:
1.Wesley So 2 pont
2-5. Viswanathan Anand, Fabiano Caruana, Vlagyimir Kramnyik és Levon Aronjan 1,5
6. Anish Giri 1
7-8. Hikaru Nakamura és Maxime Vachier-Lagrave 0,5
9-10. Michael Adams és Veszelin Topalov 0

A 3. forduló párosítása:
Levon Aronjan – Wesley So
Michael Adams – Anish Giri
Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand
Maxime Vachier-Lagrave – Veszelin Topalov
Fabiano Caruana – Vlagyimir Kramnyik

Verőci Zsuzsa