Sikerekben gazdag augusztus élsakkozóink és fiatal nagymestereink számára

2021 augusztusában folyamatosan szurkolhattunk élsakkozóinknak téthelyzetben. Rapport Richárd az Egyesült Államokban, Bánusz Tamás és Erdős Viktor Svájcban, Kántor Gergely Lettországban és Svájcban, Kozák Ádám pedig Olaszországban ért el szép sikereket.

Rapport Richárd augusztus 9. és 26. között Saint Louisban mérte össze a tudását a világ legjobbjaival a Grand Chess Tour utolsó két állomásán. Fantasztikus sikerrel indult az eseménysorozat, ugyanis Ricsi rapidban – Caruana különösen izgalmas játszmában történő legyőzésével – a holtversenyes 2-3. helyet szerezte meg, maga mögé utasítva olyan világklasszisokat, mint So Wesley, Mamedjarov és Dominguez Leinier. Legerősebb nagymesterünk csapdájába esett az amerikai Shankland és Xiong Jeffrey is. Ricsit egyedül az ugyancsak USA-beli – de korábban kubai színekben versenyző – Dominguez Lenier tudta legyőzni. Nakamura veretlenül zárta az élen a rapid szakaszt és a 18 fordulós blitz versenyt is pontveszteség nélkül játszotta végig, magabiztosan megnyerve ezzel a sorozat saint louisi állomását. Mivel Caruana a blitz tornán 18-ból 10 pontot szerzett Ricsi 8,5 pontjával szemben, összesítésben korábban olasz zászló alatt versenyző amerikai klasszisé lett a második hely, Ricsi pedig bronzéremmel zárta a tornát. A Grand Chess Tour 1 nap pihenő után klasszikus idebeosztású partikkal folytatódott a Sinquefield Cup állomással. Ricsi kiegyensúlyozott teljesítménnyel 9-ből 4,5 ponttal az ötödik helyet szerezte meg, amellyel nagyjából az ÉLŐ-elvárásánál maradt. Az orosz Svidlert tudatos kockázatvállalással és nagyon szép támadó játékkal győzte le a negyedik fordulóban közvetlenül azután, hogy Mamedjarov ellen egy izgalmas parti végén, egy rendkívül éles állásban időzavarban elkövetett hiba miatt menthetetlen állásba került. Világklasszisunknak voltak biztató állásai a torna során, több ellenfelének is nehéz védekezési problémákat kellett megoldania a fél pont megmentéséhez. Ricsi a 2021. évi Grand Chess Tour-t összességében az ötödik helyen zárta So, Vachier-Lagrave, Mamedjarov és Caruana után. Jövőre folytatódik a versenysorozat.

22 éves nagymesterünk, Kántor Gergely számára sikeresen alakult a nyár. A júliusi Benasque openen elért harmadik hely és az ajkai rapid magyar bajnokságon mutatott játék alapján érezhető volt, hogy kezd formába lendülni. A bieli sakkfesztiválon nyújtott szakmai teljesítmény – főleg az erős nagymesterek ellen elért eredmények – is biztató volt. Ez utóbbiról, valamint Bánusz Tamás és Erdős Viktor svájci csúcsteljesítményéről itt részletesebben írtunk (» Magyar siker a bieli sakkfesztiválon! (chess.hu)). Gergely a nyári sikersorozatot az augusztus 9-15. Között megrendezett rigai nyílt versennyel zárta, ahol 2662-es teljesítményt nyújtva 9-ből 7 ponttal a negyedik helyen végzett. A megszokottnál kockázatosabb stílusban játszott, ezért két gyengébb ellenfél ellen bajba is kerülhetett volna, de bejöttek a számításai, és mindkét esetben győztesen állt fel az asztaltól. A nála magasabb ÉLŐ-pontszámmal rendelkező négy nagymester ellen 2,5 pontot gyűjtött, az utolsó fordulóban az indiai Gukesh-t (2578) győzte le. A fenti eredményekkel Gergely a 2550 felé került a szeptemberi ÉLŐ-listán.

Legfiatalabb magyar nagymesterünk, Kozák Ádám (19) számára hullámzó teljesítmény előzte meg az augusztusi sikert. Májusban – Parligras legyőzésével – megszerezte a világkupa kvalifikációt, amelyet egy rosszul sikerült budapesti GM körverseny követett júniusban. A világkupa első fordulójában a cseh zászló alatt versenyző Nguyen nagymester ellen nem sikerült a továbbjutás, így viszont éppen hazaért a júliusi ajkai rapid magyar bajnokságra, amelyet kiváló teljesítménnyel a második helyen zárt. Augusztus 9-15. között az olaszországi Spilimbergo openen játszott, amelyen 2628-as teljesítményt nyújtva ismét növekvő pályára állt a ranglistapontok tekintetében. A tizenkettedik rajtpozícióból indulva az ötödik helyen végzett. A papíron gyengébb játékosokat mind legyőzte, az öt 2500 feletti nagymester ellen döntetlennel zárultak a küzdelmek. Leniart Arkadiusz (2493) lengyel GM ellen egy rendkívül bonyolult szerkezet jött létre a megnyitásból, ami fordulatokban gazdag játszmához vezetett. Ádám egyedül itt került nehéz helyzetbe a torna alatt, de a végén egy frappáns kombinációval ő kerekedett felül.

Folytatódjon szeptemberben is a sikersorozat! Hajrá magyarok!

Ács Péter
Férfi szövetségi kapitány