Szenior Csapat Európa-bajnokság, Prága (a cikk fordulónként frissül)

Szenior Csapat Európa-bajnokság, Prága
65 év felettiek
2021. augusztus 30- szeptember 7-ig.
HIVATALOS OLDAL 
Hardicsay Péter beszámolója fordulóról fordulóra
1. forduló beszámolója
Ami a versenyt illeti, a Magyar Sakkszövetség ebben az évben is egy csapatot indított. Az elmúlt évi csapat sokat változott, mivel két új tagot kooptáltunk, Vlagyimir Volosint és Restás Pétert, két fiatal (65 éves) időset. Ennek a kornak nagy jelentősége van, mert a fiatalabbak kevésbé fáradékonyak, azaz tovább bírják. A kapitányi feladatot e sorok írója vállalta el. A megnyitón az ECU vezetői kihangsúlyozták, hogy baráti hangulatot tartják a legfontosabbnak. Úgy vélem, ez a helyes cél, a végcél az „örömsakk”. Csapatunk indulásnál a 7. helyet foglalta el a 21 fős mezőnyben. Mi azonban ezzel nem elégszünk meg. Mindjárt a Cseh női válogatottal kezdtünk. A feleségek meghatározzák a vezető cseh sakkozók játékát, egész életét. Hogy is történt? Faragó nagymester sötéttel hengerelt és a mai egyik kedvenc védelmében gyalogáldozat után előnybe került, majd vezért nyert. E sorok írója specialistával került szembe, aki cseh módra védekezik, d6, c6 és Fg4-el, majd e6 és d5-re törekszik. Tudom, hogy ez a rendszer korai d5-el világosnak pozíciós előnyt ad. Nem akartam sok bábot cserélni, ezért a Fg2-es rendszert választottam. Beszorítottam a világos futót h7-re, majd aktív bástyámmal sikerült megnyúzni fáradó ellenfelemet. Vlagyimír a szokásos c6-os rendszerét játszotta és simán nyert. Világos hibázott, mert nem remire, hanem nyerésre tört. Rá is fázott, mert egy szép b5 lépés után veszve lett. Restás Péterre is készültek, szlávval. Ő azonban mást játszott és már a nyitásban döntő anyagi előnyt szerzett. A 4:0 arányú győzelmünk miatt az első helyre kerültünk és a Cseh válogatott csapatot kaptuk. Revánsra törnek a hölgyekért, mi azonban senkitől sem félünk!
2. forduló beszámolója
Válogatottunk a Cseh válogatottal találkozott. Ők 2 GM-el (Jansa és Meduna) és 2 IM-el Hausner és Neckar álltak fel. Nagy előny, hogy otthon vannak, mégis sikerült elérni a célunkat. Táblánként. Iván és az exvilágbajnok Jansa egy ismert Grünfeld varit követtek klasszikus minták alapján. Sötét taktikai úton elérte az egyenlő állást. Jómagam sötéttel Meduna nagymesterrel játszottam. A királyindiai védelem Averbah rendszere régebben éles fegyver volt. Nekem sikerült kicsorbítani, mivel mind a két futót a huszárjaimért le tudtam cserélni. Hort nagymesternek, aki figyelte a partit mondtam is, hogy futópár primátusában hívő dr.Tarrasch bizonyára tovább játszott volna, de én megelégedtem a remivel, mivel 20 lépésre 27 percem maradt. Vlagyimir az erős Hausnerrel egy Grünfelbe ment bele. Sötét nem állt jobban, így a felek megegyeztek remire. Restás Péternek a ravasz Neckar sötétel jutott. Világos nagy előnybe került, mert a mi Péterünk kissé régiesen kezelte a nyitást, amit én korábban a „tisztalyuk” varinak neveztem el, Mégis játszható, de sötétnek a modern(ebb) vonalat kell követnie. Több csapatbajnoki partin láttam, milyen nehéz a sötét helyzete, mivel világos fokozni tudja a nyomást. Ez egészen a 40 lépésig ment is, de utána világos nem találta meg a nyerő kombinációt. A kialakult bástya-végjátékot Péter simán tartotta. A 2:2 komoly siker, hízik a játszók Élő-pontja. Holnap a rutinos svájci csapattal találkozunk. Érdemes az interneten követni a partikat, lehet tanulni belőlük!
3. forduló beszámolója
Azt hittük, hogy biztosan nyerünk, legalább 2,5 ponttal. De másként történt! Nagyon meleg volt és egyre többen panaszkodnak fejfájásra, eszik az aszpirint. Ez rossz jel! Kiderült, hogy egy bíró covidos lett tegnap. Ezért holnap mindenkit gyorsteszttel mérnek, ami itt 41 Euró/fő, de a rendezők fizetik. Rossz érzéseink vannak, ugyanis a teszt eredménye bizonytalan. Lehet, hogy megint félbe fog szakadni a verseny. Ami a svájciakat illeti, jónevű idős sakkozókkal játszottunk. Táblánként: Iván meglepetésként Grünfeldet játszott. Huss a Fa3-as ritka rendszert választotta, ami c5 ellen irányul. Iván mégis meghúzta a c5-öt, de szemre nem állt jól. Az ellenfél remit ajánlott, amit el kellett fogadni, mert nyerést nem lehetett kihozni belőle. Nekem Hugentobler jutott. Jól felkészültem az a6-os franciára, előnybe is kerültem és gyalogot nyertem. Várható volt a nyerés, azonban közben a bírók több alkalommal is figyelmeztettek (de csak engem, senki mást!), hogy ha felállok a tábla mellől, viseljek maszkot. Eddig ez nem volt kötelező. Arra is gondoltam, hogy a svájciakat jobban preferálják, mint minket. Később elnézést kértek az éles hangért, de közben remire rontottam a nyerhető gyalogfóros pozíciót. 2 x volt benne egy Bxe6-os második gyalog nyerés, ami után a feladás indokolt lett volna. A geometriai motívumot sajnos nem láttam, mivel az időm fogytán volt. Kár érte. Még rosszabbul járt Vlagyimir, aki a kiegyenlített állásban tisztet nézett el Vulevics ellen, aki nem hibázott. Bhend már a 90-es éveit tapossa, de úgy megtámadta sötéttel Restás Pétert, hogy a támadása át is ütött. Mivel ideje elfogyott, megelégedett a remivel. Örültünk neki. Világos (Péter), most pihenni fog. Most Izrael második csapata jön, több orosz származású sakkozóval, ellenük mi is orosz származású sakkozókkal állunk ki, akiknek nyerő feladatai (álmai?!) vannak.
4. forduló beszámolója

Beszámoló a negyedik fordulóról. Sajnos a Don Giovanni szálloda étkezési kínálata sokat romlott az előző évhez képest. Van mit fogyasztani, de sokszor ugyanazt kínálják. Valószínűleg a Covid járvány ezt is befolyásolja. Az árak magasan szállnak, Budapest olcsóbb!

Csapatunk 3:1-re legyőzte Israel 2. csapatát. A versenyben Israel 1. vezet, mi az ötödik helyen állunk. Táblánként: Iván a királyindiai védelmet jobban ismerte, mint Afek. Gyorsan és szépen győzött. E sorok írója a 3-ból 2,5 pontot gyűjtött Gal Moshevel mérte össze erejét. Gal vagy London rendszert, vagy a Hf3 és e3-as rendszert preferálja. Egy általam korábban játszott ritka rendszerbe tereltem, ami az Aljechin védelemből ismert gyalogalakzatot vett fel. Dupla f gyalog, de futópár világosnak. Minden taktikai trükkömet kivédte, így a remi indokolt volt. Ezzel ugyanis már nyertünk. A harmadikon Vlagyimir szinte lemosta ellenfelét világossal. Jevgenyij sötéttel a vezércselet eredetien játszotta, ami egy gyenge világos gyalogot eredményezett e5-ön. Addig késlekedett a lenyerésével, míg már csak egy egál bástyavégjátékra futotta. Holnapra megkaptuk a német válogatottat, mely minden táblán erősebbnek látszik, de az idősek birodalmában nem az élő, hanem az ad hominem (személy szerinti) felkészülés a fontosabb. Alakul a csapat szinergiája és a magyarok minden korban képesek a fejlődésre. Kezdik respektálni a magyarok nyilait. Már felhúztuk!

5. forduló beszámolója

Ötödik forduló. Állandósítjuk az élmezőnyhöz tartozásunkat. Ma a német válogatottat győztük le.    A mai küzdelem táblánként. Mindenkinek sokkal alacsonyabb Élője volt, mint az ellenfélnek.  Iván az elsőn az exorosz Dr. Cseveleviccsel találkozott. A francia védelem jött, amiben Iván az egyik legjobb teoretikus. Ennek ellenére hátrányba került, bizonyára a nyitási lépéscsere miatt. Világos nagy erővel támadott, de vezérek nélkül már nem találta meg a legjobbakat. Iván nagy sikere a remi. A másodikon Hort nagymester jutott nekem. Nehéz egy legenda ellen játszani. A nyitásban szintén francia védelem jött és sötét jobban ismerte a varit. Gyalogot nyert, amit a régi világbajnok jelölt Hort bizonyára simán nyert volna. Sikerült némi kompenzációt kapnom a meggyengült sötét királyszárnyon. A sötét futómat kivontam a veszélyből (c1-re helyeztem). Hort időre is játszott, mégis jókat húzva egyre nőtt a  kompenzációm. Hort még mindig a nyerést hajszolta és egy-két gyengébb lépése után ellentámadás jött és a mattot nem tudta kivédeni. Örülök, hogy sikerült és tanulom az új varikat (ami sohasem késő). Vlagyimir és Jevgenyij is simán kiegyenlített. Ez volt a taktikánk. A két reminek örültünk. Végül 2,5-1,5-re mi nyertünk. Holnap a legerősebb német csapat jön három nagymesterrel. Ismét az első táblán sötéttel kezdünk. A tervünk itt is ugyanaz, mint ma. Több eldőlt partira lehet számítani. Már a negyedik helyen állunk. A mezőnyben Israel és ez a német csapat harcol a bajnoki címért. Nem is gondolnak arra, hogy már közelítünk mi is!

6. forduló beszámolója

A 3 nagymesterrel felálló Lasker Alapítvány ellen játszottunk. Táblánként: Iván fekete volt Knaak ellen. Knaak félhetett a Nimzótól és egy c4-es varit készített elő. Ezt még anno Szmiszlov és Korcsnoj szerette. Ivánnak voltak is gondjai ellene, de ma a számítógép mindent megtalál. Sokat kell elemezni és megérteni az adott állás lényegét és változását. Iván e5-el válaszolt, majd e4-re Fb4 következett. Knaak királyszárnyi gyalogtámadást indított, amit Iván a fekete mezők blokádjával igyekezett feltartóztatni. Már majdnem sikerült is, amikor hibázott és a támadás átütött. Kár érte. Ivánnak és Jevgenyijnek is gondjai támadtak az étkezés után, ez viszont nem teszi lehetővé a teljes erőkifejtést. A partiban jobbnak tűnik a c3 Huszár cseréje, majd b5-re játszani. Ott még nyerni is lehet, ha világos hibázik. Jómagam a mezőny legjobb ponszerzőjével Kalinitschew nagymesterrel küzdöttem. Kár volt rákészülni, mert a Leningrádi hollandban húztam egy gyengítő lépést(a3), majd egy tipikus, de vesztő tervet e4-et. Helyette a b vonalon a bástyacserék remit ígértek. A felkészülésem hozta a vereséget. Kezdek rászokni, hogy GM-ek ellen is van esély nyerni. Ellene nem volt. A hagyományos kezdés (e4) jobb lett volna. Vlagyimir a szokásos Bronstejn varit vállalta Meister nagymester ellen. Meister komótosan leszedett két gyalogost és nyert a vezérszárny helyett a királyszárnyra sáncoló játékosunk ellen. Jevgenyij világossal nem a bevált e4-et, hanem egy hadargó nyúzós stílust vállalt. Az egál megvolt, de többre vágyott és egy ravasz futólépés után már nem volt esély a remire sem. Jobb csapat ellen minden fél pontot meg kell becsülni. Beállítottuk a foci végeredményt (4:0 oda). 1-1,5 pont benne maradt. Holnap még mindig a 3. táblán játszunk Dánia ellen. Javítunk!

7. forduló beszámolója

Ma nem nagymesterek, hanem a szívós dánok vártak ránk. Érezhető volt, hogy készültek, kockáztattak és nyerésre törtek. Mi viszont felvettük a magyar mezt és ez, meg a jó játékunk biztos győzelmet eredményezett. 3:1-re nyertünk. Táblánként: Iván világossal nyomorgatta a szívós ellenfelét, aki a nyitást csak felületesen ismerte, ezért gyalogot veszített a vezérszárnyon. Ezt egy újabb gyalog követte. Iván győzelmében mindenki biztos volt. Azonban az ellenfelet néhány felesleges sakk segítségével a saját királyához közel engedte, aki nagy támadáshoz jutott és egy huszáráldozattal kikényszerítette a remit.  Nekem egy Holst nevű játékos jutott. Kiderült, hogy az alkalmazott angol nyitás specialistája. Az e3-as rendszer veszélyes, magam is játszom, így tudtam, hogyan lehet kiegyenlíteni az esélyeket.  Utána az ellenfél élesen támadott a királyszárnyon, ettől viszont a királya jobban hozzáférhetővé vált.. Meg kellett találnom a szép c6-b5-ös  centrum-bontó gyalogáldozatot. Az ellenfél látta és nem fogadta el, majd békejobbot kínált. 20 lépésre 10 percem maradt, ezért a csapat érdekében elfogadtam. Vlagyimir ellenfele mindent mellétolt, remire törekedett, de az a vonal birtokában csak idő kérdése volt, mikor nyitja ki világos a h vonalat. Mintegy rányitva a sötét királyra. Így egy durva elnézéssel egy villába lépett. Biztos győzelem volt. Restás Péter visszatért és sötéttel simán verte az ellenfelét, aki csak a polgári életben volt magasabb termetű, a sakkban picinek látszott a tudása. Így a 3:1 jó eredmény. Sajnos megkaptuk a végig vezető Israel 1-et. Az első asztalon küzdünk, gyűjtjük az önbizalmat. Győzelem esetén 1 pontra megközelítenénk őket.

8. forduló beszámolója

A nyolcadik forduló. Israel első csapata nem kegyelmezett, de még így is csak egy pont előnye van a Lasker előtt. Az utolsó forduló dönt. Mivel nekik viszonylag gyenge ellenfeleket adtak, várható, hogy a különbség megmarad Mi is történt ellenünk? Sajnos 3:1 arányban kaptunk ki. Remi nem volt. Táblánként. Iván sötéttel franciával védekezett. Egy ritka vari a Hc3 h6-os került bevetésre. Grünfeld nagymester megtalálta a legjobb lehetőséget és gyalogot nyert. Ellenkező színű futók voltak, ami azt jelenti, aki támad az  nyer. Igy is történt. Jómagam  Birnboimmal találkoztam. Királygyaloggal nyitottam és vártam a párbajt a Szvesnyikovban. Megérezte, hogy mi fenyegeti és francia lett. A Hd2-es variban két pozíciós lépés c3 és Hd4 jött az új és Jansa által preferált Be1 és Fd3 helyett. Lecseréltem a világos futót és királyszárnyi fenyegetéseim voltak. Nathan azonban jól védekezett és vezércserét kínált. Sajnos leütöttem a lehetséges Bd1 helyett és ezzel beengedtem a játékba az a5 huszárt. Már nem volt támadásom és az egyenlő helyett elvéreztem. Kár volt érte. Érezhető volt, hogy tartott a játéktól. Vlagyimir egy erős exorosszal, Berkoviccsal csapott össze. Szemre hátrányosan állt. Fogyott az anyag és egy gyaloghátrányos királyvégjátékban minimális esély sem maradt.. Örvendetes viszont, hogy Péter barátunk nem ijedt meg a nagyhírű Ledermanntól és egy szláv cserében a sablonos fejlődést kihasználva hirtelen minőséget és gyalogot nyert. Már +20 élő felett jár. Holnapra a sors, meg a párosító program Franciaországot adta 1 GM és 3 IM vár ránk. Ha legyőznénk őket, helyet cserélünk. Ők jelenleg negyedikek, mi ötödikek vagyunk, mert Israel ellen feljavultak a mutatóink (csak a pontjaink nem szaporodtak). Előre a 4. helyért (egyébként 5 díj van).

 

9. forduló beszámolója

Mi magyarok Prágában nem voltunk Caissa kegyeltjei, mert a legerősebb és az elmúlt vb bronzérmes csapatát kaptuk. Mi másként számoltunk (talán valaki utólag leellenőrzi majd). Ugyanis gyengébb csapat akadt volna szép számmal. Még furcsább volt, hogy a forduló 13 órakor indult, de a szokásos 10 órás csapatleadás nem működött. A „győztes csapaton ne változtass” elv itt  nem érvényesült. A bombaerős Israeli csapat pl. azokat a dánokat kapta, akiket mi az előző fordulóban 3:1-re legyőztünk. Korábban pl. a német válogatott (Horték) pont a semmiből előtünő 3 fős német női maradványcsapatot kapta (ugyanis a beteg innen esett ki korábban). Vannak váratlan dolgok a párosításban, csak kényes és nem beszélünk róluk (pl. korábban Ausztriában, ha holtversenyben volt valaki egy osztrákkal, csak második lehetett, ezért le kellett előzni! Továbbá a Wunsch (kívánság) rendszert vezették be hivatalosan, azaz azt kapta az osztrák Titán vagy Titanilla, akit Ő KÉRT. Ez után Oberwartban többet nem indultam el és ma sem bánom.) Megpróbáltuk legyőzni a franciákat, nem sikerült, mert előbukkant 4x világbajnok Vaiser, aki két fordulót előtte nem játszott. Be is ajánlotta a remit, de csak sötéttel (fehérrel aligha) a felkészült és fenyegető Ivánnak. Ennek nehéz ellenállni (nem is lett másként), csak az tűnt fel, hogy a maradék táblákon a felkészült franciák előre lejátszották a meccset. Vaiser elárulta utólag (!!), hogy beteg és ezért nem játszott korábban. Ha Iván típusú erőteljes támadóink lennének, bizonyára több variációs lehetőségem akadt volna. A magyar közmondás azt mondja „ ne higgy magyar a németnek, akárhogy is hitegetnek” és hogyan állunk a franciákkal?  Táblánként: Iván remivel nyitott, Sharif IM, aki már Kaszparovot, Korcsnojt és Lékót is megverte, a semmitmondó Hf3 és g3-al kezdett. A sok rendszer közül a szokásos d5, c6 és Fg4-et játszottam. Meglepetésemre azonnali h3 jött, amire ütni kell f3-ra. Tudtam, hogy a fekete mezőkön kell játszani és akár egy jobb huszárom is lehet az e4-es csere után. De ezt Sharif is tudta és ügyesem kiegyenlített, majd remit ajánlott. A dánok ellen ilyenkor jött a két hátsó táblán a győzelem, de a franciák nem a dánok. Vlagyimir világossal belesett egy nyitási stratégiai trükkbe, hátrányba került és taktikai csapással vesztett Boudre IM ellen. Ezért nem jó mindig ugyanazzal nyitni! (Edzőtáborban is fel kellene dolgozni az ilyen meglepetéseket) Még reménykedtem egy 2:2-ben, mert Restás Péter sötéttel is tud nyerni. A Najdorf f3-as fővarija került terítékre (utólag a Paulsen jobb választás lehetett volna), ami csontig ki lett elemezve és fekete lebénult, majd vesztett Berthelot FM ellen. Nem csak hinni kell a +2700 elemzőknek, hanem ELŐRE meg kell győződni a vari életképességéről. Ez az élsakk egyik titka. Utólag sok tényezős mozaik vezetett el a magyarok holtversenyes 9. helyéhez. Többet szerettünk volna, benne is volt. Ilyenkor nincs mást tenni, gratulálni kell a győztes Israelnek a második Laskernek és a harmadik franciáknak. Mi magyarok azért bizonyítottuk, hogy tartani lehet tőlünk és a szenior sakkozás még sok lehetőséget és örömöt kínál. A következő EB vagy még inkább VB-re erősebb és még felkészültebb csapattal megyünk. Köszönjük a szurkolóknak (a Szövetségből is jöttek támogató üzenetek) a biztató maileket. Remélem bizonyítottuk, hogy  a szenior sakkban sok minőség rejtőzik. Egy-két nagy  pofont is osztottunk. Hort nagymester a vereség után kimaradt (nehéz veszteni), majd morgott, de megbékélt. Ezért tiszteljük őt. Az egyéni teljesítményekről: Faragó Iván GM 4,5 pont/9 (Élő: -1,4), Hardicsay Péter IM 4,5/9 (Élő:+5,7), Volosin Vlagyimir FM 4/9 (Élő: -24,4), Restás Péter FM 4/6 (Élő: +17), Boguszlavszkij Jevgenyij IM1/3 (-7,1). Köszönöm a játékosok együttműködését és a baráti hangulatot. Nálunk e sorok írója játszott és kapitánykodott is. Mások (többen) külön csapatvezetőt is hoztak. Színvonalas verseny volt sok GM-el, érdemes tanulni az idős mesterektől!