Bánusz Tamás 2708-as teljesítményt nyújtva 9-ből 6,5 ponttal a harmadik, Erdős Viktor pedig azonos pontcsoportban és ranglistapontját ugyancsak növelve a negyedik helyen zárta a Biel Master open versenyt. A svájci tornát mindketten veretlenül és nagymesterskalpok begyűjtésével zárták. Tamás egy elképesztően izgalmas csatában legyőzte Fedorchukot (UKR, 2598) az ötödik fordulóban, majd kiegyensúlyozott teljesítménnyel az élmezőnyben maradt, és a zárófordulóban magabiztosan felőrölte Sadhwanit (IND, 2555). Viktor a hatodik fordulóban csatlakozott a legjobbakhoz Erigaisi (IND, 2567) legyőzésével. Ezt két döntetlen követte, majd záróakkordként egy hatalmas, a végjáték utolsó pillanatáig izgalmas csatában sötéttel erősebbnek bizonyult Sethuramannál (IND, 2644).

Érdemes kiemelni Kántor Gergely teljesítményét is, aki az előkelő 10. helyen zárta a tornát 6 ponttal. A rajtnál beragadt, de a negyedik fordulóban sikerült felpörgetni a motorokat. Két győzelmet követően a hatodik játéknapon Narayanan (IND, 2624) ellen is begyűjtötte a pontot, amelyet két döntetlen követett, köztük a szép mentés Erdős Viktor ellen sötéttel. A zárónapon nem bírt érdemi előnyre szert tenni Praggnanandhaaval (IND, 2608) szemben, így pontosztozkodással zárult a küzdelem. A 2600 feletti nagymesterek ellen ezzel 4-ből 2,5 pontot gyűjtött.

A tornán tizenkét 2600 feletti nagymester indult. Az első két helyet ebben a sorrendben Saleh Salem (UAE, 2682) és Murali (IND, 2606) szerezték meg 7 ponttal.  A nyílt versennyel párhuzamosan megrendezett nyolcfős körverseny magyar érdekeltség nélkül zajlott, amelyen végül Gata Kamsky (USA, 2658) diadalmaskodott hétből öt ponttal.

A részletes eredmények az alábbi linken érhetők el:

Chess-Results Server Chess-results.com – Master Tournament (MTO)

Ács Péter
Férfi szövetségi kapitány