Belgrád, Grand Prix torna, 2022. március 13. A döntő utolsó felvonásában a Rapport – Andrejkin (2724) játszma 46. lépése után a kétszeres orosz bajnok kapitulációja Ricsi végső győzelmét jelentette. Nagymesterünk pályafutásának talán ez a legjobb eredménye, hiszen a vert mezőnyben végeztek olyan világnagyságok, mint pl. az orosz Griscsuk (2758), a holland színekben versenyző Giri (2771), az azeri Mamedgyarov (2776), a francia Vachier-Lagrave (2761), a kínai Yu Yangyi (2713) vagy éppen az indiai Vidit (2723).

Rapport szenzációs hajrával a 3-4 helyen végzett a Grand Prix sorozat első versenyén Berlinben februárban, ahol a döntőbe jutástól Nakamura ütötte el. Ezt megelőzően nagyszerűen szerepelt a hagyományos szupertornán Wijk aan Zee-ben. Holtversenyben végzett Mamedgyarovval a 2-3 helyen, csak a világbajnok Carlsen tudta őket megelőzni. A vert mezőnyben voltak többek között a korábbi világbajnoki döntősök Caruana és Karjakin is.

Fantasztikus versenysikerek, csodálatos győzelmek korunk vezető nagymesterei ellen! Érdemes visszatekinteni az idáig vezető út néhány főbb állomására is. Szülei professzionális hozzáállásának és támogatásának is köszönhetően az 1996-os születésű ifjú reménység már 13 évesen  nagymesteri címet szerez, majd a 2012-ben a 20 éven aluliak junior világbajnokságán osztott első helyezett. 2013-ban megnyerte az erős malmői nemzetközi tornát és a Neckar opent. Ugyanebben az évben rapidsakkban Európa-bajnoki címet szerzett. 2019-ben a Danzhou-i 20-as kategóriájú szupertorna megnyerése addigi pályafutásának legnagyobb sikere volt.

Ricsi eddig két alkalommal erősítette válogatottunkat sakkolimpián. 2014-ben Tromsöben tagja az olimpiai ezüstérmet nyert csapatunknak! Egy évvel később a reykjaviki EB-n a bronzérmes magyar együttes egyik „húzó” embere, saját tábláján a mezőny legjobb eredményét érte el. 2019-ben a Bajnokcsapatok Európa Kupáján az olasz Padova gárdájának éltáblásaként bajnok lett, a mezőnyben a második legjobb egyéni eredményt produkálta.

Ricsi a sakkversenyzéshez ideális életkorban van. Aktuális Élő pontja 2776,4, ami a 7. helyezést biztosítja számára a világranglistán. Bízunk benne azonban, hogy  adottságai alapján még többre képes. Játéka egyre érettebb, megőrizte ugyanakkor sakkjának eredetiségét. Ellenfeleit gyakran viszi „ismeretlen vizekre”, így kergetve őket időzavarba, sőt sok esetben egyenesen „őrületbe”. Ennek is köszönhető, hogy sokszor a legerősebb ellenfelek ellen is képes  nyerni. A törik-szakadra való játék magával hozza a vesztés lehetőségét is, ugyanakkor a közönség kedvencévé is teszi, és persze a versenyszervezők is szívesen hívják a nagy tornákra.  A hazai sakkrajongók nevében is gratulálva az eddigi sikerekhez, bizakodva, sőt nagy reményekkel várjuk Ricsi szereplését a közeljövő világversenyein.

Döry Jenő