A férfi válogatott decemberben – Ács Péter szövetségi kapitány értékelése

2021. decemberében a válogatott keret tagjai egymással néztek farkasszemet a felnőtt magyar bajnokságon, ahol Kántor Gergely ezüstérmesként – a novemberi csapat EB után ismét – 2650-es teljesítményt nyújtott, egyúttal ő lett élőpont-növekmény szempontjából az utolsó hónap nyertese (+11). Más klasszikus időbeosztású tornán nem vettek részt éljátékosaink. A kerettagok összesen 14 ranglistapontot vesztettek decemberben, amelyek a válogatott kereten kívüli magyar nagymestereknél, elsősorban a bajnokság arany- és bronzérmesénél landoltak (Ács Péter és Korpa Bence). Bánusz Tamásnál remélhetőleg véget ért a korábbi összefoglalókban emlegetett hullámvölgy, és stabil játékkal elindult felfelé (+7). Berkes Ferencnek fájdalmas emlékeket hagyott maga után az év utolsó hónapja (-20). Fordulópontról szó sincs, a mutatott szakmai teljesítmény és küzdőszellem alapján irreális volt a jelentős élőpont-veszteség. Ezúttal tartósan kifele pattant a labda, vagyis döntetlenre oldódtak az előnyök.

A rapid és blitz eseményeken magyar részről Rapport Richárd nyújtott kiemelkedő teljesítményt a Gashimov emlékversenyen – rapidban és összetettben egyaránt – elért holtversenyes tornagyőzelmével, valamint a rapid világbajnokságon megszerzett 10. helyével. Mindkét eseményen a világ élmezőnyével mérte össze tudását. Ricsi jelenleg a 11. a standard Élő-listán, és a 7. helyre ugrott előre a rapid ranglistán. A 2021. évi rapid magyar bajnok, Balog Imre a 9. illetve 10. helyen zárta a katowicei rapid és blitz Európa-bajnokságot.

Az említett tornák eredményei itt érhetők el:

Chess-Results Server Chess-results.com – 2021. évi férfi Magyar Bajnokság – IV. Hetényi Géza Emlékverseny

» A 2021. évi Magyar Bajnokság, IV. Dr. Hetényi Géza emlékverseny – GM Horváth József beszámolója – a cikk naponta frissül (chess.hu)

RAPID + BLITZ (gashimovchess.com)

Results – OPEN Rapid – FIDE World Rapid and Blitz Chess Championships 2021

Results – Rapid – European Blitz and Rapid Chess Championship – Katowice 2021