Elhunyt Kállai Gábor sakknagymester

A Magyar Sakkszövetség mély fájdalommal és megrendüléssel értesült ma Kállai Gábor nagymester, magyar bajnok sakkozó, edző, szövetségi kapitány, sakkszakíró és a sakk egyik legkiválóbb népszerűsítője váratlan haláláról.
Kállai nagymestert a Magyar Sakkszövetség, klubja, az MTK Budapest és a Magyar Sakkozásért Alapítvány is saját halottjának tekinti.
Gábor az egész magyar sakktársadalom és a nemzetközi sakkélet legkiválóbb személyiségeinek személyes ismerőse, sokuknak versenyzőtársa, ellenfele, edzője, mestere volt. Nagy tudása, kiváló érzéke, humora volt ahhoz, hogy a világ legrégebbi játékát és sportját megértesse, közel hozza az emberekhez. Színes, szellemes elemzései, interjúi, televízióműsorai, cikkei, feladványértelmezései ezrekhez vitték közel a világ legcsodálatosabb logikai játékát és szellemi sportját.
Széles látókörű, nagy nemzetközi ismeretségi hálóval rendelkező, több nyelven beszélő, briliáns észjárású ember volt, minden pillanatban sziporkázott, ötletelt, szervezett és megvalósított.
Még pár nappal ezelőtt is aktívan dolgozott, büszkén tette közzé, hogy az általa vezetett MTK sakkosztályának ifjúsági versenyzői nyerték a Magyar Sakkszövetség 2021-es pontversenyét.
2002-ben szövetségi kapitánya volt a sakkolimpiai ezüstérmes magyar válogatottnak. FIDE mesteredző volt, számtalan országban vett részt sakkfejlesztési programok lebonyolításában. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 2024-en Magyarország, Budapest rendezi a Sakkolimpiát.
Gábor, fájdalommal és nem múló tisztelettel búcsúzik Tőled a teljes magyar sakkcsalád!
(A lenti kép 2019. szeptemberében készült, a Parlamentben, a FIDE – International Chess Federation Presidental Board Meetingjének hivatalos fogadásán, Gábor és Polgár Judit hivatalos oldala kommentálásában a FIDE elnöke, Arkady Dvorkovich és a világ legfiatalabb női nemzetközi mestere, Gaál Zsóka játszanak.)