Gonda László csapatkapitány beszámolója.

A verseny hivatalos honlapjáról tájékozódhatunk az aktuális eseményekről:

https://mitropacup2022.web-echecs.com/en

A mérkőzések délutánonként élőben követhetőek a következő linkeken:

https://chess24.com/fr/watch/live-tournaments/mitropa-cup-2022-open

https://chess24.com/fr/watch/live-tournaments/mitropa-cup-2022-women)


Záró forduló

Mitropa Kupa – két bronz a vége

Bár az utolsó pillanatig reménykedhettünk akár aranyéremben is, az olasz válogatottal nem bírtunk, így végül a női és a férfi válogatottunk is 3. helyen végzett a Mitropa Kupán, melyet mindkét nemben a házigazda Franciaország nyert.

Az utolsó fordulóban férfi csapatunk 2-2-t játszott az olaszokkal, a meccsen Németh Miklós tudott egyedül győzni magyar színekben, míg a nők hatalmas izgalmak közepette, Mihók-Juhász Barbara győzelme és Demeter Dorina döntetlenje mellett az első két táblát elveszítve 2,5-1,1 arányban alulmaradtak.

Gonda László vezette csapataink kiváló csapatösszhangot mutattak fel a torna során, kiálltak egymásért, és egyéni teljesítményeikre sem lehet panasz.

Erdős Viktor az egyesen, végül 1 pont plusszal zárva megadta a csapat tartását, Németh Miklós 5,5 pontjával csapatunk legjobb pontszerzője lett, Kozák Ádám, Csiki Endre és Pásti Áron pedig nagy küzdelmeket folytatva ellenfeleikkel szintén sokat tettek hozzá a sikerhez.

A nőknél fiatal reménységünk, Gaál Zsóka végigjátszotta a tornát az egyes táblán, amelyen 50%-ot hozott az erős mezőnyben. Mihók-Juhász Barbara 6 pontjával az egész magyar küldöttség legjobb pontszerzője lett, míg Terbe Zsuzsanna, Demeter Dorina és Karácsonyi Kata is pozitív mérleggel zárt.

Végeredmény:

Nők:
1. Franciaország 13 meccspont
2. Szlovénia 12
3. Magyarország 11 (21 táblapont)
4. Olaszország 11 (19)
5. Szlovákia 11 (18)

Férfiak:
1. Franciaország  14 meccspont
2. Szlovákia 12
3. Magyarország 11

Gratulálunk a teljes magyar küldöttségnek! Büszkék vagyunk rátok!

—————————————————————————————————————————–

8. nap

Kettős győzelemmel maradtak életben a tornagyőzelmi remények

Nem ígérkezett egyszerű mérkőzésnek az osztrákok elleni két párharc és végül egyik sem volt az. A lányoknál Karácsonyi Kata az előző fordulóhoz hasonlóan most is egy szép partiban, és meglehetősen gyorsan nyert. Terbe Zsuzsi előnybe került a nyitásból, végül biztos kézzel vezette győzelemre a figuráit. Barbara a hármason éles partit játszott az ellenfél legjobb pontszerzője ellen, teljesen háromesélyes mérkőzés volt, melyben az adok-kapok után sajnos alul maradtunk. Az egyes táblán Zsóka sokáig nyúzta ellenfelét feketével, végül egy döntetlen is elég volt a csapatgyőzelemhez, amit sikerrel be is biztosítottunk.

A férfiak mérkőzése izgalmasan alakult. A négyesen ifjú reménységünk, Pásti Áron élesre töltött világossal, követve a kapitánnyal megbeszélt stratégiát. Sajnos az ellenfél hibátlanul védekezett, így végül kitört közöttük a béke. A legjobb pontszerzőnknél, Németh Mikinél csak a nyitás volt a kérdés, tudtuk előre, hogy ha azt túléli, nem lesz gond. Túlélte? Túl, sima liba. Az egyes táblán Erdős Viktor feketével hozta a kötelező x-et. Kozák Ádámra hárult tehát a feladat, hogy gólt rúgjon és a csapatgyőzelem a miénk legyen. Ha kemény partiban is, de végül sikerrel kivitelezte az osztrákok egyik kiváló fiatal játékosa ellen.

Ez a kettős győzelem azt eredményezi, hogy az olaszok elleni utolsó fordulót mindkét csapatunk a harmadik helyről várja. Az aranyéremért küzdünk – a fiúk kisebb, a lányok nagyobb eséllyel, de mindent megteszünk, hogy a lehető legfényesebb érmekkel térjünk haza. Küzdelmes és izgalmas utolsó forduló elé nézünk tehát.

—————————————————————————————————————————————–

7. nap

Felemásra sikerült a Svájc elleni küzdelem a Mitropán

Svájccal játszott mindkét csapatunk a pénteki fordulóban, komoly reményekkel álltunk mindkét meccs elé, a célunk az volt, hogy bebiztosítsuk a dobogós helyeinket, esetleg feljebb is kapaszkodjunk a rangsorban.

A lányoknál Karácsonyi Kata viszonylag gyorsan nyert, ez jó kezdésnek bizonyult, és megadta az alaphangulatát a mérkőzésnek. Nem sokkal később Mihók-Juhász Barbarának is beírták a teljes pontot. Terbe Zsuzsanna hozta feketével a kötelező x-et és egy kemény küzdelemben Gaál Zsóka is felülkerekedett női nagymester ellenfelén.

A férfiaknál hasonlóképp zajlottak az események, csak fordított eredményekkel, ez nem volt a mi napunk. Meglepő és furcsa dolgok történtek, de sebaj, most remélhetőleg kiadtuk magunkból a rossz formát, és az utolsó két fordulóban javítunk. A lányok a második, a férfiak a harmadik helyről várják a hajrát.

————————————————————————————————————————————–

 

6. nap

Újabb kettős győzelem a Mitropán – mindkét csapatunk dobogós helyen áll

Fontos rangadókon vagyunk túl a szlovák csapatok ellen, hiszen a férfiaknál az ellenfél eddig minden meccsét megnyerte, és vezette a mezőnyt. A lányoknál pedig egyenlő pontszámmal rendelkeztünk a szomszédainkkal, így az éremért folytatott küzdelemben ez egy fontos állomás volt. A hölgyeknél Terbe Zsuzsanna viszonylag gyorsan előnybe került, amit érvényesíteni is tudott. Demeter Dorinának is fölényes állása alakult ki a nyitás után, később jöttek izgalmak, de végül nekünk írták be a pontot. Ezek után elég volt döntetlent hoznunk az egyes és a hármas táblán, ami Zsókának és Barbinak is összejött.

 

A férfiaknál hosszúra nyúlt a mérkőzés, minden játszmát végjátékig vittek a felek. Az ellenfél egyes táblása nagyon jó formában van, kiválóan felkészült sakkozó. Sajnos Viktor el is vesztette a megnyitáselméleti párharcot, így a 20. lépés környékén a rosszabb állás mellé még időhátrány is párosult. Szívós védekezéssel azonban sikerült kitartania döntetlenre az azonos színű futós, gyaloghátrányos végjátékot, miközben a többi három táblán már látszott, hogy nincs min aggódnunk. A kettesen Kozák Ádám fölényes álláshoz jutott, de nem tudta érvényesíteni az előnyét, a gyalogelőnytől függetlenül remire kellett adnia a játszmát. Legjobb pontszerzőnk, Németh Miklós visszavágott az ellenfelének a két hónappal ezelőtt elszenvedett vereségért, ráadásul sötéttel nyert, szépen érvényesítve a megszerzett minőségelőnyt. Az utolsó táblán Pásti Áron vagányan játszott, és legyőzte a szlovákok legjobb pontszerzőjét. A következő ellenfél Svájc, és az eredmények szerencsés alakulásával még feljebb is kapaszkodhatunk a dobogón.

Hajrá, magyarok!

——————————————————————————————————————————-

4-5. nap

Kettős győzelem a németek ellen

A 4. fordulóban férfi csapatunk szabadnapos volt, így több időnk maradt a készülésre a németek ellen. A női csapat pedig a horvátokkal küzdött, sajnos a vártnál szerényebb eredménnyel. Három táblán döntetlent sikerült elérni, Dorina azonban nem tudta kitartani sötéttel ellenfele rohamait a spanyol megnyitású játszmában, így a mérkőzést elveszítettük.
A lányok azonban a vereség után magukra találtak, és magabiztosan nyertek az 5. fordulóban a németek ellen. Az első táblán Zsóka nyításválasztása a jó “öreg” Hf3-g3-ra esett, hozta is a teljes pontot. A másodikon női magyar bajnokunk, Terbe Zsuzsi ellen gyalogot áldoztak a támadásért, amit el is fogadtunk, sikerült átvenni mellette a kezdeményezést is. Az utolsó két táblán így elég volt a döntetlen is, amit sikerült a lányoknak hozniuk.

A férfiaknál Erdős Viktor a Philidor védelem ellen megindult Bg1-g4-gyel, és rajt-cél győzelmet aratott. Kozák sötéttel stabilan játszott, tetszetős állása volt, amikor az ellenfél elhullajtotta a vezérét, így szerencsénkre nem kellett a végtelenségig fokozni az izgalmakat. Az utolsó két táblán itt is elég volt a döntetlen. Mindkét mérkőzés 3-1 arányban a mi javunkra dőlt el. A következő fordulóban a szlovákok ellen játszunk, akik a férfiaknál vezetik a mezőnyt, tehát nem lesz egyszerű dolgunk, de készülünk a meglepetésre.

————————————————————————————————————————————–

3. nap

A férfiak győztek, a lányok döntetleneztek a rangadón

A harmadik fordulóban a férfiak Korzika válogatottja ellen játszottak. Egy kicsi iróniát tartalmaz a “rangadó” kifejezés, hiszen az ellenfél az utolsó helyen rangsorolt csapat. Ellenben nagyon lelkesek és a mérkőzés egy adott pontján úgy tűnt, hogy akár nyerhetnek is. Végül kijött a kritikus játszmákban a játékerő különbség és felénk billent a mérleg nyelve.

A lányoknál is bőven akadtak izgalmak Szlovénia ellen. Ellenfelünk az előző napon 4-0-ra vesztett, de ez nem érződött meg a játékukon. A harmadikon Barbara a stílusához híven élesre töltött egy királyindiaival és győzelemre vezette sötéttel a seregeit. A másodikon vétettünk egy számolási hibát, sajnos vesztettünk, sebaj, előfordul. Az elsőn táblán Zsóka ellenfelét előző nap pihentetették, nem véletlenül. Az előző napi eredményükön ez meg is látszott, de így tudott Zsókára sokkal többet készülni. Meglepetéssel rukkolt elő, hiszen e4-gyel kezdett, nagyon felkészült volt, és a megnyitás szempontjából ez be is vált neki. Szerencsére szívós védekezéssel Zsóka kitartotta, és a végén egy szép, tiszthátrányos végjátékban döntetlen lett a parti. Az utolsón Demeter Dorina kicsit túlerőltette, de az ellenfél látva, hogy az egyes táblán tisztfórjuk van, remire dobta a játszmáját. Pont akkor már egyébként is remi volt az a tiszthátrány, de bonyolult állásban.

A keddi napon a férfiak szabadnaposak, a nők a horvátok ellen játszanak. Hajrá, lányok!

———————————————————————————————————————————–

 

2. nap

A férfiak győzelemmel, a nők döntetlennel folytatták a Mitropát a csehek ellen.

A férfiak győzelme gyógyírként szolgált az előző napon elszenvedett vereség sebeire. Erdős Viktor az első táblán legyőzte a szombathelyi színekben is játszó, sokszoros cseh válogatott Babulát. Viszonylag korán lecserélődtek a vezérek és Viktor jó játékvezetéssel nyerésig fokozta az előnyét. Kozák Ádám sokáig nyúzta az ellenfelét, egy adott ponton úgy tűnt, elegendő előnyt tud kicsikarni, de az ellenfele jól védekezett. Németh Miklós korán gyalogot áldozott, egy bevállalós, jó stílusban játszott játszmában nyert. Az utolsó táblán Pásti Áronnak sajnos becsúszott egy vereség, de ez nem változtatta meg a végeredményt.

A lányoknál nagyon izgalmas mérkőzéseket láthattunk. Az éltáblán Gaál Zsóka a nyitásban kitért a lépésismétlésből, majd egy döntetlen ajánlatott is visszautasítva igyekezett női nagymester ellenfelén felülkerekedni. Ez végül nem sikerült, így pontosztozkodással végződött a mérkőzés. A kettesen egy szolid olasz megnyitást választott az ellenfél, azonban egy adott ponton felkavarodott az állóvíz, majd egy alapos indokkal elkövetett vezéráldozatos kombinációnak lehettünk szemtanúi. A hármason Barbara élesre töltött, az ellenfél pontatlanságát a nyitásban nem hagyta büntetlenül és nyert. Az utolsón Karácsonyi Kata vesztett, így 2-2-es döntetlennel zárult a mérkőzés. A mai napon a szlovén válogatott jön szembe a lányoknál, a férfiak Korzika együttesével játszanak. A férfiaknál Szlovénia és Horvátország nem indított csapatot, helyettük beszállt Korzika válogatottja.

————————————————————————————————————————————-

1. nap

Elindult a Mitropa Kupa

A nők döntetlent játszottak, a férfiak kikaptak a franciáktól

Elkezdődött a Mitropa Kupa, a tavalyi hibrid formával ellentétben most személyes jelenlét mellet, Korzikán. A helyszín gyönyörű, de sajnos a szállásunk és a versenyterem hagy némi kívánnivalót maga után.

Fiatal, a tornára nagy harci kedvvel nekivágó csapatokat sikerült összehoznunk. A férfiaknál Erdős Viktor, Kozák Ádám, Németh Miklós, Csiki Endre, Pásti Áron, a nőknél Gaál Zsóka, Terbe Zsuzsanna, Mihók-Juhász Barbara, Demeter Dorina, Karácsonyi Kata képviseli Magyarországot a nagy hagyományokkal rendelkező versenyen.

Az első fordulóban a franciák ellen játszottak csapataink. Az ellenfél mindkét csoportban legerősebb csapatok közé tartozik a rajtlista alapján. A nőknél az éltáblán Gaál Zsóka feketével vesztett, rutinos nemzetközi mester ellenfelének nagyon bejött a készülése. A második táblán Terbe Zsuzsannának nagyon jó esélyei voltak egy komplikált állásban, sajnos időzavarban nem találta meg a kecsegtető folytatást, a játszma végül remi lett. Mihók-Juhasz Barbara remizett, negyediken Demeter Dorina győzelemre vezette a világos bábukat, így az eredmény 2-2 lett. A férfiaknál három kiegyensúlyozott játszmában döntetlen született, sajnos az első táblát nem tudtuk megtartani feketével, ezzel 1,5-2,5 arányú vereséget könyvelhettünk el.

A vasárnapi folytatásban a csehekkel csapunk össze.