FIDE Szenior Sakkcsapat Világbajnokság – a cikk fordulóról fordulóra frissül

Horváth József és Hardicsay Péter beszámolója

 

 4. forduló
50+
A tegnapi 4. fordulót nagy optimizmussal álltunk, végtére is az olaszok ellen a szoros eredmény volt a papírforma. Legelőször a negyedik táblán Krizsány Laci partija fejeződött be, Bellia ellen a 12. lépésben történt meg a pontosztozkodás. A Vezércsel carlsbadi változatában amolyan betonállás alakult ki, bizonyára még azért lehetett volna mindkét színnel játszani, a remi normál eredmény volt. Ráadásul Laci sem nyerheti meg az összes partiját, így – eddig – 4-ből 3,5 ponttal ő a csapat legjobb pontszerzője.
A második táblán Varga Zoli megérezte, hogy ez az ő napja lesz. Bonyolult, sokfigurás állást hozott ki 1.c4 e5 2.Hc3 Fb4 3.Hd5 után és az amúgy is időzavarra hajlamos Godena ellen. Rengeteg volt világos gondolkodási előnye és ami ennél még fontosabb, Zolinak vasbeton f4-lova volt. Godena jól harcolt az időzavarban, ám az ideje is nagyon elfogyott és begyűjtött a nagy kapkodásban egy tiszt hátrányt is. Szép győzelem volt ez Varga Zoltán nagymestertől és ha belegondolunk, ez volt a második parti eddig Acqui Termében, amikor az egyik játékosunk győzni tudott egy férfi nagymester ellen! (A 65 pluszos csapatban a 2. fordulóban Hardicsay Péternek sikerült még ez a bravúr Grünfeld ellen)
A harmadik táblán Horváth Peti sötéttel, megfontoltan, lassan játszott. A Vezércsel 4.e3-as nyugdíjas variját játszotta ellenfele, az idestova kb. 40 éve Olaszországban élő argentin nagymester, Garcia Palermo. Egyébként ő 1970-ben legyőzte Fischert is egy óriási kombinációval (egy szimultánpartiban). Az argentin-olasz harmadik táblás – hihetetlen – de semmit sem változott. A 69 éves nagymester teljesen ugyanúgy néz ki, mint 35 éve, amikor játszottam vele Zenicán 1987-ben. Lehetséges, hogy „hegylakó” (lásd Christopher Lambert filmek…) ? A partiban Peti a nyitási nyomást túlélte, jött fel, kiegyenlített, aztán egyszercsak az ellenfél szárnyakat kapott és szép taktikai motívumokkal nyert. A meccs állása 1,5:1,5
Az első táblán a David Alberto-Horváth József partiban úgy éreztem, hogy én vagyok Dávid és jó lenne legyőzni (erre nem volt semmi esély), ed legalább „megremizni” Góliátot, vagyis Davidot. A Caro-Kann védelmű partiban eléggé elment az időm, ám aztán sikerült teljesen, vagy szinte teljesen kiegyenlítenem. Úgy érzem, hogy 51-49-nél nem álltam rosszabbul. Aztán jött a fránya kölcsönös időzavar, ahol Alberto kicsi, majd egyre nagyobb problémák elé állított. Mire megléptük a 40-et, passzív, sőt, reménytelen állásba kerültem. Küzdöttem, harcoltam, ám – ahogy ilyenkor lenni szokott – pont egy tempóra vesztettem el a végjátékot. Nagyon bosszantó vereség, így visszacsúsztunk a táblázatban. De majd feljövünk!
Ma az angol csapat ellen játszunk, ők a verseny abszolút esélyesei, viszont tegnap ők is botlottak, az USA csapata ellen 2:2-t játszottak csak. Ráadásul Adams és Short is már hullajtottak el fél-fél pontot, hátul meg csak kicsivel jobbak nálunk.
65+
Az izraeli csapat nagyon jól küzdött és még mindig az izraeli nagycsapat előtt áll. A mérkőzés döntetlennel zárult és mi a 6. helyet megtartva az ötödik fordulóban egy svájci csapatot, a Riechent kaptuk. Részletes eredmények. E sorok írója pihent és elemzett az őt helyettesítő Végh Endrével. A kb. két órás elemzés témája be is vált. Endre a Philiodor modern kezelését választotta az akkor még 100%-os Lenderman ellen. A Fe2-f3-s kezelés ellen jött a zseniális Fg4 újítás, amivel sötét kisebb előnybe került. A cserék után gyalogot nyert, de elbizonytalanodott és a nyerőesélyes vezércsere helyett bele ment a lépésismétlésbe. Gábor világossal a szicíliai Nimzovics védelmét kapta. Nem ismerte, de kisebb előnybe került, majd, amikor vissza kellett volna vonulnia, hirtelen 2 gyalogért tisztet áldozott. A kevéske hajam is hullani kezdett, mert tudom, hogy az ilyen áldozatok általában vesztenek. nem volt ez másként itt sem, de az ellenfél közben egy pillanatra kihagyott és volt egy zseniális Be7 nyerő lépés, amivel világos nyert volna. János azonnal mondta a parti befejezése után. Jenő a katalánból rosszul jött ki és a veresége várható volt, az ellenfél azonban nem a megfelelő centrális pontra állt be a huszárjával, így megmenekültünk (remi). János közben a saját fegyverével (a leningrádi hollanddal) találkozott. A Tóth Béla által alkalmazott c3 és Vb3-as manőverrel pozíciós előnybe került, amit jó technikával egy bástyavégjátékban érvényesített. Kár, hogy 3:1 helyett csak 2:2 lett, de el kell ismernem, Izrael2 kiváló ellenfél volt.

 

3. forduló
A mérkőzések a http://scacchirandagi.com weboldalon követhetőek
50+
A szerdai 3. fordulóban a Georgia Winery Khareba csapata ellen játszottunk. Emlékszem, Sax Gyula nagymester kérdezte annak idején öcsémtől és tőlem: „kivel veszitek ma fel az egyenlőtlen küzdelmet?”. Ez volt a tragikusan fiatalon elhunyt aranyérmes olimpikon kedvenc fordulata, amikor meg akarta tudni az ellenfelünket. Nos hát, a grúzok – bocsánatot kérek – georgiaiak a startlistán a 3. helyen álltak, a mi csapatunk meg csak a 6. helyre volt rangsorolva. Ugyanakkor a fordulóra úgy készültünk, úgy indultunk el, hogy bármi lehet, teljesen háromesélyes a meccs, persze jó lenne nyerni.
Biztosan észrevette az olvasó, hogy táblasorrendben írom le az eredményeket, pedig a valóságban a tényleges idősorrendet nézve nem ez volt az eredmények alakulásának igazi sorrendje. Úgyhogy – ezúttal – a tényleges kronológiai sorrendnél maradnék.
A második táblán Varga Zoltán nagymester Giorgadze ellen játszott sötéttel. Nem tudjuk, hogy van-e civil foglalkozása az ellenfélnek, ha igen, akkor biztosan postás, bár ez kevéssé valószínű 2584-es élővel. Hogy miért? Mert Postás-változatot játszott Zoli ellen. A vari hivatalos elnevezése London System, hiszen 1.d4 d5 2.Ff4 Hf6 3.e3 utáni lépésekkel állt elő a cucc, magyar földön – leginkább Jeney Ferenc egykori mester és mesteredző, aki a Postás játékosa volt évtizedekig – ezt postás varinak nevezzük. A megnyitásban az ellenfél futópárhoz és előnyös álláshoz jutott, sőt egy gyalogot is legombolt Zoliról. „Mazsola” küzdött, küzdött, ám Giorgadze nem kegyelmezett és behúzta a pontot.
Az utolsó táblán – ahogy arról már tegnap is tudtunk – Krizsány László nemzetközi mester a legendás Gaprindasvili ellen játszott sötéttel. De hát – mint tudjuk – a sportban az életút egy dolog és az aktuális játékerő meg egy másik. És talán az élőpont (ami azért gyakran egybeesik a játékerővel) lehet a harmadik tényező. Szóval Laci zseniálisan játszotta ezt a partit, messze-messze elkerülte a klasszikus vizeket és gyalogot áldozott a hivatalosan angol védelmű, vagy inkább Owen Defence névre hallgató megnyitásban. A hajmeresztő, dinamikus állásban Lacinak folyamatos fenyegetései voltak. Aztán elkezdtek leesni a gyalogok a világos állásában és végül vesztett helyzetben a 81 esztendős exvilágbajnoknő, aki 11-szeres olimpiai bajnok is egyben időtúllépéssel veszítette el a partit.
Az első táblán – e sorok elkövetője – Horváth József nagymester világossal játszott Sturua ellen. A kitűnő ellenfelemnek 2530 élője volt, most nemrég volt a 63. születésnapja és mellesleg 2014-ben megnyerte a szenior vébét. Viszont a katalán megnyitásban (A katalán futó tűzereje című „alapmű”, ugye megvan?) kissé beszorult és a gondolkodási ideje is fogytán volt. Kissé jobban álltam, Sturua még hibázott is ráadásul, minőségelőnnyel simán meg kellett volna nyernem a partit. Láttam a jó folytatást a 26. lépésben, csak egy taktikai ellencsapásra adandó ellen-ellencsapást nem vettem észre és – valljuk be – marhát húztam. Sturua a befejező játszmaszakaszt sokkal jobban játszotta, végig a legerősebbeket lépte, egy helyen persze már szinte nyúlt a vesztő lépés felé, ám – sajnos – meggondolta magát. Szóval a parti egy tökremi bástyavégjátékban a 42. lépésben döntetlennel végződött.
A meccs állása tehát – eddig – 1,5:1,5, minden szempár Horváth Péter nagymester partijára szegeződött. A civilben egyébként 3 diplomás magyar versenyző (mi köze ennek a sakkhoz?) egy g3-as királyindiaiban szépen, lassan belehúzta Bagaturovot (2413) egy világos számára előnyös változatba. Mire az első három parti véget ért, addigra Péter már minőségelőnyös nyert állást mondhatott magáénak. Magáénak? Magunkénak! Hiszen ezzel a szép győzelemmel 2,5:1,5 arányban győztünk és eddig a 3 forduló utáni 6 meccsponttal hármas holtversenyben az élen állunk (ülünk) az angol és az amerikai csapattal.
A mai meccsen az olasz csapattal mérkőzünk meg. A hazai pálya és főleg a papírforma az ő oldalukon áll (minden táblán több az élőjük), ám azért biztos vagyok benne, hogy odatesszük magunkat. Jó lenne pontot és ha lehet, pontokat szerezni. Szurkoljatok!
65+
A mezőny második legerősebb csapata a német, Knaak nagymesterrel az élen. Úgy terveztük, hogy tartjuk az egált és hátul valaki talán nyerhet. Először Gábor partija ért véget. Dr Chevelevics izgett, mozgott, látszott, hogy a Philidor megakadt a torkán. Gábor teljesen kiegyenlített, a remi indokolt volt. Jenő az Alapin variban semmit nem tudott kihozni, így örülni kellett, hogy remi lett. János viszont egy Pirc jellegű állásból, mert fehér Hc3 és e4-el kezelte a pozíciót, teljesen kiegyenlített. Világos gyalogot nézett el és mindenki biztos volt a sötét nyerésében. A hibapont itt is bejött és János a bemenő gyalogok egyikét túl korán tolta meg. Kár érte, remi ez is. E sorok rója a francia védelemben teljesen egyenlő pozíciót hozott ki, de egy-két kisebb pontatlanság miatt a remi nem sikerült. Knaak nagymester nagyszerűen játszott. 6. helyre kerülve megkaptuk Israelt. Nem ugyanazt a csapatot, hanem a 2. garnitúrát, akik sokkal előbb vannak, mint a nagycsapatuk. Nehéz harcra számítok és minimális győzelmet remélek.
Horváth József és Hardicsay Péter beszámolója

 

2. forduló

50+
A Szenior Sakkcsapat Vb-n a 2. fordulóban is angolul beszélő ellenfeleket kaptunk, Skócia csapatát. A skótok kihagyták az első fordulóban kontumáltan nyerő Levy-t. Tegnap viccesen szóba került (a 4:0-s focieredményre hajazva) a maximális arányú győzelem, és lám, meg is valósult! Minden táblán persze többszáz élővel erősebbek voltunk. Az első táblán 1.d4 d6 2.e4 után Horváth József nagymester (vagyis én magam) a Philidor-védelem mocsarába rántotta ellenfelét. Hogy miért ez az elnevezés? Ismerjük, ugye, a „Lure Your Opponent into the Philidor Swamp” című könyvet, amit Kaszparov írt. Na nem a nagyfőnök, hanem Sergey Kasparov… Már a megnyitásban sikerült becsapnom ellenfelemet és a 14. lépés után – egy sokfigurás állásban – jobban álltam. Ellenfelem nem volt „skót” és minőséget is áldozott, ám ez sem segített rajta, a 23. lépésben feladta a partit. A második táblán Varga Zoltán nagymester 1.c4-gyel kezdett, és igen gyorsan játszotta az egész partit. A sündisznó jellegű állásban szépen lenyomta ellenfelét. Horváth Péter nagymester sötéttel a szicíliai védelem 2.c3-as változatában először szépen kiegyenlített, majd fokról fokra erősítve állását szépen behúzta a pontot. A negyediken Krizsány László nemzetközi mester úgyszintén nagyon magabiztosan játszott és óriási térelőnyre tett szert, majd ő is simán győzött.
Eddig jól megy a csapatnak (4 meccspontunk van és 8 partiból 7,5 táblapontunk), viszont most jönnek majd a komolyabb ellenfelek, a mai 3. fordulóban egy grúz – vagy inkább – georgiai – csapat (Georgia Winery Kareba) az ellenfelünk. Bevallom, irigylem Krizsány Lacit, aki Nona Gaprindasvili ellen játszik. A legendás sakkozónő 1962 és 1978 között birtokolta a női sakkvilágbajnoki címet és a legkitűnőbb magyar hölgyek mezőnyéből Krizsánné Bilek Edith ellen (2 játszma), Ivánka Mária ellen (9 játszma) és Verőci Zsuzsa ellen (7 játszma) található tőle az adatbázisokban. 1981-ben (éppen az országos ifjúsági bajnokság ideje alatt) Gaprindasvili Budapesten járt és részt vehettem ellene egy szimultánon. Akkor – 17 évesen – legyőztem őt sötéttel a 9.0-0-0 d5-ös sárkányban, de sajnos a játszmalap mára már elveszett.
65+
Hatalmas győzelem a legerősebb Izrael ellen. Sokat fejlődött a csapat az elmúlt évihez képest. Az új játékosok, Endre és Gábor, továbbá János is elméleti szakértők. Még bennük van az idősebbekre nem jellemző makacsság és szívósság. Izrael ellen minden táblán az ellenfél volt sokkal erősebb, mégis kiütéssel felérő 3,5-0,5 arányú győzelmet arattunk. A nagy hőség enyhült, ez is a mi javunkat szolgálta. Hőségben ugyanis nehéz játszani. A versenyterem jó és ott nincs hőség, de a szállodától a versenyteremig 35 perces gyalogút a nagy hőségben semmi jót nem ígér.
Először Szabolcsi János verte szét a hibás nyitást választó Marjaszint. Könnyed győzelem volt. Utána Glatt Gábor sötéttel is könnyedén hozta a remit Berelovics nemzetközi mester ellen. E sorok írója a nagyhírű Grünfeld nagymesterrel szemben a spanyol védekezést választotta. A Breyer varira került sor. Yehuda támadáshoz jutott, de az nem tört át. Sötét az állását módszeresen erősítő nagymesternek gyalogot áldozott az aktivitásért, majd vezért nyert. Élvezet volt nézni, ahogy meglepődött a világos a váratlan támadáson. Utána vissszáldozások sorozata következett, majd sötét újabb vezért vitt be. Sötétnek teljes vezér előnye volt, amikor világos kapitulált. Endre az előző évi Európa bajnok Birnboim ellen világossal egy specialitását alkalmazta, a szláv cserében Fg5 kellemetlen lépés. Sötét gyalogot vesztett és utána a végjátékban Endrének 2 új vezére is átváltozásra várt, mikor a sötét feladta. Remek győzelem volt. Sokan nekünk szurkoltak. Holnap Németország első csapata jön, ne feledjük, ma még mi vagyunk az elsők!

1. forduló

50+
Tegnap elindultak a sakkórák Acqui Termében (Olaszország) a Szenior Sakkcsapat Világbajnokság első fordulójában. Magyarország egy 50+ és egy 65+ korosztályú férfi csapattal vesz részt a versenyen.
Az 50+ korosztályban a 23 csapat közül a magyar együttes a 6. legerősebb (kereken 2400-as élőátlaggal). Kimagasló favorit az angol csapat, ahol Michael Adams (2690) és Nigel Short (2617) a két húzó játékos, az angolok élőátlaga nem kevesebb mint 2563.
A hétfői nyitófordulóban pont Anglia ellen játszottunk és 3,5:0,5 arányban győztünk. No hát ez így épp annyira hihetetlen, mint a legutóbbi – labdarúgásban elért – 4:0-s magyar győzelem. A megfogalmazásomban a turpisság mindössze annyi, hogy mi most az angol hölgycsapat ellen játszottunk. És majdnem meglett a 4:0-s végeredmény is. Az első táblán e sorok írója (Horváth József nagymester) Jackson Sheila ellen két gyalogot is áldozott a megnyitásban, majd matt-támadással győzött. A másodikon Varga Zoltán nagymester – Lauterbach Ingrid ellen – sötéttel is hamar el tudta foglalni a centrumot, jól állt, végig kezdeményezett. Nyerő álláshoz jutott, majd a végén sajnos hibázott, így lett a parti döntetlen. A harmadik táblán a néhány napja fél évszázadossá vált Horváth Péter nagymester Regan Natasha ellen világossal már a megnyitásban nagy fölénybe került és biztosan húzta be a pontot. A negyedik táblán Krizsány László nemzetközi mester a Caro-Kann védelmű partiban szétrobbantotta ellenfele (Fink-Nunn Petra) állását és izgalommentesen nyert. Amúgy a csapatunkból Laci a legsportosabb, tegnap is 7 km reggeli futással indította a napot, le a kalappal előtte!
A mai ellenfelünk Skócia együttese lesz, ők a startlistán a 11. helyet foglalják el.
65+
A csapatban „újoncokat” avatunk, így Glatt Gábor, Szabolcsi János és Végh Endre először lett válogatott. A csapatban Hardicsay Péter kapitány (e sorok írója) kénytelen volt előretörni, mert Faragó nagymester személyes okok miatt idén nem állt rendelkezésre. Örvendetes viszont, hogy Döry Jenő ismét játszik. Csapatunk a 6. legerősebb az ÉLŐ pontok alapján. Bár a véleményem szerint az értékszám kevésbé érvényesül az idősebb korcsoportoknál (ki fárad el először, ez a legfontosabb kérdés). Majdnem minden csapatban erős és tapasztalt játékosok vannak, akik nem rettennek meg, ha egy nagymester az ellenfél. Az első fordulóban Knaak is szenvedett sötéttel a remiért. Hosszútávon azért a nagyobb tudás csak áttör. Az első fordulóban egy dán csapatot kaptunk. Fiatalabban voltak, de élőben mifelénk billent a mérleg. Végül csak egyet nyertünk meg, Glatt Gábor a Porosz huszárjáték Hg5-ös varijában leszedte a gyalogot és az ellenfél nem elegendő ellentámadása miatt még egyet lenyert. Hamarosan nyert is. Jenő sötéttel a sárkányban nem tudott előnyhöz jutni a két kézzel cserélő ellenféllel szemben. Végh Endre a Philidor modern kezelésében előnybe került, és támadáshoz jutott. Talán nem a legpontosabban folytatta, így az előny eltűnt. E sorok írója ismét bevetette Fischer rögeszméjét a Caro-Kann ellen, és megszerezte a futópárt. Ez egy jó ómen a végjátékban, de egy pontatlanabb lépés, h3 a kis előnyt biztosító g3 helyett fordított minoritás támadást adott. Az éles állásban egyenlő esélyek mellett indokolt volt a remi, mert ezzel megnyertük a meccset! A második fordulóban az első kiemelt Izraelt kaptuk számos ex-orosz játékossal. Jellemző, hogy az aktív Szenior Európa bajnok csak a hamadikra fér be náluk.