Ifi EB, 6. forduló

Játszani is engedd…

Hat fordulót követően a mai nappal megkezdődik az EB hajrája, nézzük hogy is állnak a mieink túl a verseny kétharmadán!

A tegnapi fordulóban az összpontszámot tekintve (12 pont) jól szerepeltek a gyerekek, sajnos az éltáblákon vívott csatákra ez maradéktalanul nem mondható el. Pásztor Balázs najdorfját az ellenfél 3.Fb5+ lépéssel semlegesítette és a moszkvai támadásból egy passzív g6-os Maróczy jött ki, amit láthatóan nagyon nem élveztünk és nem is éreztünk. Egy leszorított állásból kellett Balázsnak küzdenie, az időzavar ebben a helyzetben persze kódolva volt, ami a gyenge királyállással kombinálva (ellenjáték híján) halálos keverék. Ez a meccsünk sajnos elment, bizakodjunk egy jó hajrában, ami még mint lehetőség előttünk áll. Gellértnek és Katának fél-fél pont sikeredett ezen a napon, ma mindketten világos színnel futnak neki a hajrának, itt a lehetőség a felzárkózásra.

Andriskának a nyolcévesek 4. tábláján jól indult a játszmája az ellenfél pontatlan megnyitáskezelésének köszönhetően, kínálkozott a lehetőség 8.Hdb5! lépésre, amivel büntethettük volna a d6 mező gyengeségét. Helyette tettünk egy fejlődő lépést, ami bocsánatos bűn, majd a második újabb fejlődő futólépés már egyenesen hiba volt. Ilyen a sakk! Ha nem fejlődsz, az a baj, ha rossz helyre fejlődsz, az néha még nagyobb baj! A sakkban egy dolog állandó, a változás!

Alex felkészülése az Albin-ellencsel ellen kiválóan sikerült, az ellenfél belebotlott a saját cseleibe és korán tisztet vesztett, majd sikerült leszerelni a további kísérleteket és a leegyszerűsödött állásban már szigorúan érvényesítette az előnyét. Gratulálunk!

Egyetlen pici lányunk Szentesi Julcsi ezen a napon megtörte balszerencsés sorozatát és szép győzelemmel szerezte meg harmadik pontját egy belga kislány ellen.

Jó napja volt a tíz éves fiúknak, Hangay Olivér és Minga Nagy Ábel is behúzta a meccsét. Olivér sorozatban a második győzelmét aratta, Ábel viszont mint a sormintában győzelemre vereség, vereségre győzelem halad, itt az ideje megtörni a szimmetriát!

Az U14-es fiúk is hibátlanul versenyeztek ebben a fordulóban Bodrogi Bendegúz és Puskás Mihály begyűjtötték a teljes pontot. Bendegúz megtapasztalhatta (szerencsére győztesként) a mondás igazságtartalmát, hogy néha könnyebb nyerni a rossz állásból. A Puskás gólt is ketten hozták össze, az osztrák fiú közel kétszáz élő előnnyel rendelkezett, így egy könnyelmű kombinációt indított, amivel lenyerte Misi vezérét. Ám ekkor sötét felbőszült serege rettenetes bosszút forralt és ellentámadásba lendülve (a c gyalog előretörésével)  néhány lépést követően új vezér érkezett a táblára, a frissen szerzett takaros menyecske hamar munkához látott és kiseprűzte az ellenfél királyát.

Mesterhármassal pozícionálták magukat ebben a fordulóban leányaink az U14-ben. Tóth Lili a tízes táblán izraeli ellenfél ellen kezdte meg a felzárkózást, Kerka dán, míg Luca egy török kislány ellen volt eredményes.

Az utolsó három forduló előtt 4,5 ponttal áll Karácsonyi Kata, aki ma török ellenféllel Mustu Hatice Asli ellen ül asztalhoz. A 4,0 pontosok tábora szerencsére népes Karácsonyi Gellért, Pásztor Balázs, Bodrogi Bendegúz, Tóth Lili, Ilkó-Tóth András és Szakolczai Alex állnak két plusszal a versenyben, ami még egy jó hajrá pozíció. 3,5 pontosaink Lazsádi Kerka, Karácsonyi Bánk, Hangay Lilla és Olivér.

Svájci versenyen az utolsó három forduló jelentőségére felesleges felhívni a figyelmet, köztudott hogy itt egy mesterhármas, a versenyrendszerből adódóan, dobogó közeli eredményt hozhat még egy középmezőnyben álló versenyzőnek is. A realitások talaján maradva és a papírforma alapján, az 1-10 helyezések is komoly eredménynek számítanak. Van tehát esélyünk és célunk a hátralévő fordulókban. Mindenkinek teljes erőbedobást kívánok, bátorságot és játékkedvet! Mert sokszor ezekben a feszült, kemény tétmeccsekben is az tud eredményes lenni, aki képes elengedni az eredményhez való görcsös ragaszkodást és csak játssza a kedves játékát és képes elkapni a pillanatot és élvezni a játék szépségét, alkotni és játszani mer.

Molnár Béla