Török áfium

A verseny közepén harcos csatákban zajlott az ötödik forduló, jól indultak a meccsek és néhány gyors győzelem pedig szerencsés napot igért a magyaroknak.

Ilkó-Tóth Andris nem bízta a véletlenre a játszmát, már kora reggel a „tavitündér” fülébe súgta, hogy a mai kívánsága egy szép győzelem.

Kérése meghallgatásra talált, ellenfele a görög Lampos Charalampos nem tudott mit kezdeni Andris futóival és hamar minőséghátrányba került, ami miatt a játékkedvét és rövidesen a játszmát is elvesztette. Gyors magyar győzelemmel indult tehát a nap és a további játszmák kezdőképei is jól alakultak. Molnár Dalma Réka második győzelemével láthatóan elkapta a verseny hangulatát és újabb biztos pontszerzéssel feledtette a korábbi bizonytalanságokat. Hangay Lilla és Olivér szintén teljes pontot szerzett az ötödik fordulóban, felhőtlen örömünket csak Alex játszmája árnyékolta, aki egy jó megnyitás kezelést követően gyalogot nyert, ám gyanútlanul vezért cserélt és hirtelen egy védhetetlen tisztnyeréssel kellett szembenéznie. A taktikai közelharcot sajnos elszámoltuk.

Az éltáblás csatákban Karácsonyi Kata ügyesen élt a taktikai lehetőséggel és a francia Griamoult Leane pillanatnyi kihagyását kihasználva lecsapott a királyszárnyra, zsákmányul ejtve az ellenfél g gyalogját. Semmi ellenértékkel nem bírt a francia, így ez a játszma gyorsan eldőlt a magyar versenyző javára.

Pásztor Balázs az U16 versenyben a második táblán világos színnel küzdött lengyel ellenfelével. A nyitásban az ellenfél kiválóan ragadta meg az ellenjátékot és Balázsnak komoly gondjai voltak, aggasztónak tűnt a helyzet. A centrum összecsapásból végül a tataiak reménysége jött ki jobban és az idővavart követően, egy kedvezőbb bástyavégjátékban ő tehette próbára Klimowski Jan (2441) védekező képességét. A lengyel jól vizsgázott és pontos játékkal megőrizte a fél pontot. Gellért, az örmény Ghariban Mamikon (2470) ellen egy nagyon kemény csatában maradt alul, az ellenfél nagy rutinnal rendelkező játékos, mesterien szerelte le a magyar versenyző próbálkozásait és türelmes végjáték kezeléssel gyűjtötte be a pontot. Gellértnek ma a francia Decuigniere Tom (2325) ellen világossal lesz esélye a javításra.

A lányok között Lazsádi Kerka Lilla és Bíró Beáta szép győzelemmel felzárkózott a félvonalra, remélhetőleg ez megnyugtatja őket és a folytatásban indulhat a plusszok gyártása.

Félidőben a verseny állását mustrálva azt láthatjuk, hogy a házigazda törökök több korcsoportban is vezetik a versenyt és egy féltucat versenyzőjük pedig érmes pozícióban található. Velünk magyarokkal ellentétben a török sakkozás nem rendelkezik komoly hagyományokkal, nincsenek olimpiai sikereik, a világ élvonalába tartozó versenyzőik, sem női, sem férfi sakkozásban. Viszont egy jó 15 évvel ezelőtt a török állam, egy bűnmegelőzési program keretében úgy döntött, hogy a fiatalokat a sporttámogatással ösztönözni kívánja a versenysport felé, a társadalom számára hasznos célt, elfoglaltságot adva ennek a sebezhető generációnak. A török súlyemelés, bírkózás és boksz mellett, a sakkozás is ennek a programnak a keretében kapott lehetőséget. Az egyik legnagyobb török bank lett a spotág támogatója. Neves orosz edzőket fogadtak fel az ifjúsági sakkozás szakmai irányítására és az iskolai programokon túl, a versenysakkozásban is tömeges nevelés indult meg. Korosztályos világ- és európai bajnok címek és helyezések, bizonyították és vélhetően bizonyítják majd ezen a versenyen is a török utánpótlásnevelés fejlődését. A hazaiak az esemény rendezési lehetőségét kihasználva, Antalyában 151 versenyzővel szerepelnek az EB-én. Egyik nagy reménységük az U14 korcsoportban Gurel Ediz (2449) nemzetközi mester (!), aki 5/5 ponttal vezeti a mezőnyt.

Csak reménykedni tudunk benne, hogy egyszer hazánkban is „felfedezik” a sakkozást és egy hasonló program keretében esélyt adnak a sportág utánpótlásának. A magyar sakk hagyományai, eredményei feljogosítanak bennünket sakkozókat arra, hogy ezt joggal várjuk el!

Molnár Béla