Ifi EB, 4. forduló

Fontos győzelmek napja

A magyarok többségének nagyszerűen sikerült a negyedik forduló Törökországban az EB küzdelmek során. Az élbolyban versenyző fiataljaink közül Karácsonyi Gellért ismét magabiztos  végjáték győzelmet aratott a belga Rogge Parcival ellen. Persze papírforma győzelem volt a 2253 élős ellen, de sötéttel ez sem mindig könnyű feladat. Mesterhármasával Gellért a második táblára verekedte magát és a mai ötödik fordulóban az örmény Gharibyan Mamikon (2470) nemzetközi mesterrel küzd a világos bábokat vezetve.

Pásztor Balázs újabb fontos győzelmet aratott a házigazdák versenyzője ellen, ma ő is a második táblán játszik majd, ellenfele a lengyel Klimkowski Jan (2441).

Lányaink közül Karácsonyi Kata áll a legjobb pozícióban, a tegnapi harcos döntetlenjével amit a sötét színeket vezetve ért el, a három pontosok mezőnyéhez tartozik. Az ötödik fordulós párosítása jónak tűnik, hiszen ellenfele a francia Grimault Leane (1754) szerényebb élőpontszámmal rendelkezik, világos színnel pedig ez jó esély a pontszerzésre. Tóth Lili görög ellenfelét fektette kétvállra és zárkózott fel a három pontosok sorába, így délután a 3. táblán küzd majd a grúz Kirtadze Anastasia (1828) ellen.

A felzárkózást a kicsiknél szintén több versenyzőnk is ügyesen megkezdte. A nyolcévek között Szakolczay Alex és Ilkó-Tóth Andriska is gyors és magabiztos győzelmet arattak, kiköszörülve az előző napi fiaskót, így mindketten 3 ponttal állnak a versenyben. A tízesek között Karácsonyi Bánk győzelmével szintén a harmadik pontját szerezte, a mai ellenfele pedig egy FIDE zászló alatt „rejtőzködő” orosz, Gilfanov Marat (1786) lesz majd, akivel a közvetített tizedik táblán mérkőznek.

Fontos győzelmek napja volt a negyedik forduló, a mai mérkőzések pedig már a végeredmény szempontjából is rangadók lesznek több versenyzőnk esetében is. Ezért hát hajrá magyarok, hajrá gyerekek!

Molnár Béla