Hárman az élmezőnyben

 

Túl a verseny egy harmadán három magyar fiatal áll az élmezőnyben, mindhárman 2,5 ponttal rajtoltak és természetesen közvetített táblákon (1-10) követhetjük játszmáikat a mai negyedik fordulóban.

Karácsonyi Gellért, Pásztor Balázs és Karácsonyi Kata állnak leginkább kedvező pozícióban. Gellért ismét egy bástyavégjátékot nyúzott le kiváló technikával. Balázs kezd egyre jobban magára találni, második győzelmével felzárkózott az élmezőnyhöz, ma ismét egy török ellenfél ellen ül táblához. Kata egy éles szicíliaiban bátor minőségáldozattal ragadta magához a játék irányítását, az izraeli ellenfél gyorsan és pontosan védekezett, így a harcos játszma végül döntetlen révbe ért. A negyedik fordulóban egy újabb izraeli orosz lánnyal csapunk össze a harmadik táblán.

Támadunk, mert szeretünk támadni, védekezünk mert rákényszerítenek! Nos, hát az ismert idézet hatványozottan igaz a fiatal korosztályok csatáiban. A higgadtságot, türelmet és alaposságot kívánó védekezés, nem beszélve a szükséges rutinról, bizony nem a fiatal korosztályokra jellemző versenyzői tulajdonságok közé tartozik, életkorukból adódóan nem is tartozhat. Ezt minden tapasztalt sakkedző tudja, ezért különösen a sötéttel játszott partik során alaposan fel kell készülni az agresszív megnyitáskezelésre és itt nem csupán a cseljátékokról van szó. Aki ismeri a gyereksakkot az tudja, hogy bizonyos állásokban hogyan reagál egy 8-10 év körüli versenyző. Egy e5-re kerülő, a hadállást nyomás alatt tartó huszárt pl. előbb-utóbb nem fogja elviselni és leüti a fiatal, még akkor is, ha ezzel magára zúdítja az ellenfél támadását.

Amikor nincs konkrét információ az ellenfélről – ez pedig gyakran előfordul – akkor ezekre a lehetőségekre érdemes koncentrálni és néhány példával szemléltetni, pl. a zárt centrum mellett e korai sánc veszélyeire, a gyengítő lépések elkerülésére a megtámadott oldalon, az aktív ellenjátékra törekvésre vagy az anyagi előny visszaadására szükséges koncentrálni. Néha egy-egy hasonló gondolat hasznos úticsomag és akár döntő lehet a játszma során azokban a helyzetekben, amikor a védekezés ingoványos terepén vagyunk kénytelenek teljesíteni.

A kicsiknék is jól álló versenyzőnk vannak, többen rendelkeznek 2 ponttal, ami következő etapban (4-6 forduló) esélyt adhat a hajrá előtti felzárkózásra. Ebben a középjátékban jól kell harcolni az esélyes pozícióba kerülésért, tanulni az eddigi hibákból és megacélozni a lelkünket a küzdelemben. Sok sikert gyerekek!

 

Molnár Béla