Ifi EB, 7. forduló

Lányos nap

Jól nyitották a hajrát a mieink, leginkább a lányokra igaz mindez, hiszen a tegnapi hetedik fordulóban a legjobb fordulójukat játszották és egyetlen játszmát sem vesztettek. A kilenc kislány ezen a napon 8,5 ponttal kezdte az verseny befejező harmadát. Üröm az örömben, hogy Katánknak nem sikerült világossal hozni a pontot a török Mustu Hatice Asli ellen. Hiába, hogy az ellenfél neve mellett csak 1876 élőpont volt jegyezve, higgadtan kezelte a középjátékot és az előretörő világos gyalogok csak a levegőt bokszolták, a sötét mezők blokádja vészjósló végjáték kilátásokat vetített előre. Kata elismerésre méltó módon küzdött és gyaloghátrányból ugyan, de  legalább a félpontot ismét hozta a hátrányosabb végjátékból. Jelen pillanatban a 7. helyen áll a versenyben.

Tóth Lili viszont sötéttel terítette kétvállra az örmény Avetisyan Ani-t és 5,0 pontjával a mezőny kilencedik helyére ugrott. Ma a román Maria Lia-Alexandra (1721) ellen a negyedik táblán küzd majd. Hajrá Lili!

A fiaink számára már nem volt ennyire rózsás a helyzet. Jó hír, hogy Pásztor Balázs törököt fogott és egy újabb győzelemmel vigasztalódott, így a rangos mezőny tizedik helyén áll.

A kicsiknél Szakolczai Alex fontos győzelmet aratott az orosz nevű francia Prokhorov Makar (1417) ellen, egy kemény három órás csatában. Alex a 11. helyről várhatja a mai küzdelmet amit a szerb Pasula Milos (1647) ellen vív majd a világos színeket vezetve.

Ilkó-Tóth Andriska gyalogelőnyt szerzett a középjáték során és bíztatónak tűntek a könnyűtiszt végjáték esélyek is, bár aggasztóan kevés gyalog maradt a táblán. Az ellenfél ügyesen védekezett és bár a magyar kislegény több mint négy órán keresztül szorongatta az ukrán fiú megőrizte a fél pontot.

A mai nyolcadik forduló során sok minden tisztázódik, harcos, kemény csaták zajlanak (nem csak az éltáblákon), most talán jobban értik -legalább a jelenlévők -, hogy miért fontos és mire kell felkészítsen a korcsoportos OB. Harciszellemben, játékidőben, terhelésben. Ez itt tényleg egy másik kávéház, nem számít az élő, nem számít, hogy honnan jöttél, ami számít, hogy van-e célod, mennyire akarod azt, kész vagy-e szenvedni és harcolni érte. Erre a csatára kell az edzőknek szakmailag, a versenyeknek pedig a küzdőszellemet tekintve felkészíteni a fiatal versenyzőket.

Molnár Béla