Győztes nap a Sakkolimpia 9. fordulójában!

A tegnapi Ítélet-nap után nagyon fontos volt a mai kettős győzelem játékosaink számára. A férfiak 3-1-re győzték le a szlovénokat, a női csapatunk pedig 2,5-1,5 pontos győzelmet aratott Fülöp-szigetek ellen.
Női válogatottunk fordulatos partijait nézve több ősz hajszállal gazdagodtunk. Elsőként Zsóka győzelmét könyvelhettük el, aki egy-két pontatlanságot leszámítva nagyon szépen túljátszotta ellenfelét, így a csapat legjobbja 6/8 ponttal! Őt követte Tícia, aki felkészülésben ismét verhetetlennek bizonyult, úgy tűnt, hogy akár már 20 lépésben győzhet. Ellenfele azonban egy szép trükköt kihasználva ellenjátékhoz jutott, majd Tíci a gyenge királyát már nem tudta kimenekíteni a problémákból és jelentős anyagi hátrányba került. A parti menthetetlen volt, így a mérleg 1-1-re fordult. Nade most jöttek az idegtépő percek! Kezdeti optimizmusunk kezdett alábbhagyni, mikor Trangot ellenfele egy rosszabb végjátékba kényszerítette, és Szidónia is kezdte gyalogelőnyös állását döntetlenre rontani és már-már nekünk kellett a 2-2-ért kapálózni. Jött az újabb fordulat, a végjátékban Trang ellenfele elnézett egy nagyon egyszerű trükköt, amivel sikerült a döntetlent kiharcolni és megmenteni a sokkal rosszabb állást. Szidónia ellenfele pedig túl korán akart leegyszerűsíteni, ez lett a veszte, Szidi könyörtelenül beütötte a pontot!
Férfi csapatunk utolsó tábláján a kapitány, Ács Péter ült asztalhoz, aki egy Maróczy-szerkezetet vállalt fel sötéttel. Kicsit rosszabbul állt, mikor a lépésismétléses döntetlenbe ment bele az Élő-szerint gyengébb ellenfelével szemben. Ez jó taktikai döntés volt, hiszen eközben Viktor és Tomi is nyerőesélyes állást hozott ki. Ugyancsak döntetlenben egyezett meg másik sötét táblásunk, Berkes Fecó. Az Anti-Marshallban Fecónak egy kicsit kellemetlenebb középjátékban kellett küzdenie, majd a bástyavégjátékban a gyalogáldozattal aktivitáshoz jutott és végül itt is döntetlenben egyeztek meg a felek. Ezt követően mind Viktor, mind pedig Tomi jelentős előnyt halmozott fel a táblájukon. Viktor a Magyar-változattal lepte meg készülős ellenfelét, aki el is tévesztette a lehajtót és durva gyengeségeket hozott létre a királyállásában. Viktor kegyetlenül kihasználta Sebenik hibáit, majd magabiztosan nyerte meg a bástyavégjátékot. Tomi ismét „kulcsolta” ellenfelét, tovább ismerte az elméletet, mint szlovén ellenfele, így a sötét gyalogáldozatot nem sikerült dinamikus játékkal kompenzálnia és jelentős anyagi hátrányba is került. A végjátékban Tomi művészien verte meg ellenfelét.
A 10. fordulóban nem lesz könnyű dolguk, ugyanis a férfiak Ukrajnával, míg a nők az Olasz válogatottal csapnak össze. Hajrá! Mindent bele!
A 9. forduló adása itt nézhető vissza:
Balogh Csaba még most is bőven beférne a válogatottba, köszönjük neki a kommentálást!