A női csapatunk 2,5-1,5 arányban elvesztette a mai mérkőzését Mongólia ellen. Különösen fájó a vereség, főleg, hogy megint az utolsó pillanatban buktuk el a döntő játszmát! Elsőként az éltáblásunk végzett, Trang nem tudott kibújni a lépésismétléses döntetlenből. Zsóka Caro-kann védelme ezúttal zátonyra futott, nehezen találta a fejlődéshez vezető utat, a királya d6-ra kényszerült, amit ellenfele lépésről-lépésre kihasznált. A kritikus pillanatban egy súlyos Hd5 lépéssel világos megszerezte a két tisztet a bástyával szemben és zsebelte be a végjátékban a teljes pontot. Ekkor még reménykedtünk, hogy Tícia pozíciós előnyét ki tudja használni és győzelmével még bármi lehet. Így is történt, a “Dupla Fianchetto” megnyitásban idejekorán előnyre tett szert, megásta a várárkot az e6 ponton. Ellenfele a végén már-már lépni sem tudott, Tícia levadászta a gyalogot és magabiztosan nyerte meg a gyalogelőnyös bástyavégjátékot. Eddig 1,5-1,5 volt az állás!
Majd eljött a mindent eldöntő parti sorsa, Julin volt a világ szeme! Juli „kottázta” ellenfelét a megnyitásban, aki azt nem is kezelte pontosan, megvolt a jó állás. Azonban egy súlyos stratégiai hiba átrajzolta az erőviszonyokat, már nekünk kellett küzdeni az életünkért. Juli szívósan védekezett, és már úgy tűnt meglesz a döntetlen, de az időzavar szorításában nem találtuk meg a helyes folytatást. Nagyon csalódott a csapat, de csak előre lehet nézni, van még három forduló!
Férfi csapatunkra a holland válogatott mért 3-1-es vereséget.
Nehéz volt a mai, hiszen egy erősebb csapattal kellett felvenni a harcot. Berkes Fecó állása biztatónak tűnt, de sajnos a kritikus pillanatban az előny kicsúszott a kezéből és fokozatosan kezdett kiegyenlíteni sötét. Végül döntetlenre kellett adnia a partit Van Foreest Jorden ellen. Kántor Gergő a megnyitásban jó lehetőségeket szalasztott el, nem használta ki ellenfele gyengítéseit, majd egyre csak gyülekeztek a viharfelhők Gergő királya körül. Warmerdam egy tetszetős kombinációval végezte ki világos magányosan maradt királyát. Nemcsak Gergő, hanem Viktor veresége is sokkolóan hatott ránk. A megnyitásból egy gyalogelőnnyel fordultunk, de megint jött a Viktorra jellemző időzavar és a sorozatos hibákat könyörtelenül használta ki Anish Giri. Ezután már biztos volt a holland csapatgyőzelem, azonban ahogyan azt mondani szokták, a remény hal meg utoljára. Ez történt Bánusz Tamás partijában is. A középjátékban elnézett egy nagyon fontos gyalogot, majd egy teljesen vesztett bástya-végjátékot sikerült visszahoznia a sírból.
Nem szabad csüggedni, lehet még ebből a végére jó eredmény! Ahhoz bizony el kell felejteni a mai ítélet-napot és be kell gyújtani a rakétákat! Gyerünk magyarok! Ne adjátok fel!!!
A forduló adását itt lehet visszanézni:
Köszönjük, hogy Almási Zoltán olimpikon újra megtisztelt minket a jelenlétével!