Az eset a Sambuev-Noritszin snelljátszma alatt történt a 2017-es kanadai zónaközin.

Néha előfordul, hogy a játékosok (ha nem is szándékosan) egy vagy több levett figurát a szabad kezükben tartanak. Bator Sambuevvel ez történt: a sötét vezért a kezében tartotta, miután levette azt a középjátékban, egészen a végjátékig.

Vedd figyelembe, hogy Bator Sambuev feltehetőleg nem szándékosan tart több levett figurát a kezében. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a partiban létrejött állásban 3 gyalog (világos a7 gyalog, valamint sötét d2 és h2 gyalogok) is átváltozhat a következő lépésben. Ugyanakkor, sem a versenybíró, sem a szervezők nem gondoskodtak extra vezérről ennél a táblánál. Bár ez nem kötelező, mégis erősen ajánlott a következő esethez hasonlóak elkerülése érdekében.

Noritszin az 50. lépésben d1V-t akart játszani, ám nagyon kevés ideje volt és nem talált a tábla közelében sötét vezért. Noritszin ezért egy fordított bástyává változtatta át gyalogját és bejelentette, hogy az vezér.

A versenybíró helyesen tette, hogy megállította az órát, és a megfordított bástyát bástyának nyilvánította. Ez megfelel a Sakkjáték Szabályzata 4.4. pontjának (és összhangban van a Versenybírói Kézikönyvvel is):

Gyalog bevitel esetén a feltenni kívánt tiszt megválasztása akkor végleges, amikor ez a tiszt a gyalog bevitel mezejét megérinti.

A fordított bástyát tehát bástyának kell tekinteni.

Sajnálatos, hogy Noritszin ilyen hatalmas nyomás alatt állt, a helyes megoldás ugyanakkor az lett volna, hogy megállítja az órát és kér egy sötét vezért a versenybírótól. Ez megengedett a Sakkjáték Szabályzata 6.11.2. pontja szerint:

Egy játékos csak akkor állíthatja meg az órát, ha a versenybíró segítségét kéri, például: ha az átváltozó gyalog helyett felteendő báb nem áll rendelkezésre

Mindazonáltal, a gyalogbevitelt megelőzően – főleg ha időzavar van – jobb, ha a bíró figyelemmel kíséri a játszmát, és kikészíti a táblához az extra figurákat, hogy azok elérhetőek legyenek a játékosok számára.

FIDE Arbiters’ Magazine No 5 – September 2017, 15.o.