Ez az eset 2016 végén Spanyolországban történt egy Armageddon játszma során

A játszmát snell időkontroll mellett váltották. Egy versenybíró felügyeli a játszmát, a lépéseket ugyanakkor nem írják, és a partit sem közvetítik.

Világos leveszi az egyik sötét figurát úgy, hogy egy világos figurával arrébb tolja a sötét figurát, de nem veszi le azt a sakktábláról. Világos lenyomja az órát. A bíró nem lép közbe és sötét nem jelzi a szabálytalanságot. Néhány lépéssel később sötét zászlaja leesik. Ekkor sötét igényli a nyerést hivatkozva arra, hogy világos szabálytalant lépett. A versenybíró elutasítja a kérést, és megállapítja világos győzelmét.

Nagyon szemléletes ez az eset, és rávilágít néhány érdekes pontra:

  1. Bár a versenybíró jelen volt az esetnél (B.3.a.), a lépéseket nem rögzítették (B.3.b.). Tehát (a B.4. alapján) a játszmára a rapidjáték előírásai vonatkoznak (A.4.)

  2. Amint világos lenyomta az órát, a versenybíró – aki jelen volt, és követte a játszmát – természetesen azonnal közbe kellett volna, hogy avatkozzon.

  3. A 7.4. pont alatti szabályt kellett volna alkalmazni (megváltozott helyzetű figura). Ezen kívül a bírónak büntetést kellett volna kiszabnia világosra: 1 perc (B.2. pont, snell szabályzat) az ellenfélnek

  4. A lépés nem volt szabálytalan. Megváltozott helyzetű figuráról van szó.

  5. Amint sötét gondolkodási ideje lejárt, a játék befejeződött (ezt világos jelezhette volna a versenybírónál). Amint a játék véget ért, sötét elveszti a jogát minden megelőző szabálytalansággal kapcsolatos reklamációra. A bíró döntése helyes volt.

FIDE Arbiters’ Magazine No 4 – February 2017, 12.o.