A 2016 végén egy csapatbajnokin történt eset rávilágít számos pontra:

Világos 40. lépése következett, és az időkontroll előtt mindössze 40 másodperce maradt. Világos meglépte a lépését, majd döntetlent ajánlott. Elfelejtette ugyanakkor lenyomni az óráját. A világossal játszó játékos mögött állt a játékos csapatkapitánya. Észrevette, hogy világos nem kezelte az órát és megérintette a játékost feltehetőleg azért, hogy az órát le kellene nyomni.

A sötéttel játszó játékos ezután megállította az órát, és reklamált a bírónál a “csalás” miatt, továbbá igényelte a nyerést.

  1. A csapatkapitány viselkedése helytelen és teljességgel elfogadhatatlan. A verseny helyszínéről ki kell tiltani legalább a forduló hátralévő részére, és jelenti kell ennek megfelelően.

  2. A 11.5. pont szerint (az ellenfél megzavarása) az ellenfélnek 2 percet kell adni.

  3. A világossal játszó játékost ugyanakkor nem lehet büntetni a csapatkapitány viselkedése miatt. Ez ahhoz hasonló eset, mint mikor egy néző szól közbe. A nézőt ilyen esetben fegyelmezni kell (például ki kell tiltani a versenyhelyszínről), a játékos ugyanakkor nem vonható felelősségre valaki másnak a cselekedete miatt.

  4. Meg kell jegyezni, hogy a versenybírónak olykor türelmet kell tanúsítania, mielőtt közbelép. A fenti esetbe például, mi történik akkor, ha a világos nem érzékeli a csapatkapitány jelzését és lejár a gondolkodási ideje. Ha a bíró azonnal közbelép és fegyelmezi a csapatkapitányt, megeshet, hogy a világos lenyomja az óráját, ami éppen a csapatkapitány szándéka volt. Ez elkerülhető, ha a bíró türelmesen vár és csak később intézkedik.

  5. Továbbá, a bírónak felügyelnie kell a versenytermet és megakadályozni, hogy egy csapatkapitány közbeszóljon. Ez különösen fontos időzavarban.

  6. Miután a játszmát folytatták, a döntetlenajánlat továbbra is érvényes.

FIDE Arbiters’ Magazine No 4 – February 2017, 11.o.