Az eset a Groningeni Sakkfesztivál egyik versenyén történt

Az egyik játékos a játszma alatt nagyon gyorsan tette meg a lépéseit, majd felállt és a barátaival kezdett el beszélgetni.

Az ellenfele reklamált nála, de a játékos nem vette figyelembe a kérését. Ezután a játékos reklamált a bírónál is.

Az ellenfél szerint a versenybíró először beszélt a játékossal, majd tájékoztatta az ellenfelet, hogy a játékos valóban beszélgetett a barátaival, de nem került szóba a játszma, ezért ez nem probléma. Ez nagy hiba a bíró részéről.

A FIDE Versenyszabályzat 9.4. pontja szerint: a játékos nem beszélgethet senkivel a játszmáról, miközben az folyamatban van, kivéve azokat az eseteket, amikor ezt a Sakkjáték Szabályzata megengedi.

A Sakkjáték Szabályzata 11.5. és 11.6. pontjai szerint: Tilos az ellenfelet bármi módon zavarni, háborgatni. (…) A 11.1.- 11.5. pontok bármely részének megszegése a 12.9.-ben előírt büntetéseket vonja maga után.

Világos, hogy amikor az ellenfél látja a játékost más játékosokkal, vagy a barátaival beszélgetni, akkor nem lehet biztos benne, hogy a játszmáról folyik-e a szó, vagy sem, ezért ez nagymértékben zavarhatja.

A bírónak tehát közbe kell avatkoznia és azonnal fel kell szólítani a játékosokat a beszeélgetés abbahagyására.

Ha a játékos továbbra is folytatja a beszélgetést, akkor a Sakkjáték Szabályzata 12.9. szerinti büntetéseket kell alkalmazni.

A bírónak mindig biztosítania kell, hogy a játékosokat nem zavarják, vagy háborgatják.

FIDE Arbiters’ Magazine No 2 – February 2016, 13.o.