Az eset a 2017-es leuveni (Belgium) Anand-Kramnyik snelljátszmán alapul és jó példa az új Sakkjáték Szabályzata eltérő rendelkezéseire

Kérjük, vedd figyelembe, hogy az új Sakkjáték Szabályzata csak a 2017 július 1-e után kezdődő versenyekre vonatkozik. Ez azért van, mert az egy tornára vonatkozó előírásoknak minden fordulóra nézve következetesnek kell maradniuk. Máskülönben egyes helyzetekben a döntések méltánytalanok lehetnek.

A belgiumi Leuvenben július 1-én (a verseny július 1. Előt kezdődött) Anand és Kramnyik váltott egy snelljátszmát. A parti végéhez közeledvén, Anand mindkét kezét használta, amikor át akarta változtatni gyalogját. A felek nem sokkal ezután döntetlenben állapodtak meg. Bár videófelvétel is van az esetről, egy versenybíró sem volt jelen, amikor a gyalog átváltoztatása megtörtént.

Vedd figyelembe, hogy a régi Sakkjáték Szabályzata (amely szerint a partit váltották) alapján Anandot figyelmeztetni kellett volna – a 4.1. pont kimondja:

Minden lépést egy kézzel kell megtenni

így Kramnik gondolkodási idejéhez 1 percet lehetett volna adni, a régi Szabályzat 12.9.b. pontja szerint:

a biró rendelkezésére álló büntetési eszközök: b. az ellenfél hátralévő gondolkodási idejének növelése.

Az új Sakkjáték Szabályzata szerint ugyanakkor Anandot vesztesnek lehetett volna nyilvánítani a 7.7.1. pont szerint:

Ha egy játékos mindkét kezét használja egy lépés megtétele során, (ideértve a sáncolást és gyalogbevitelt is) akkor a lépést szabálytalannak kell tekinteni.

Minthogy csupán 2 bíró ügyelt 5 snelljátszmára, az A függelék szabályait kell alkalmazni: amennyiben egy versenybíró szabálytalan lépést észlel, a szabálytalanságot elkövető játékost vesztesnek kell nyilvánítani (döntetlen a játszma, ha semmilyen legális lépéssorozattal sem lehet mattot adni.

FIDE Arbiters’ Magazine No 5 – September 2017, 14.o.