A hetedik forduló előtt kiderült, hogy  a Szenior világbajnokságon ez lesz az utolsó forduló, pedig még kettő hátra lett volna. E miatt is sokan már elkészültek erejükkel (lelki értelemben is). A csapatunk 2,5-1,5 arányban alulmaradt Lipcsével szemben. Az elsőn Faragó GM  gyalogot nyert, de ezt nem tudta realizálni. A másodikon e sorok írója sokat kockáztatott. A jó Noteboom vari helyett a vietnami mellékvarit választotta. A kiegyelnítés cxd4 helyett a hibás Hg4-et lépte, majd a kinyíló f vonalon elvérzettr.  Kár, hogy nem kellett a remi. Jenő világossal a spanyol g6-os fővarijában remizett. Jevgenyij pedig sötéttel a szokásos lassú felvonulás közben kapott remi ajánlatot. Az eredményünk így is pozitív, de az állandó fenyegetés közepette nem lehet minőségi sakkot játszani. Mint egy túlélősóban menekülünk, mert Szlovákia reggel 7-kor lezárja a határt. Remélem még odaérünk!! Köszönöm a drukkolást minden idős és fiatal sakkbarátnak. Hardicsay Péter P.S. Otthon a legjobb.


A hatodik fordulóban a Frankok legyőztek minket

A vereség minimális, 2,5-1,5. Pedig nem így indult! A jó erőkből álló rutinos németeknél egy IM és egy FM játszott, utóbbi a 4. táblán. Látszott, hogy remire mennek, mi viszont nyerni szerettünk volna. Táblánként. Faragó GM ellen sötéttel nem egyszerű sötéttel kiegyenlíteni, ez mégis könnyen sikerült, korrekt remi született. A másodikon Tamás sötéttel egy d4 és e3-as specialstával került össze. Jól játszva futópárt szerzett és támadott. Ahol ő támad, ott az át szokott ütni. Itt azonban fáradás jelei mutatkoztak kapitányunknál, hibázott és vesztett. Pedig ezen múlt volna a nyerésünk. Most pihenni fog, majd erőt gyűjtve folytatja. A harmadikon én az Owen védelem specialstájával kerültem szembe. Könnyedén játszva kis térelőnyöm volt egy dupla c gyalogért cserébe. Talán túl agresszíven játszottam, h4-el rohamoztam a helyes rövidsánc helyett, de bevált, mert az időzavarban gyalogot nyertem. Egy olyan szituáció alakult ki, ahol a gyalogot nem lehetett érvényesíteni a maratoni hosszúságű partiban. A negyediken Jenő sötéttel játszva is könnyedén hozta a remit. Sajnos az ajánlott 2:2-t elutasítottuk, rá is fizettünk. Ma egy másik erős német csapat, a Lipcse következik.


Prágában, a Senior Világbajnokság ötödik fordulójában csapatunk 4-0-ra győzött, miután az eppingeni csapat a német figyelmeztetés hatására úgy döntött, hogy hazautazik.


A negyedik foruló összefoglalója:

Bizakodva ült le az alapcsapat Pardubice ellen. Az eredmény 3,5-0,5 lett a javunkra.

Táblánként. Faragó Iván sötéttel vizsgáztatta Mojzist az angol megnyitásban. Teljesen átvette az irányítást, majd a végjátékban világos hibázott és sötét gyalogfóros bástyavégjátékban nyert. Tanítani való ez a stratégia. A másodikon Horváth Tamást egy 2,5 pontos elenfél várta, aki a franciában a Rubinstein rendszert választotta. Tamás hosszúra sáncolt és szép tisztáldozattal gyorsan nyert. A harmadikon e sorok írója egy nagyon biztos, de passzív ellenféllel került szembe. A szicíliai e4 és c4-es rendszernek a felkészülésnél megtaláltam a gyenge pontját, így átmentünk egy Kalasnyikov variba. Sötét először egy monster futót helyezett el d4-en. Ez a “beépített szépség” lebénította világost, aki szereti leadni a sötét futóját a parti elején. Utána nyílott az a vonal, amit sötét megszállt, majd a Nimzovicsi elvek alapján a vezér betört a meggyengített királyszárnyon és sötét vezért nyert a vezérszárnyon. Az ellenfél mondogatta, hogy össze vissza lépkedett a tisztjeivel. Valóban, de azért, mert nem engedtem neki mást! A negyediken Dőry Jenő c3-as szicíliait játszott. Az ellenfél két kézzel cserélt mindent és – miután Jenő kerülte a cseréket – kisebb előnybe került. Jó volt remire  adni.

Szép győzelmünk mellett figyeltünk az oroszokra is, akik legázolták a franciákat. Csak azért nem lett 4:0, mert Balasov egy 3 gyalog előnyös bástyavégjátékot(!) nem tudott érvényesíteni a 4x világbajnok Vajszer ellen. A várható győztes már letette az alapokat és mi is a 6. helyre léptünk előre. Most Eppingen jó erőkből álló gárdája következik Vogt nagymesterrel az élen. Reménykedünk a győzelemben.

Harmadik forduló:

3:1-re vesztettünk és ma Pardubice legjobbjait kaptuk, akik még nem vesztettek meccset. Ma megtörjük ezt a szokást, mert erősítés érkezik  Faragó nagymester személyében. Táblánként:: Az első táblán Balasov a spanyol megnyitásban sötéttel is kissé előnyösebb állást hozott ki,. Tamás jól harcolt és kihozta a remit örökös sakkal, csak elfáradt és nem a megfelelő helyen adta be a sakkot, így sötét nyert. A másodikon Szvesnyikov túl nagy falat volt, mivel feketével is nyerésre törekedtem és igyekeztem követni Berkes idei győztes játékát ellene. Sajnos javítás érkezett, amit nem jól reagáltam le, pedig Navara egy ilyen partiban mintát mutatott, csak azt nem ismertem. A nagymester pozíciófölényt ért el, amit érvényesített. A harmadikon Jenő komoly felkészüléssel világossal letámadta és szétáldozta Kalegint. Kalgin nemrég még 2500 felett volt és friss “öreg”. Most megtanulta, hogy kell ezt a  szicíliai varit játszani. Szépségdíj nem lesz, de én megelőlegezem Jenőnek. A negyediken Jevgenyij sötéttel a szokásos g6 és c6-os varit játszotta, amivel kissé hátrányosabb állás után kiegyenlített és futópárral jó kompenzációt kapott egy gyalogért. Már azt számolgattam, hogyan nyerhet, de elrontotta és vesztett futóvégjáték jött ki. Már csak az vígasztalhat minket, hogy a többiek még játszanak az oroszokkal. Azért az első három fordulóban az ukrán és az orosz csapatot megkapni nem volt túl szerencsés, de az ukránokat legyőztük!


Beszámoló a második fordulóról:

Belgiumban kemény ellenfélre találtunk, de csak tartjuk a 100%-ot (4 csapatpontunk van, A  pontszámunk 5,5 pont. Holnapra megkaptuk a mezőny legerősebb csapatát, az oroszokat 3 GM-el. Meglepetés lenne, ha…, de miért ne??

Táblánként. Az elsőn Roose IM elég érdekesen játszotta a Maróczy rendszert és kisebb előnye volt, majd Horváth Tamás erős taktikusként szabadulást eredményező áldozatsorba kezdett. Ez addig jó volt, amíg a királyt védő futóját nem  engedte leütni. Utána sajnos már nem volt mese. Kár, mert a futó leadása nélkül izgalmas állása lehetett volna.A másodikon e sorok írója a g3-as Grünfeldben Petrán Pál Fd2-Vc1 manőverét alkalmazva kerül pozíciós előnybe és fojtogatta Fide mester ellenfelét. Az ellenfél szívósan védekezett, de csak sikerült szétroncsolni a király előtt gyalogokat , ami végül a 95. lépésben bástyavégjátékban nyerést hozott. A harmadikon Dőry Jenő jobban ismerte a Nimzó variját és gyalogáldozattal erős lovat helyezett el d5-ön. Szép kombinációval nyert.
A negyediken Jevgenyij  g3-as Bécsi megnyitása kissé korai sáncolása miatt  gyanúsnak tűnt. Az ellenfél azonban nem használta ki minden taktikai esélyét, gy símán vesztett a két gyalog előnyös bástyavégjátékban. Erős csapatot sikerült legyőznünk.

Összefoglaló az első fordulóról:

Az első fordulóban Horváth Tamás egységes játékkal nyert a jól bekkelő ellenféllel szemben. A másodikon Hardicsay Péter a London szisztéma ellen harcolt, az azt kissé fölényesen kezelő nemzetközi mester ellen. Egy kombinációval sötét tisztet nyert, amit taktikus játékkal érvényesített. A harmadikon Dőry Jenő jobban állt a francia Rubinstein variban, de Csubar tartotta a remit. Boguszlavszkij sötéttel is fölénybe került a vezércselben, majd a fölényes állást sajnos elvesztette. Holnap biztosan javítani fog. A belga csapat következik a második fordulóban.


Március 6-14-ig rendezik Prágában a szeniorok világbajnokságát, melyen a 65 év feletti férfiak kategóriájában a magyar csapat Faragó Iván, Horváth Tamás, Hardicsay Péter, Dőry Jenő, Boguszlavszkij Jevgenyij összeállításban vesz részt. A csapatkapitány az e téren már nagy rutint szerzett Horváth Tamás – korábbi MSSZ alelnök és szövetségi kapitány –, de a játékosok sem „pályakezdők”. Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Faragó nagymester mellett négy nemzetközi mester szerepel a csapatban. Hosszú ideje nem vettünk részt hasonló versenyen, csodálatos lenne egy szép visszatérés. A mieink 8. kiemeltek az 54 csapatot felvonultató mezőnyben, melynek – nem meglepő módon – Oroszország az 1. kiemeltje, keretében olyan játékosokkal, mint a megnyitáselméleti újításairól ismert Jevgenyij Szvesnyikov, vagy Jurij Balasov, aki annak idején Karpov nagy riválisa, valamint Szpasszkij szekundánsa volt.

A verseny élőben követhető a http://www.wstcc2020.net/ oldalon minden nap 15 órától, kivéve 14-én, amikor az utolsó forduló 13 órakor kezdődik.

Az érkezéskor készült képen Faragó Iván nem látható, ő később csatlakozik a csapathoz.

UTF-8 Prága 2020. A magyar +65 csapat.