New Yorkban a világbajnok Magnus Carlsen és kihívója, Szergej Karjakin világbajnoki döntőjének negyedik játszmája a 94. lépésben döntetlennel ért véget. A mérkőzés során már harmadszor spanyol megnyitást láttunk, és a játszmában a felcserélt színek ellenére a harmadik összecsapás forgatókönyve ismétlődött meg. A norvég világelső sötéttel játszva is jobban állt, kezdeményezett, orosz ellenfele védekezésre kényszerült. Carlsen futópárja dominált, Karjakin egy-két váratlan húzásával próbált szabadulni. A világbajnok 45. lépésben húzott f4 lépése után védekezése könnyebb lett, hiába vándorolt át Carlsen királya a vezérszárnyra, majd tért vissza a királyszárnyra, nyerőesélye már nem volt. A döntő 2-2-es állás mellett csütörtökön az 5. partival folytatódik, Magnus Carlsen lesz a világos.

d5eab8ff7b404fa14fbd43059e751c82

A világbajnoki döntő negyedik partijára Magnus Carlsen érkezett elsőként, Szergej Karjakint is gondosan ellenőrizték, hogy mi is lapulhat a titokzatos szatyorjában. Barátságos kézfogás, majd percekig a fotósoké volt a főszerep. Elkezdődött a játszma, harmadszor a döntőn spanyol megnyitás került megjátszásra, Carlsen nem a berlini védelem mellett döntött. Karjakin tért el a második partitól, 6.Be1-gyel folytatta 6.d3 helyett, majd a 8.h3 anti-Marshall változatot játszotta meg. Az orosz nagymester korán levette a zakóját, 11…Bfe8-ra kisebb tűnődése következett, tervet kellett kovácsolnia.

bodylanguage

Karjakin a királyszárnyon próbált kezdeményezni, Carlsen nem ijedt meg az f6-on álló huszár elleni akciótól, fokozta a nyomást az e4 gyalogra. Az orosz nagymester rosszul számolt, Fxh6-ra nem volt kötelező e4-re ütni. A vezércserét követően egyértelműen Carlsen állt jobban, futópárja, az állás szerkezete, a nyugodt építkezés lehetősége stílusának megfelelő volt, de a nagy védekező, Houdinit is idéző, szorongatott helyzetből szabadulni képes Karjakin ült a sakktábla másik oldalán.

dsc_4478

Érdemes lett volna elkerülni a bástyacserét, csak könnyűtisztek mellett nehezebbnek tűnt Carlsen feladata. Karjakin egy-két váratlan húzásával zavarba hozta a kommentátorokat is, a hivatalos honlapon Polgár Judit, a chess24-en Peter Szvidler is meglepődött védekező lépésein. A játszma kritikus pillanatában, a 45. lépésben Carlsen az f4 mellett döntött, de ez megkönnyebbülést jelenthetett Karjakin számára. A világbajnok királyával átvándorolt a vezérszárnyra, Karjakin rendületlenül húzta a várakozó lépéseket.

Magnus Carlsen nem talált fogást, a sötét futók cseréjével sem tudott célt érni, királyának a királyszárnyon sem volt betörési lehetősége, a 94. lépést követően döntetlenben egyeztek meg.

 

A világbajnoki döntő negyedik játszmájának eredménye:
Szergej Karjakin (orosz, 2772) – Magnus Carlsen (norvég, 2853) döntetlen (Spanyol megnyitás, 94)

 

A világbajnoki döntő állása:
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 2 – 2
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Trompowsky támadás, 42)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Spanyol megnyitás, 78)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 94)

Verőci Zsuzsa