Magnus Carlsen nyerőesélyt szalasztott el, 78 lépésben döntetlen a világbajnoki döntő harmadik játszmája

New Yorkban a világbajnok Magnus Carlsen és kihívója, Szergej Karjakin világbajnoki döntőjének harmadik játszmája is döntetlennel ért véget. A spanyol megnyitású partiban nagy csata zajlott, Carlsen nyerőesélyes állást játszhatott, Karjakin szívósan védte hátrányos pozícióját. A világbajnok a 72. lépésben hagyott ki utoljára nyerést. Az összecsapás a 78. lépésben lépésismétléssel fejeződött be, Karjakin nem leplezte örömét, hogy remire mentette a játszmát. Kedden a negyedik partiban Karjakin lesz a világos.

ilya-ivanov-01

Megérdemelt taps köszöntötte Magnus Carlsent és Szergej Karjakint a világbajnoki döntő harmadik partija után. Az összecsapás remek csatát hozott. A norvég világbajnok sokadszor bizonyította, hogy egyenlő állásból is tud problémákat okozni ellenfelének, míg az orosz kihívó minden elismerést megérdemel, hogy hátrányos pozícióban hidegvérrel tudott védekezni, Carlsen nyerőesélyt szalasztott el. A párharc harmadik döntetlenének nagyon örült Karjakin, míg Carlsen jól leplezte csalódottságát. Aligha volt az átélt izgalmak után könnyű éjszakájuk a nagymestereknek, a közel hétórás küzdelem sok energiát emésztett fel. A szekundánsoknak bőven lesz dolguk, hogy alaposan kielemezzék a játszmát.

Magnus Carlsen némi meglepetésre 1.e4-gyel nyitott, Szergej Karjakin e5-tel válaszolt. A döntő korai stádiumában érthető volt a választás, a szicíliai védelemnek még nem jött el az ideje. A világbajnok 10.Be2 lépésével fejtörés okozott kihívójának, aki 25 perc után húzott. A sorozatos cserékkel egyszerűsödött állásban Carlsen minimális előnnyel játszhatta, majd az f5 gyalog meggyengítésével esélyhez jutott.

Megkönnyebbült tapsot hallhattunk, amikor Szergej Karjakin az utolsó pillanatban, a második időkontroll előtt 5 másodperccel meghúzta a 60. lépését. A nehéz végjátékban az orosz kihívó megmutatta, hogy miért tartják a világ egyik legjobb védekező játékosának. Nehéz állásban sem vesztette el hitét, minden erejét mozgósítva védekezett. Az elhibázott 63…Bg3+ után azonban bajba került, tisztet vesztett, csak a h gyalogjában reménykedhetett. Magnus nyerést hagyott ki, Szergej a remihez vezető változatot az f gyalog ütésével. Magnus Carlsen a 72. lépésben rontotta remire a játszmát.

A világbajnoki döntő harmadik játszmájának eredménye:
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Spanyol megnyitás, 78)

A világbajnoki döntő állása:
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 1,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Verőci Zsuzsa