Carlsen csalódott volt, Karjakin elégedett, döntetlen a vb-döntő ötödik játszmája is

A New Yorkban zajló világbajnoki döntő ötödik játszmája is döntetlennel fejeződött be, Magnus Carlsen és Szergej Karjakin az az 51. lépésben egyezett ki. A világbajnok Magnus Carlsen az utóbbi időben ismét divatba jött olasz megnyitás mellett tette le a voksát, a kihívó Szergej Karjakinnak a sakktábla mellett kellett megbirkózni a 11.d4-es ötlettel. Carlsen bízott a lehetőségben, hogy a különböző színű futók ellenére is lesz lehetősége áttörésre, de Karjakin sikerrel építette ki védőállását a világos mezőkön. Az időkontroll után gyalogáldozattal a döntőn először okozott gondokat a világelsőnek. A sajtótájékoztatón Carlsen láthatóan nagyon elégedetlen volt a játszmában történtekkel, sokat grimaszolt, rövid válaszokat adott, míg Karjakin nem leplezte, hogy elégedett volt saját játékával. A finálé két nagyon fontos partija következik, a hatodik és a hetedik játszmában is Karjakin játszik világossal.

20-press-conference

A világbajnoki döntő ötödik játszmája után nagyon csalódott Magnus Carlsen és láthatón elégedett Szergej Karjakin tartotta a rövid sajtótájékoztatót. A norvég világbajnok úgy ítélte meg, hogy a középjátékban a különböző színű futók ellenére csak világosnak volt esélye, hogy áttörjön. Orosz kihívója két nagyon nehéz, szívós védekezéssel döntetlenre mentett játszma után jól használta ki esélyeit, a világos mezőkön kiépítette a védvonalat, majd már az időkontrollt követően gyalogáldozattal zavart okozott Carlsen soraiban.

image0006

Három spanyol megnyitású játszma után az utóbbi időben ismét divattá vált olasz megnyitás került megjátszásra. A szupernagymesterek partijaiban is különböző tervek, eltérő lépéssorrendek fordultak elő, apró hibák is eldöntötték egy-egy összecsapás sorsát. Jól ismerjük a He7-g6-os tervet, Carlsen 11.d4 lépése meglepetéssel érte Karjakint, a 13…Hxe4 folytatáson 27 percet gondolkodott.

Időhátránya mellett aligha hibáztatható, hogy a különböző színű futók mellett döntött, érezte, tudta, hogy Carslen királyszárnyi kezdeményezési kísérleteit hárítani tudja. A világos mezőkön megszervezte a védekezést, majd királyával a vezérszárnyra átvándorolva már maga kezdett akciót. Az időkontrollt követően alakult ki a játszma legkritikusabb állása, Karjakin gyalogáldozattal életet lehelt futójába. Carlsent láthatóan meglepetéssel érte a döntés, de megnyugodhatott, amikor Karjakin nem a nyílt h vonalon a királya elleni akciót folytatta. Könnyebben védekezhetett, az 51. lépést követően egyeztek meg a döntetlenben.

Három éve Csennajban Carlsen négy remit követően az ötödik parti megnyerésével került előnybe Viswanathan Ananddal szemben. A 2012-es Anand-Gelfand moszkvai döntőn hét döntetlen után dőlt el az első játszma az izraeli kihívó javára, de a címvédő Anand villámgyőzelemmel azonnal egyenlített. Az 1995-ös New York-i Kaszparov-Anand fináléban sorozatban nyolc döntetlen született, majd az indiai kihívó nyert, Kaszparov zseniális partiban egyenlített, és döntő fölénybe került.

A döntő két következő összecsapásán Karjakin világos lesz, ki tudja-e használni?

13988043_1096756363734474_3477235909776643605_o-1

A világbajnoki döntő ötödik játszmája:
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Olasz megnyitás, 51)

A világbajnoki döntő állása:
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 2,5 – 2,5

Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Trompowski támadás, 42)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Spanyol megnyitás, 78)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 94)
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Olasz megnyitás, 51)

Verőci Zsuzsa