Dortmundban óriási szenzációval kezdődött meg a 42. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny. A német Georg Meier sötéttel nyert a tízszeres dortmundi győztes orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen. Lékó Péter gyaloghátrányos állásból remizett az ukrán Ruszlan Ponomarjovval. Döntetlen született a német Arakadij Naiditsch és az angol Michael Adams partijában is. Az olasz Fabiano Caruana hosszú végjátékban győzte le a német David Baramidzét. Második partiját Lékó Péter sötéttel Georg Meierrel játssza.

SONY DSC

Bombameglepetés született a dortmundi szuperverseny nyitányán. A 25 esztendős német Georg Meier sötéttel hibátlan játékkal győzte le az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot. A tíz dortmundi trófeával büszkélkedhető Kramnyik passzív játékára Meier gyors királyszárnyi akcióval reagált, hosszúra sáncolt, és világos királyszárnyát megtámadta. Az exvilágbajnok hadereje csak szemlélője volt az eseményeknek. Meier remek huszármanővere tette fel az i-re a pontot, többé Kramnyik nem találhatott védelmet.

Nehéz csatában, időzavarral is tarkított küzdelemben remizett Lékó Péter a FIDE exvilágbajnokával, az ukrán Ruszlan Ponomarjovval. A holland védelmű partiban az ukrán sakkozó került előnybe, gyalogot is nyert, de a könnyűtiszt végjátékban nem volt reális nyerőesélye.

Hosszú végjátékban nyert a rajtlistát vezető olasz Fabiano Caruana a szuperverseny német újonca, David Baramidze ellen. A kritikus állásban Baramidze nagyot hibázott, a sötét király betörése döntötte el a pont sorsát.

A német Arkadij Naiditsch és az angol Michael Adams a spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton, a címvédő kis előnye kevés volt a győzelem megszerzéséhez.

Az első forduló eredményei:
David Baramidze (német, 2616) – Fabiano Caruana (olasz, 2789) 0 – 1 (Holland védelem, 75)
Arkadij Naiditsch (német, 2705) – Michael Adams (angol, 2743) döntetlen (Spanyol megnyitás,
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) – Georg Meier (német, 2616) 0 – 1 (Réti megnyitás,
Lékó Péter (magyar, 2737) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2723) döntetlen (Holland védelem, 43)

A 2. forduló párosítása:
Fabiano Caruana – Ruszlan Ponomarjov
Georg Meier – Lékó Péter
Michael Adams – Vlagyimir Kramnyik
David Baramidze – Arkadij Naiditsch

Verőci Zsuzsa

Címkék: ,