Almási Zoltán esélyes állásból remizett Jan Nepomnjacsijjal

Bergamóban, az ACP Golden Classic verseny első fordulójában Almási Zoltán világossal remizett az orosz Jan Nepomnjacsijjal. Nagymesterünk kecsegtető pozíciót ért el, az orosz sakkozó örülhetett a fél pontnak. Gyors pontosztozkodás született a Fülöp-szigeteki Wesley So és az ACP elnöke, az izraeli Emil Szutovszkij partijában. A 41. lépésben függőben maradt a grúz Baadur Zsobava és az olasz Sabino Brunello játszmája. Almási Zoltán második partiját sötéttel az olasz Daniele Vocaturo ellen játssza.

DSC01356

Almási Zoltán döntetlennel rajtolt az ACP-tornán. Az orosz Jan Nepomnjacsij négy éve Európa-bajnoki címet szerzett, tavaly a csapat-világbajnokságot nyert válogatott legeredményesebb pontszerzője volt, a norvég világbajnok Magnus Carlsen egyik szekundánsaként is ismerjük őt. Nagymesterünk az angol megnyitást játszotta meg, Nepomnjacsij 16…Va5 lépése után a hosszas gondolkodás után meghúzott 17.Hb5-tel előnybe került. Kár, hogy kimaradt a 18.Vxc5 lehetőség. Időzavarban Zoli kiengedte előnyét, a fél pontnak az orosz sakkozó örülhetett.

A rajtlistát vezető Fülöp-szigeteki Wesley So és az izraeli Emil Szutovszkij partija gyors pontosztozkodással zárult. A tornát a múlt században használt időbeosztás mellett játsszák, öt órai játék után a parti függőben marad a parti. Ez következett be a grúz Baadur Zsobava és az olasz Sabino Brunello játszmájában, amelyet kedden fejeznek be.

logo-small

 

Az első forduló eredményei:

Almási Zoltán (magyar, 2693) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2730) döntetlen (Angol megnyitás, 43)

Wesly So (Fülöp-szigeteki, 2744) – Emil Szutovszkij (izraeli, 2620) döntetlen (Királyindiai védelem, 23)

Baadur Zsobava (grúz, 2713) – Sabino Brunello (olasz, 2568) (Vezércsel,

Daniele Vocaturo (2584) volt szabadnapos

 

A 2. forduló párosítása:

Emil Szutovszkij – Baadur Zsobava

Jan Nepomnjacsij – Wesley So

Daniele Vocaturo – Almási Zoltán

Sabino Brunello lesz szabadnapos

Verőci Zsuzsa