Bergamóban, az ACP Golden Classic verseny első fordulójában Almási Zoltán világossal remizett az orosz Jan Nepomnjacsijjal. Nagymesterünk kecsegtető pozíciót ért el, az orosz sakkozó örülhetett a fél pontnak. Gyors pontosztozkodás született a Fülöp-szigeteki Wesley So és az ACP elnöke, az izraeli Emil Szutovszkij partijában. A 41. lépésben függőben maradt a grúz Baadur Zsobava és az olasz Sabino Brunello játszmája. Almási Zoltán második partiját sötéttel az olasz Daniele Vocaturo ellen játssza.

DSC01356

Almási Zoltán döntetlennel rajtolt az ACP-tornán. Az orosz Jan Nepomnjacsij négy éve Európa-bajnoki címet szerzett, tavaly a csapat-világbajnokságot nyert válogatott legeredményesebb pontszerzője volt, a norvég világbajnok Magnus Carlsen egyik szekundánsaként is ismerjük őt. Nagymesterünk az angol megnyitást játszotta meg, Nepomnjacsij 16…Va5 lépése után a hosszas gondolkodás után meghúzott 17.Hb5-tel előnybe került. Kár, hogy kimaradt a 18.Vxc5 lehetőség. Időzavarban Zoli kiengedte előnyét, a fél pontnak az orosz sakkozó örülhetett.

A rajtlistát vezető Fülöp-szigeteki Wesley So és az izraeli Emil Szutovszkij partija gyors pontosztozkodással zárult. A tornát a múlt században használt időbeosztás mellett játsszák, öt órai játék után a parti függőben marad a parti. Ez következett be a grúz Baadur Zsobava és az olasz Sabino Brunello játszmájában, amelyet kedden fejeznek be.

logo-small

 

Az első forduló eredményei:

Almási Zoltán (magyar, 2693) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2730) döntetlen (Angol megnyitás, 43)

Wesly So (Fülöp-szigeteki, 2744) – Emil Szutovszkij (izraeli, 2620) döntetlen (Királyindiai védelem, 23)

Baadur Zsobava (grúz, 2713) – Sabino Brunello (olasz, 2568) (Vezércsel,

Daniele Vocaturo (2584) volt szabadnapos

 

A 2. forduló párosítása:

Emil Szutovszkij – Baadur Zsobava

Jan Nepomnjacsij – Wesley So

Daniele Vocaturo – Almási Zoltán

Sabino Brunello lesz szabadnapos

Verőci Zsuzsa