New Yorkban döntetlennel kezdődött meg a norvég világbajnok Magnus Carlsen és orosz kihívója, Szergej Karjakin 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntője. Az első partiban a címvédő játszott világossal, a várakozásnak megfelelően elkerülte a divatos változatokat, a Trompowski támadást választotta. A nyitásban Karjakin gondolkodott többet, a sorozatos cserék kiegyenlítették az állást, a 42. lépésben egyeztek meg a döntetlenben. A szombati második játszmában Karjakiné a kezdés joga.

13988043_1096756363734474_3477235909776643605_o-1

A világbajnoki döntőnek a Brooklyn hídhoz közeli Fulton Market felújított épülete ad otthont. A 600 fő befogadására alkalmas teremben a legolcsóbb jegy 75 dollárba kerül, a jegyek mintegy harmada a legdrágább, 3 ezer dolláros kategóriába tartozik. A rendezés költségeit 6 millió dollárra mondják, ebbe az 1,1 millió dolláros díjalap is beletartozik. A győztes a díj 60 százalékát kapja, ha a világbajnoki cím sorsa csak a rájátszásban dőlne el, akkor 55:45 arányban osztoznának.

A világbajnoki döntő marketingjogait értékesítő Agon cég vezetője, az orosz Ilja Merenzon a kedvező szerződéseknek köszönhetően jelentős bevételben reménykedik. A költségek mintegy felét állja az amerikai befektetési csoport, az EGCapital, vagy az orosz műtrágyagyártó cég, a Phosagro. Érdekes, hogy sem a Facebook, sem a Google, sem a Microsoft nem mutatott érdeklődést szponzoráció iránt.

Magnus Carlsennek köszönhetően norvég szponzorok is megjelentek New Yorkban, így a Nordic Semiconductor nevű félvezetőgyártó cég. Az északi sportok hazájában igazi sakkláz van, ennek ékes bizonyítéka, hogy az állami televízió, az NRK hat évre biztosította mérkőzéseinek közvetítési jogát. A világbajnok szponzori szerződései és versenydíjai megközelítik az évi 2 millió eurót.

0614

A döntő első partija 42 lépésben ért véget döntetlennel. Magnus Carlsen vezette a világos bábukat, a divatos változatokat kerülve a Trompowski támadást játszotta meg. Szergej Karjakint kissé meglepte a 6.Fb5-ös terv, jóval többet gondolkodott, de pontos játékkal fokozatosan teljesen kiegyenlítette esélyeit. A reminek talán Karjakin örült jobban. Pályafutása első világbajnoki döntőjének rajtján megbirkózott az érthető fokozott izgalommal.

Élvezetes volt a világbajnokság honlapján az élő közvetítés. A szakkommentátor Polgár Judit a sakkban kevésbé járatosak számára is érdekesen magyarázta a lehetőségeket, az egyes állások értékelésének legfontosabb szempontjait.

A játszmát követő sajtótájékoztatón a nyitásokról érthetően a nagymesterek keveset beszéltek. Szergej Karjakint a 6.Fb5-ös terv kissé meglepte, ezért is gondolkodott jóval többet ellenfelénél. A sorozatos cserék azonban kiegyenlített álláshoz vezettek. Mindketten dicsérték a szervezést, kitűnőek a körülmények.

A világbajnoki döntő első játszmájának eredménye:
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Trompowski támadás, 42)

Verőci Zsuzsa