A koronavírus-világjárvány a 2020-as évek elejének sakkversenyeire is nagy hatással volt, és még talán a jövőben is hatással lesz. Az utazások és a rendezvények korlátozása miatt szüneteltek a mégoly jelentős tornák is, amelyek meghívottjai a sakk elitjéből kerültek ki. Elhalasztották földkerekség legtöbb játékosát megmozgató rendezvényt, a sakkolimpiát is.

Itthon félbeszakadtak vagy el sem kezdődtek a csapatbajnokságok és egyéni versenyek maradtak el, köztük a magyar bajnokságok. Csupán a szigorítások feloldása után lehetett megrendezni a nyári szezon hagyományos tornáit, így szerencsére nem maradtak el a BSSZ-Aranytíz versenyek sem.

Egy évtizedre visszatekintve, még 2012-ben a Budapesti Sakkszövetség irodavezetője, Nádasi Balázs, gondolta ki, hogy a régi Budapest-bajnokságok mintájára legyen évente újra színvonalas körverseny a fővárosban. A BSSZ funkcionáriusa már előtte is rendezett kisebb kategóriájú versenyeket a Sárkány Diáksport Egyesület keretein belül, ez évben azonban egy nagymesterverseny megszervezésével nagyot lépett előre. Révész Máriusz, a BSSZ akkori elnöke támogatónak a főváros vezetését nyerte meg, így a kerültek a versenyek az Aranytíz Kulturális Központ patinás belvárosi épületébe. 2016-ban Gyömbér Tamás és Korpics Zsolt vette át a szervezést, és ekkor a sakktornák neve Sárkány-Aranytízről BSSZ-Aranytízre változott.

A két kör- és a két nyílt verseny fesztivál jelleget adott a rendezvénynek, a „fő szám” persze mindig a nemzetközi nagymesterverseny volt. Ezeken egymást követő két évben hazai aspiránsok teljesítettek „GM” normát, 2018-ban Torma Róbert és 2019-ben Kozák Ádám. Utóbbi végleg elnyerte a titulust, miután napjaink legfiatalabb nagymestere lett. 2020-ban a címre pályázók többnyire csak mellékszerelői voltak a tornának, az élen egyforma pontszámmal a rutinos Horváth Ádám és Aczél Gergely nagymesterek végeztek.

(A játszma elemzéssel a Magyar Játszma Dosszié (MAJD) elektronikus gyűjteményben jelent meg.)