A 69. Magyar sakkbajnokság lebonyolítása az előzőhöz hasonlóan kieséses rendszerben történt. Kisebb különbséget az jelentett, hogy a nyolc legmagasabb értékszámú meghívott automatikusan felkerült a tizenhatos „főtáblára”, míg további tizenhat meghívott egy selejtező kört játszott a főtáblára kerülésért. A verseny színhelye is megváltozott, az óbudai Huszti úton található Dr. Hetényi Géza sakkterem helyett a Magyar Sakkszövetségben folytak a bajnokság küzdelmei.

Az első körben vaskos meglepetésként a „korelnök” Horváth Csaba kiverte a nyolcszoros bajnok Berkes Ferencet. Kettejük párharcának két-két hagyományos és rapid partijában négy döntetlen született, aztán a Horváth nagymester-testvérpár fiatalabbja az első villámpartiban győzött, a másodikban tartotta a döntetlent, így alakítva ki a egyáltalán nem várt eredményt. A többi összecsapás az esélyesek győzelmét hozta, így még Ács, Péter, Almási Zoltán, Balog Imre, Bánusz Tamás, Erdős Viktor, Héra Imre és Papp Gábor kerültek a negyeddöntőbe. A második körben szintén a papírfoma szerint folytatódtak a küzdelmek, Ácsnak és Almásinak két parti is elég volt túljutni Horváthon, illetve Balogon, míg Bánusz és Erdős a rapid partikban múlta felül Pappot, valamint Hérát. Az elődöntőben Bánusz másfél-félre verte Ácsot, és elsőnek került a döntőbe. Nagyobb küzdelmet hozott az Almási-Erdős mérkőzés, melyben az előbbi a rapid játékban győzte le vetélytársát. Az négyjátszmás döntő első három partija kiegyensúlyozott játékot mutatott Almási és Bánusz között, majd a csendes mederben kezdődő utolsó játszma hirtelen kiéleződött, a bonyodalmakban ’Alma’ jobban feltalálta magát és megnyerte a tornát. A negyvenhárom éves nagymester ezzel a sikerével ugyanúgy kilenc magyar bajnoki címet tudhatott magáénak, mint Portisch Lajos. A harmadik helyért lejátszott mérkőzésen Erdős három-egyre legyőzte Ácsot.

A 67. Magyar női sakkbajnokságot ugyanazon helyszínen és szintén kieséses rendszerben bonyolították le. Győzött Gara Tícia, az ezüstérmes Lázárné Vajda Szidónia, a bronzérmes Papp Petra lett.

(A játszma Horváth József elemzésében a Magyar Sakkvilág 2019. év januári számában jelent meg.)