Négy éven át Zalakaroson és svájci rendszerű nemzetközi nyílt versenyként lebonyolított bajnokságok után Budapesten kieséses rendszerben rendezték meg a 68. Magyar sakkbajnokságot, amely egyben II. Dr. Hetényi Géza emlékverseny is volt. A közönség az előző évihez hasonlóan nagymesterek kommentálásával különteremben követhette az eseményeket, és aki nem tudott eljutni a bajnokságra Óbudára, interneten élőben láthatta a partikat, amint az egy évtized alatt már megszokottá vált. Tizenhatos „főtábláról” indultak a kétjátszmás párharcok, egy-egyes döntetlen esetén 15-15 perc gondolkodási idejű rapid partik következtek. Az esetleges újabb pontegyenlőség után a felek villámpartikat játszottak, s ha ezek sem döntöttek a továbbjutásról, akkor jött az „Armageddon”, vagyis olyan játszma, amelyben világosnak hat, sötétnek öt perce van, de világos csak győzelemmel folytathatja a versenyt.

Az első körben Almási Zoltánnak, Bánusz Tamásnak, Gledura Benjaminnak és Balog Imrének két játszma elég volt a továbbjutáshoz, a többieknek rapid-, illetve villám játszmákban kellett „pótvizsgázniuk”. A legtovább a Galyas Miklós-Papp Gábor mérkőzés tartott, az előbbi Armageddonban ütötte ki ellenfelét. A második kör bombameglepetése Almási Zoltán kiesése volt. A nyolcszoros bajnok az első játszmában sötéttel magabiztosan győzte le Aczél Gergelyt, aki a másodikban szép kombináció után visszavágott, sőt a folytatás mindkét rapid-partijában legyőzte esélyesebb vetélytársát. A továbbjutott négyes – Aczél, Bánusz, Berkes Ferenc és Gledura – már érmekért játszhatott a harmadik körben. Berkes, aki az első fordulóban épphogy tovább tudott lépni Medvegy Zoltán ellenében, egyre jobban belelendült, és másfél-félre legyőzte Gledurát. A jó formáját tartó Aczél szintén ugyanilyen arányban múlta felül Bánuszt. A döntő és a bronzmeccs résztvevői már négy, egyre jobban hagyományossá váló időbeosztású (90 perc 40 lépésre, további 30 perc a befejezésig, plusz 30 másodperc lépésenként) partiban döntöttek az érmek sorsáról. Berkes rögtön magához ragadta a vezetés, majd kettő-nullra elhúzott, miután Aczélnak nagy bravúrra lett volna szüksége, hogy fordítson. Ez a hátralévő két játszmában elmaradt, így a torna végén Berkes Ferenc a nyolcadik bajnoki címét ünnepelhette. Bánusz és Gledura az első négy játszmát különösebb harc nélkül döntetlenre adta a harmadik helyért folytatott párharcban, majd Bánusz a rapid partikban felülkerekedett és megszerezte a bronzérmet.

Talán minden idők legfiatalabb mezőnyű Magyar női bajnokságát rendezték a Magyar Sakkszövetség versenytermében. Négy pont előnnyel, vagyis hatalmas fölénnyel senki sem nyert úgy bajnoki címet, mint most a huszonnégy éves Havanecz Bianka. A második és harmadik helyhez egyaránt elegendő volt egy pluszt teljesíteni, így jutott ezüstéremhez Gál Hanna Krisztina és bronzéremhez Varga Klára.

A sakkolimpián Batumiban a magyar férfi válogatott a 18. helyen végzett, a női csapatunk pedig bravúrosan az ötödik helyet szerezte meg.

(A játszma Horváth József a mérkőző felek változatait felhasználó elemzésében a Magyar Sakkvilág 2019. év januári számában jelent meg.)