96. nap – 2017. I. Dr. Hetényi Géza emlékverseny

A sakk patrónusa, versenyek és versenyzők, klubok, folyóiratok és előadások támogatója, Dr. Hetényi Géza (1950-2016) emlékére 2017 decemberében két tornát is tető alá hozott munkatársa, Dr. Csaba Árpád. Az A-csoport versenye a 2003-as „Tehetség és kurázsi” óta a legerősebb volt, amit Budapesten rendeztek. Csupa nagymester alkotta a mezőnyt, és ezt nyugton lehet állítani, hiszen Aczél Gergely, az egyetlen „IM” a startig már teljesítette a legelőkelőbb minősítés követelményeit. Az új nagymester meglepetés okozott az első fordulóban, amikor is legyőzte a hétszeres bajnok Berkes Ferencet. Aczél kezdeti lendülete a hatodik fordulóig törtetlen maradt, s csupán fél pontot „veszítve” vezette a mezőnyt. Ekkor azonban vereséget szenvedett Bánusz Tamástól, aki a hajrában további két győzelmet aratott és beérte riválisát, sőt jobb Bergerrel meg is nyerte a tornát. A rosszul rajtoló Berkes három győzelemmel a végére a harmadik helyre kapaszkodott vissza. Gledura Benjamin legfiatalabbként veretlenül szerezte meg a negyedik helyet. A tornát két határon túli magyar, Márkus Róbert és Vajda Levente, valamint a francia Christian Bauer és a szerb Alekszandar Indjics tették nemzetközivé. A B-csoportban sokaknak a nagymester-norma lehetett a cél, amit a győztes Galyas Miklós teljesített is.

Újra Zalakaros városa volt házigazdája a magyar bajnokságnak, amely a 67. volt a sorban. Rapport Richárd ezúttal a várakozásoknak megfelelően jól szerepelt, és a győztes orosz Alekszandr Zubovval azonos pontszámmal a második helyen végzett, és a magyar bajnoki címet is megszerezte. Bánusz Tamás ismételten ezüstérmes lett, míg a bronzérem Papp Gábor jutott. A zalakaros nyílt torna egyben 65. Magyar női bajnokság is volt, amelyben Gara Anita győzött Vajda Szidónia és Havanecz Bianka előtt.

A csapat Európa-bajnokságon a görögországi Herszonisszoszban a magyar (férfi) csapat az ötödik helyen végzett, míg a női versenyzőink a tizenkettedik helyen zártak.

(A játszma Horváth József elemzésében a Magyar Sakkvilág 2018. év januári számában jelent meg.)