Lehet eső, lehet sár… Lehet COVID-járvány vagy más, az év tizenegy hónapjának első szombatján versenyek várnak a sakkozókra Budapesten. Ebből a felvezetésből sokak azonnal rájöhetnek, hogy most a „nagylaciról” lesz szó. Igen, így kisbetűvel, hiszen Nagy László neve és az általa létrehozott Első Szombat versenyek mára fogalommá váltak. Laci, mert hát sakk-körökben elfogadottan tegezzük egymást, a katonai pályát cserélte a hivatásos sakkszervező bizonytalan egzisztenciájára. Egy híján harminc éve fáradhatatlanul levelez, telefonál, E-mail-ezik, sms-ezik, vagy éppen aktuálisan miként tud kommunikálni a világ minden részének sakkozóival, hogy aztán összeboronálja őket olyan csoportokba, amelyekben „GM” és „IM” normák teljesítésére és Élő-pontok szerzésére adódik alkalmuk, a címviselők pedig anyagi ellenszolgáltatást kapnak azért, amiért vásárra viszik a bőrüket.

Tiszteletet parancsoló a közel harminc esztendő, ezért a „First Saturday” tornák kétségtelenül meglévő hibái helyett essék inkább szó az azokat messze háttérbe szorító érdemekről. Komoly kutatási feladat lenne meghatározni, hogy a Föld hány országából mennyi játékos vett részt a versenyeken, egyáltalán hány csoportot, mennyi lejátszott partit lehetne megszámlálni 1992-től napjainkig. Annyi bizonyos, hogy a mostani, vagyis a 2021 novemberi FIDE-lista első húsz helyezettje közül hatan – a világbajnok Carlsen, aztán Caruana, Duda, Rapport, Radzsabov és Nakamura – gyerekként vagy egész fiatalon részt vettek az Első Szombat versenyeken. De a férfi cím megszerzésének reményében csatába szállt itt a kínai Hu Jifan, a későbbi világbajnoknő is. Szinte a teljes magyar élvonal „nagylacizott”, inkább azok nevét lenne könnyebb felsorolni, akik nem. Az Első Szombat versenyek valamelyikén teljesített nagymester-normát Lékó Péter, Ács Péter, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin, Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Balog Imre, Prohászka Péter, és még lehetne folytatni a sort.

„First Saturday” a legújabb sakk-világszenzáció részese is, idén a minden idők legfiatalabb nagymestere életkorcsúcsát megdöntő Abhimanyu Mishra USA-beli kisfiú a májusi „GM” tornán teljesítette az egyik normáját, méghozzá kilencből nyolc ponttal. 2021-ben a mai napig a GM-csoportokban inkább a nagymesterek vitték a prímet, például Aczél Gergely háromszor, Nagy Gábor kétszer, Bérczes Dávid egyszer nyerte meg csoportját.

(A játszma elemzéssel a Magyar Játszma Dosszié (MAJD) elektronikus gyűjteményben jelent meg.)