Változatlan helyszín, változatlanul magas díjazás és változatlanul erős nemzetközi mezőny jellemezte azt a versenyt, amely a 65. Magyar sakkbajnokságot és a 2015. évi junior bajnokságot is magába foglalta. A színhelyen, a Zalakarosi Hotel Spa különtermében nyolcvanan kezdték meg a kilenc forduló küzdelmeit. A rajtlista első huszonöt helyén jórészt külföldieket találunk, és e rangsor utolsójának is magasabb volt az Élő-pontszáma, mint 2500.

A Lettországból érkezett Igor Kovalenko megismételte tavalyi győzelmét, és ez önmagában is bravúr, de ha figyelembe vesszük, hogy az első játszmáját elvesztette Kántor Gergely ellen, akkor még inkább az. A második-ötödik díjasok között találjuk Horváth Ádámot, aki legjobb hazai játékosként a magyar bajnoki címet is elhódította.

Az 1981-ben született Horváth Ádám az utánpótlás neveléséről híres Tapolcán kezdte sakkozói pályafutását, majd 1995-ben a Zalaegerszegi Csuti SK tagja lett, amely csapatában mind a mai napig játszik. 2000-ben megnyerte az Európa-bajnokságot a juniorok (20 éven aluliak) között, 2002-ben pedig nemzetközi nagymesteri fokozatot is elérte. 2006-ban Torinóban tagja volt az ötödik helyezett magyar olimpiai csapatnak, és a válogatottban még több Mitropa Kupán is szerepelt. A kombinatív, harcos sakkot kedveli, erre a 2015-ös zalakarosi verseny is bizonyíték, hiszen csupán az első fordulóban remizett, a többi „törik-szakad” partiban két vereség mellett hat győzelmet aratott.

A bajnoki helyezések egyébként az utolsó fordulóban, rendkívüli izgalmak után dőltek el. Horváth Ádám jól vezetett és nyerésre álló partiját az időzavarban vesztésre rontotta Jefimenko ellen, aki viszont a játékidő végén „visszaajándékozta” a pontot. A Papp Gábor-Medvegy Zoltán játszma akár a bajnoki címet eldöntő párharc is lehetett volna, de végül a világossal játszó nagymester győzelme csupán az ezüstérmet jelentette számára. Berkes Ferenc nem kockáztatott az izraeli Raznikov ellen és tizenöt lépésben remire adta a partit, ezért a bronzérmes helyezésnél előbb nem végzett.

A juniorok versenyében: 1. Csonka Balázs, 2. Kántor Gergely, 3. Gledura Benjamin…

Duna Kupa néven a Magyar Sakkszövetségben rendezték meg 63. Magyar női sakkbajnokságot, szintén svájci rendszerben. Ezen újításképpen a tornán férfi versenyzők is részt vettek azért, hogy a hölgyek magasabb Élő-pontszámúakkal is összemérhessék erejüket. A bajnok Vajda Szidónia, Havanecz Bianka ezüstérmes, Gara Anita bronzérmes lett.

Reykjavikban a csapat Európa-bajnokságon a magyar válogatott Lékó Péter-Rapport Richárd-Almási Zoltán-Berkes Ferenc-Balogh Csaba összeállításban bronzérmet szerzett, míg a női csapatunk a hetedik helyen végzett.

(A játszma Horváth József elemzésében a Magyar Sakkvilág 2015. év júniusi számában jelent meg.)