93. nap – 2014. 64. Magyar sakkbajnokság

A Magyar Sakkszövetség 2013 végén az addigi évekhez képest óriási összegű, háromszáz millió forintos állami támogatást kapott, ezért ilyen anyagiak birtokában a magyar bajnokság lebonyolításának megváltoztatását is fontolóra lehetett venni. Végül az a döntés született, hogy meghívásos körmérkőzéses formát nemzetközi nyílt bajnokság váltja fel, a hazai tornákat nézve példátlanul magas díjazással. Csak 2400 értékszám felettiek és a női válogatott tagjai, valamint legjobb fiatal versenyzőink nevezhettek, a rendezőség ezzel kívánta biztosítani a magas szakmai színvonalat. A 64. Magyar sakkbajnokság színhelye az a Zalakaros volt, ahol addigra már tizenegy (!) Magyar nyílt bajnokságnak adott otthont és ezek mindegyikének és mostani tornának is Horváth Tamás MSSZ elnökhelyettes volt a főszervezője. Szomorú aktualitásként a verseny nevében az az év januárjában elhunyt Sax Gyula olimpiai bajnok nagymesternek is emléket állított.

Portisch Lajos, a nemzet sportolója tiszteletre méltóan felvette a versenyt a nála nemritkán ötven, sőt hatvan évvel fiatalabbakkal. Az egyik főesélyes épp Portischt egy rapid párosmérkőzésen, a „Generációk harcában” legyőző Rapport Richárd volt, annál is inkább, mert két pont híján 2700-as Élőjével az első helyet foglalta el a startlistán. „Ricsi” aztán hullámzó formát mutatott, s végül a bajnoki bronzérmet szerezte meg. Rapporton kívül egyébként a válogatott több tagja is sorompóba állt a bajnoki címért, közülük Erdős Viktor lett az ezüstérem. 2014-ben folytatódtak a „Berkes-évek”, a sokak által kedveskedően „Fecó”-nak nevezett nagymesterünk sorozatban harmadik magyar bajnoki címét nyerte. A kilencfordulós svájci rendszerben lebonyolított tornán egyébként a külföldiek domináltak, a felsorolt érmeseken kívül nem jutott be magyar az első tíz közé. Győzött a lett Ivan Kovalenko, öt további külföldi – Bachman, Kovcsan, Jones, Beljavszkij és Baumegger – előtt fél ponttal.

Ugyanabban a versenyben női és junior bajnokot is avattak.
62. Magyar női sakkbajnokságon: 1. Mádl Ildikó, 2 Hoang Thanh Trang, 3. Gara Tícia…
A junior fiúk versenyében: 1. Csonka Balázs, 2. Korpa Bence, 3. Nagy Gábor…
A junior lányok versenyében: 1. Varga Klára, 2. Erdős Boglárka, 3. Juhász Barbara…

2014. a magyar sakkozás ezüstös éve volt az olimpiák történetében, hiszen a Lékó Péter-Balogh Csaba-Almási Zoltán-Rapport Richárd-Polgár Judit alkotta csapatunk második lett a norvégiai Tromsöben.

(A játszma elemzéssel a Magyar Játszma Dosszié (MAJD) elektronikus játszmagyűjteményben jelent meg.)