Gonda László igencsak meglepte a 63. Magyar sakkbajnokság mezőnyét, amikor „repülőrajtot” véve az első négy játszmáját megnyerte. Az újabb generációt képviselő huszonöt éves fiatalember az ötödik fordulóban a címvédő Berkes Ferenc ellen is állta a sarat egy döntetlen erejéig, aztán a verseny végére elfogyott a lendülete és végül csak a 4-5. helyen zárt. A legmagasabb értékszámú négyszeres bajnok Berkes esélyeshez méltóan gyűjtötte pontjait, s egyenletes teljesítményt nyújtva magas százalékkal nyerte meg a tornát. A „korelnök” Horváth Csabának is jól ment a játék, és rácáfolva az Élő-pontszámok általi elvárásra biztosan szerezte meg az ezüstérmet. Kisebb meglepésre a legfiatalabbak közé tartozó és a harmadik bajnokságán induló Pap Gyula lett a bronzérmes. A bajnoki torna rendezését egyébként Gyula városa vállalta, s bár versenynek otthont adó a polgármesteri hivatal terme csak kisszámú néző befogadására volt alkalmas, a sakk iránt érdeklődő közönség – mint a közelmúltban és jövőben is – a világhálón élő közvetítésben láthatta a táblán történteket.

A férfi bajnoksággal egyidőben Hévízen rendezték a 61. Magyar női sakkbajnokságot. Ezen Gara Anita győzött Papp Petra és Rudolf Anna előtt.

Varsóban a csapat Európa-bajnokságon az Erdős Viktor-Balogh Csaba-Almási Zoltán-Polgár Judit-Bánusz Tamás összeállítású magyar válogatott az ötödik helyen végzett, míg ugyanott a nőknél a Hoang Thanh Trang-Gara Tícia-Gara Anita-Papp Petra-Rudolf Anna alkotta magyar válogatott hatodik lett.

(A játszma Berkes Ferenc elemzésében a Magyar Sakkvilág 2014. év. januári számában jelent meg.)