Újra, tíz éven belül immáron harmadszor Hévízen rendezte meg a Magyar Sakkszövetség a férfiak magyar bajnokságát, köszönhetően a város sakkszerető polgármesterének, Papp Gábornak. A sakktársadalom, ha beszélhetünk ilyesmiről, már rég beletörődött abba, hogy a hazai élmezőnyből kimagasló Lékó Péter és Polgár Judit világbajnoki ambíciói és a „csak veszteni tudok” alapállásból távol maradnak a bajnokságoktól, s a velük ekkora már egy szinten álló nyolcszoros bajnok Almási Zoltánnak sem jelentett kihívást a hévízi részvétel.

Így aztán fő esélyessé Berkes Ferenc lépett előre, s beváltva a papírformát, meg is nyerte a 62. Magyar sakkbajnokságot. Berkes negyedik bajnoki címe után Magyar Sakkvilágnak adott nyilatkozatában bepillantást engedett nyerni a felkészüléséről: …„Nagyon motiváltan érkeztem a bajnokságra, szerettem volna a tavalyi csorbát kiküszöbölni, nem éreztem igazságosnak a 4. helyet. Ezért hívtam el szekundánsnak jó barátomat, Márkus Robit, és béreltem Keszthelyen egy hangulatos apartmant, hogy senki se zavarhassa meg a készülésemet, és ha pechesen szerepelnék, akkor ne foghassam semmire az újabb égést, hanem kénytelen legyek levonni a fájó tanulságokat. Már a sorsolásnál is érződött, hogy az égiek mellettem állnak, mert kihúztam az egyes sorszámot, ami két világos partit jelentett a kezdésnél. Az első fordulóban ráadásul a tavalyi győztessel, Erdős Viktorral kerültem össze, de nyerési kényszer nélkül…” – majd a veretlenül bajnok elmondta, hogy ha Bánusz nem diktál nagy iramot, talán nem lett volna képes kihozni magából a maximumot. Valóban dicséret illette az ezüstérmes Bánusz Tamást, aki ezen a tornán válogatott szintre emelkedett. Medvegy Zoltán két év előtti szegedi helyezését megismételve bronzérmes lett.

A 60. Magyar női sakkbajnokságot is vidéki kisvárosban, Kisvárdán rendezték. Győzött a tizenkilenc éves Papp Petra, a második-harmadik helyen egyforma pontszámmal végző Dudás Eszter és Gara Tícia között a Berger számítás alapján az utóbbi kapta az ezüstérmet és az előbbi a bronzérmet.

(A játszma Berkes Ferenc elemzésében a Magyar Sakkvilág 2013. év januári számában jelent meg.)