88. nap – 2009. VII. Marx György emlékverseny

Legelőször a teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy a paksi Marx György emlékversenyek nem csak önálló magyar szuperversenyként, hanem sakkfesztiválok részeként vonultak be a hazai sakkozás történetébe. S ezek a paksi fesztiválok időről-időre bővültek, 2009-ben például a főtorna mintájára női versenyt is rendeztek a kiváló atomtudós, Teller Ede emlékére. De visszakanyarodva a VII. Marx György emlékversenyre, idézzük fel a szervező-főbíró Vidéki Sándor nemzetközi mester szakmai tapasztalatait, amiket a Magyar Országos Sakktájékoztatóban osztott meg az olvasókkal:
„A meghívott férfiak közül az azerbajdzsán Eltaj Safarlit edző-menedzsere Emil Sutovsky ajánlotta a tornára, a német Georg Meiert Yannick Pelletier Svájcból, míg az indiai Surya Ganguly maga keresett kapcsolatot a szervezők felé. Sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy a 2600 körüli és afölötti külföldi nagymesterek körülbelül felének van segítője vagy menedzsere, míg a többiek egyedül intézik meghívásaikat. Jellemzően az előbbiek jutnak több lehetőséghez, szövetségi menedzseléssel, ügyintézéssel inkább csak a kínai versenyzőknél találkoztam. Fontos lenne, hogy a magyar sakkozók ebben is kövessék Lékó Péter és a Polgár család példáját, akik a kezdetektől fogva nemcsak jó edzőkkel, hanem profi menedzseléssel is rendelkeztek. Igaz, a sakkban tapasztalható radikális változások miatt ma sokkal nehezebb minőségi edzőkhöz jutni, vagy bekerülni az elit tornák részvevői közé.
Almási Zoltán meggyőző fölénnyel nyerte a férfiak versenyét. Gyakorlatilag hat forduló alatt eldöntötte az első hely sorsát. Négy győzelem és két döntetlen után már nem erőltette tovább a játékot, négy békés remivel zárta a versenyt. Aktív, de pozíciósan megalapozott, Karpovra emlékeztető játéka ellen a többieknek nem volt ellenszere. Második paksi sikerével Almási nagymester átlépte a 2700-as határt, jelenlegi Élő pontszáma 2704! Reméljük, hogy ezzel a sikerrel újabb lendületet vesz nagymesterünk játéka és az egyéni kontinentális és világbajnoki tornákon is emlékezetes eredményt ér el.
Berkes Ferenc bizonytalan játékkal, a hajrában elért két győzelmével szerezte meg az ezüstérmet. Küzdeni tudásból jelest érdemel, de ismét bebizonyosodott, hogy komoly megnyitások nélkül nehéz a 2600 felettiek ellen eredményeket elérni.
Surya Ganguly játszotta az egész torna legszínesebb sakkját. A megnyitásai kidolgozottságán látszott az is, hogy nem véletlenül Anand egyik segítője. Súlyos kihagyásai akadályozták meg abban, hogy előrébb végezzen.
Georg Meier nemrég még egy volt a számtalan 2400-as sakkozóból, jelenleg 2664-gyel már második a német ranglistán. Látványos győzelemmel, otthon előkészített elméleti újítását megjátszva kezdte a tornát. Berkes elleni sikere láttán az első hely megszerzése sem tűnt lehetetlennek, de az ötödik fordulóban vesztett, a második félidőre pedig már nem maradt ereje. Több játszmájában is látszott, hogy lelkileg már idő előtt feladja a küzdelmet.
Eltaj Safarli csalódást keltett, legfiatalabb résztvevőként (tizennyolc évesen) enerváltan versenyzett. Tornáról-tornára utazik, a Marx György emlékverseny volt a tizenegyedik (!) ’fellépése’ 2009-ben. Közvetlenül Paks előtt egy nyílt versenyen Indiában, majd a spanyol csapatbajnokságon szerepelt. Anyagilag rövidtávon biztos megéri a sok egymást követő megmérettetés, szakmailag azonban hosszabbtávon nem érzem jó és követendő gyakorlatnak.”
A felsorolásból talán azért maradt ki Ács Péter neve, mert ő profi sakkpályafutását nemrég civilre cserélte, s ezért nem tudhatta felvenni a versenyt a többiekkel, aminek következményeként szorulhatott az utolsó helyre.

A női verseny hazai sikert hozott, Vajda Szidónia nagy fölénnyel, két és fél ponttal előzte meg a vetélytársakat, míg a két további magyar résztvevő, Tóth Lili és Gara Tícia a külföldiek, az orosz Julia Kocsetkova, a lengyel Joanna Majdan és az ukrán Evgenija Doluhanova mögé szorult.

Szegeden játszották 59. Magyar sakkbajnokságot, amelyen Almási Zoltán és Berkes Ferenc egyforma pontszámmal kerültek az élre. Jobb Bergerének köszönhetően Almásié lett a bajnoki cím és Berkesé az ezüstérem. A harmadik, bronzérmes helyen Balogh Csaba végzett.

Egerben a hölgyek viaskodtak az 57. Magyar női sakkbajnokság döntőjében. Itt Gara Anita lett a bajnok, aki több győzelemmel előzte meg az azonos pontszámot gyűjtő húgát, Tíciát. A harmadik Papp Petra bergerrel előzte meg Medvegy Nórát.

(A játszma Almási Zoltán elemzésében a Magyar Országos Sakktájékoztató 2008-2009. év 11. számában jelent meg.)