Magyarországon a 2000-es években minden jelentős sakkesemény egyre inkább vidéki városokba tevődtek át: a Marx György emlékversenyeket Pakson, a „Lékó+” rapid párosmérkőzéseket Miskolcon, a Magyar nyílt bajnokságokat legtöbbször Zalakaroson rendezték meg, és ide vehetők az alkalmi hévízi és a Balatoni sakkfesztivál versenyei is. És a Magyar Sakkszövetség is tudatosan szervezte bajnokságait a fővároson kívüli helyszínekre. A rendező városok sorából nem maradt ki Szeged sem, hiszen 2004-től évről-évre otthont adott egy-egy tornának: 2004-ben magyar-lengyel női válogatott mérkőzést, 2005-ben és 2006-ban magyar női bajnokságot, 2007-ben Mitropa Kupát, 2008-ban a 18 éven aluliak csapat Európa-bajnokságát, 2009-ben magyar bajnokságot rendeztek a Tisza partján.

2010-ben ismét Szeged volt a házigazdája magyar sakkbajnokságnak, a II. világháború utániak közül a hatvanadiknak. Almási Zoltán, a címvédő ezúttal nem indult el, s így a mind több fiatal bajnokjelöltnek alkalma nyílott, hogy a helyébe lépjen. Közülük is a tizennégy éves Rapport Richárd játékát előzte meg nagy várakozás, de sokan jó szereplést vártak Fodor Tamástól is, aki a junior bajnokságot és nyílt bajnokságot is megnyerte.

A Sakkszövetség a torna lebonyolításában visszatért körmérkőzés és kieséses rendszer kombinálásához, amit nyolc év előtt Balatonlellén már alkalmaztak. Különbség az jelentett, hogy a csoportkörök végén csak az két első játszott tovább, a helyosztók takarékossági okokból elmaradtak.

Az A-csoportból a papírformának megfelelően Berkes Ferenc jutott tovább és meglepetésként a húsz éves Bérczes Dávid, aki többek között két korábbi bajnokot, Pintér Józsefet és Ruck Róbertet előzött meg. A B-csoport továbbjutói közül a bajnokságokban már nagy tapasztalatot gyűjtő (egyszeres győztes) Gyimesi Zoltán „szállította” a papírformát és Medvegy Zoltán a meglepetést. Sem a második legmagasabb értékszámú Erdős Viktor, sem Rapport nem folytathatta a küzdelmet.

Ez elődöntők párharcaiban, de még az éremmérkőzésekben sem volt szükség rapid rájátszásokra, azok két játszmában mindig eldőltek. Először Berkes 2:0-ra verte Medvegyet és Gyimesi 1,5:0,5-re Bérczest, aztán a döntőben Berkes 1,5:0,5-re Gyimesit és a bronzmeccsen Medvegy ugyanilyen arányban Bérczest, így kialakult a 60. Magyar sakkbajnokság végeredménye: 1. Berkes Ferenc, 2. Gyimesi Zoltán, 3. Medvegy Zoltán, 4. Bérczes Dávid.

Nagykanizsán rendezték az 58. Magyar női bajnokságot, amelyet két év után ismét Rudolf Anna nyert meg. Tóth Lili lett az ezüstérmes és Göcző Melinda a bronzérmes.

A miskolci közönség utoljára láthatott „Lékó+” párharcot. Lékó Péternek a meghívott Borisz Gelfandot, a majdan Anand ellen Moszkvában világbajnoki döntőt játszó izraeli szupernagymestert sem sikerült a rapid mérkőzésen legyőznie, a végeredmény 4,5:3,5 Gelfand javára.

(A játszma Berkes Ferenc elemzésében a Magyar Sakkvilág 2010. év. augusztusi számában jelent meg.)