86. nap – 2007. V. Marx György emlékverseny

„A tavalyi, igen sok döntetlent hozó tornán okultak a rendezők. Idén igyekeztek különböző korú, játékerejű, stílusú sakkozókat meghívni. A szabályokat is megváltoztatták. A sikert jól mutatja, hogy az elmúlt évben az utolsó 15 játszmából egy dőlt el, míg idén az első háromból három, az összesen lejátszott harmincból 17! Kiemelkedő arány ilyen szintű tornán. Minden fordulóban a napi három partiból legalább az egyik nem pontosztozkodással ért véget. A kissé módosított szófiai szabály – az első 40 lépésben csak a bíró engedélyével lehetett döntetlent ajánlani – fényesen vizsgázott, így a jövőben is alkalmazzák majd.” – kezdte Vidéki Sándor beszámolóját az V. Marx György emlékversenyről a Magyar Sakkvilágban.

A legtöbb győzelmet Ács Péter harcolta ki, ami azt is jelentette, hogy a verseny végén a győztesnek járó trófeát a paksiak saját nevelésű nagymestere emelhette magasba. Addig azonban sok küzdelmes játszmát váltott a mezőny hat tagja. Már harmadszor fogadta el az atomváros meghívását a legendás Viktor Korcsnoj, aki hetvenhat évesen sem játszott alárendelt szerepet a nagy adok-kapokban. Olyannyira nem, hogy az első kör után az ő neve állt a táblázat élén. Aztán előretört az ifjúság, először a huszonegy éves indiai Pentala Harikrishna, majd az utolsó fordulóban a Korcsnojnál kereken ötven évvel fiatalabb Ács személyében. A fej-fej melletti küzdelemben a húsz éves Balogh Csaba is közel állt a torna megnyeréséhez. A helyi atomcsapat másik saját nevelésű játékosa, a huszonkét éves Berkes „Fecó” a pontok felét tudta megszerezni. A verseny üde színfoltja egy kínai kislány, a tizenhárom éves Hu Ji-fan megjelenése és érett játéka. Bár férfi versenyzőtársait ezúttal nem tudta megelőzni, de a később női világbajnoki címhez és 2700 közeli Élő-pontszámhoz repítő tehetségét meg-megcsillogtatta.

Berkes Ferenc nyerte a kieséses rendszerben Budapesten megrendezett 57. Magyar sakkbajnokságot, s hogy teljes legyen a paksi siker a 2007-es esztendőben, csapatuk Miskolcon megnyerte az országos ifjúsági csapatbajnokságot is.

Az 55. Magyar női sakkbajnokság is kieséses rendszerben folyt le, a döntőben Gara Tícia Medvegy Nórát győzte le, míg a bronzmeccsen Ignácz Mária Mádl Ildikót.

2007-ben folytatódott Miskolcon a nagysikerű „Lékó+” rapid párosmérkőzés-sorozat. Világklasszisunknak ellenfélül ez évben vébé-döntőbeli vetélytársát, Vlagyimir Kramnyikot hívták meg. Péter ezúttal sem tudta legyőzni a világbajnokot, és ha minimális arányban, de 4,5:3,5 arányban alulmaradt.

(A játszma Ács Péter elemzésében a Magyar Országos Sakktájékoztató 2006-2007. év 12. számában jelent meg.)