85. nap – 2006. Lékó-Karpov rapid párosmérkőzés

„Amikor az óriáskígyót fojtogatják” – ezzel a találó címmel jelent meg beszámoló a Magyar Sakkvilág hasábjain a Lékó Péter és Anatolij Karpov között lezajlott nyolcjátszmás rapidmérkőzésről. Valóban, a tizenkettedik világbajnok stílusát gyakran a fent említett hüllőhöz hasonlították, amely áldozatával nem egy harapással, hanem lassan, légzésének erővel történő megbénításával végez. Világklasszisunk játéka is hasonlított Karpovéhoz, győzelmeit általában stratégiailag jól megalapozott előkészítés után, az ellenfél állására nyomást kifejtve és nemegyszer hosszú végjáték után aratta. ez volt az oka annak, hogy inkább pozíciós küzdelmet, mint taktikai fordulatokban bővelkedő játékot láthatott a helyszínt adó Miskolci Nemzeti Színház nézőterén helyet foglaló közönség. Karpov a 25-25 perc játékidejű mérkőzés egészén bajban volt idejének beosztásával, és többször került olyan helyzetbe, hogy csak a lépések után kapott öt másodpercekre számíthatott. Szinte végig Lékó akarata érvényesült a táblán, és ha a hetedik partiban esélyes állását győzelemre tudja váltani, akár nagyobb arányban is nyerhetett volna. Az utolsó játszmában Karpov maradék erejével kísérletet tett a kiegyenlítésre, ám erre nem volt reális esélye. Így aztán a közönség tapsával övezve Lékó Péter 4,5:3,5-re legyőzte az ex-világbajnokot.

Mint az ilyen bemutató jellegű mérkőzésekhez illik, nagy volt körülötte a hírverés. A színpadon folyó párharc történéseit a háttérben kivetített táblán követhette a publikum, miközben Berkes Ferenc és Mészáros Gyula szakkommentárját fülhallgatókon hallhatta. A mérkőzésnek önálló honlapja volt, és játszmákat az akkora már világszerte elterjedt interneten keresztül annyian követték, hogy a hálózat nem bírta a terhelést. Az egyik legnagyobb sakkhírportál, a Chessbase.com közölt beharangozót és képes beszámolókat, de több más külföldi honlap is foglalkozott a miskolci mérkőzéssel. Itthon a Nemzeti Sport tudósítója nagy terjedelmű cikkekben számolt be az eseményről, a főbíró Verőci Zsuzsa pedig az Origó rovatvezetőjeként is adott tudósításokat.

Székesfehérváron az 56. Magyar sakkbajnokságot Almási Zoltán nyerte meg Balogh Csaba és Gyimesi Zoltán előtt. A Szegeden megrendezett 56. Magyar női sakkbajnokságon Gara Tícia győzött Schneider Veronika és Mádl Ildikó előtt.

(A játszma a Magyar Sakkvilág 2006. év szeptemberi számában és a Magyar Országos Sakktájékoztató 2005-2006. év 14. számában jelent meg.)