84. nap – 2005. 55. Magyar sakkbajnokság

Öt korábbi magyar bajnok előtt Gyimesi Zoltán győzött az 55. Magyar sakkbajnokságon. A Magyar Sakkszövetség a döntő helyszínének új várost, Kazinckarcikát nyert meg, amelynek csapata akkoriban az NB II-ben szerepelt, ám két év múlva – talán épp e nagy sakkesemény hatására – már az NB I-ben találjuk. Gyimesi a második forduló után az élre állt, és a vezetést a verseny végéig nem engedte ki a kezéből. Almási Zoltán az utolsó fordulóban utolérte ugyan vetélytársát, de rosszabb Bergere miatt a második helyre szorult. Ők ketten veretlenek maradtak, akárcsak a harmadik helyezett Ruck Róbert, aki azonban partit sem nyert. A mezőny további részét alkotó versenyzők között minimális pontkülönbségek alakultak ki, csak a 2002-ben bronzérmes Csao Szang szakadt le mögöttük.

Az 1977-ben született Gyimesi Zoltán egyébként számos korosztályos világversenyen nyert érmet, 1995-ben, 2000-ben és 2004-ben pedig már a felnőtt magyar bajnokságokon lett ezüstérmes. 1997-től magyar válogatott, 2002-ben a bledi olimpián ezüstérmes csapat tagja. A kazincbarcikai magyar bajnokság előtt másfél hónappal győz az Európai Unió bajnokságán.

A Szegeden rendezett 53. Magyar női sakkbajnokságot Lakos Nikoletta nyerte meg Mádl Ildikó és Schneider Veronika előtt.

A 2005. év jelentős hazai sakkeseménye a III. Marx György emlékverseny (1. Almási Zoltán, 2. Viktor Korcsnoj, 3. Krishnan Sasikiran), valamint Miskolcon a Lékó-Adams meccsel (4:4) útjára induló és a következő években a borsodi megyeszékhelyen folytatódó „Lékó+” rapid párosmérkőzés-sorozat, melyben szegedi világklasszisunk világbajnokokkal és extraklasszisokkal méri össze erejét.

(A játszma Gyimesi Zoltán elemzésében a Magyar Sakkvilág 2005. év. júniusi számában jelent meg.)