Wei Yi megnyerte Rapport Richárd elleni négyjátszmás páros mérkőzésének első partiját

A junior világranglistát vezető 20 éves Rapport Richárd és a második helyezett Wei Yi a kínai nagymester szülővárosában, a Csiangszu Tó partján fekvő Szucsouban négyjátszmás páros mérkőzésen méri össze erejét. Az első partiban Wei Yi játszott világossal, nagymesterünk a francia védelmet választotta. Előnybe került, de királyállását meggyengítő gyaloglépésére Wei Yi támadáshoz jutott, nagymesterünk újabb hibáját kihasználva megnyerte a játszmát. 2-2 esetén villámpartik következnének – 5-5 perc és 3-3 másodperc -, ha ez sem döntene, akkor a „hirtelen partival” érne véget az ifjú titánok párharca.

A kínai sakkozás legnagyobb tehetsége, Wei Yi 13 évesen és 8 hónaposan lett a sakktörténelem negyedik legfiatalabb nagymestere. Rekordot döntött korával, amikor elérte a 2700 Élő-pontot, Magnus Carlsen korábbi eredményét múlta felül. Rapport Richárddal első partijukat 2012-ben Athénben a junior vb-n vívták, a kínai sakkozó legyőzte a későbbi ezüstérmes Ricsit. Nagymesterünk 2014-ben, a gibraltári nyílt tornán vágott vissza.

Wei Yi 13 évesen elnöki szabadkártyával játszott a Világkupán, az orosz Jan Nepomnjacsij és a lett Alekszej Shirov elleni győzelmei után az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól kapott ki. Egy évvel később már a tromsői sakkolimpián aranyérmes kínai válogatott tagja volt.

2015-ben sikert-sikerre halmozott. A Tata Steel Chess nagymesterversenyén veretlenül végzett az első helyen, kiharcolta a szuperversenyen való részvételi jogot. A csapat-világbajnokságot nyert együttes legjobb pontszerzőjeként köszönthették. Megnyerte a kínai bajnokságot, Leonban a hagyományos rapid tornát. A Világkupán a későbbi ezüstérmes orosz Peter Szvidlertől a negyeddöntőben a rájátszásban szenvedett vereséget.

Idén Wijk aan Zee-ben ötvenszázalékos eredményt ért el, másodszor is hazája bajnoka lett. Bilbaóban, a Chess Masters Final hat résztvevős viadalon harmadikként végzett, Magnus Carlsen ellen elvesztette a mini párharcot, a holland Anish Girit legyőzte. Bakuban veretlen maradt, de 8 partijában gyűjtött 5,5 pontjánál többet vártak tőle.

A december 1-től érvényes világranglistán Rapport Richárd 2717 pontjával a 30. volt, Wei Yi a 38. 2707-tel. Nagymesterünk az augusztus 1-től érvényes listán 2752-vel a 17. helyen állt, a bakui sakkolimpián és további fellépésein fokozatosan vesztett pontszámából. A kínai csb-n játszott négy partiját még plusszal zárta, a nyílt tornát azonban pontvesztéssel.

 

A páros mérkőzésen játszmánként 90-90 perc a gondolkodási idő az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc bónusszal. A párharc első partija igen biztatóan alakult Rapport számára, a francia védelmet választotta, a 3.Hd2 b6-os változat mellett döntött. Wei Yi az áldozott gyalogért igazi kompenzációt nem kapott, de a királyállás meggyengítése, a 21…g6? után Wei Yi akciót kezdeményezhetett. Nagymesterünk lebecsülte a királyszárnyi támadás esélyét, Wei Yi a parti befejező szakaszában hibátlanul játszott.

Wei Yi (kínai, 2707) – Rapport Richárd (magyar, 2717) 1 – 0 (Francia védelem, 36)

Verőci Zsuzsa