Rapport Richárd nyerte a Wei Yi elleni párosmérkőzés második játszmáját, a végjátékban királyszárnyi gyalogjai feltartóztathatatlanok voltak

Rapport Richárd visszavágott a kínai Wei Yi elleni négyjátszmás páros mérkőzésén az első partiban elszenvedett vereségéért. Nagymesterünk világossal a vezérgyalog megnyitást választotta, az eredeti megnyitást követően a bonyolult középjátékban Wei Yi nem találta meg a legjobb esélyt nyújtó változatot. Rapport előnyös végjátékot játszhatott, királyszárnyi gyalogjai előrenyomulásával szemben ellenfele nem találhatott védelmet. A párharc félidejében 1-1-re áll összecsapásuk, 2-2 esetén villámpartik következnének, 3-3-nál a „hirtelen halál” játszma döntene.

A junior világranglista első és második helyezettje, Rapport Richárd és a kínai Wei Yi párharcának első félidejében a világossal játszók voltak eredményesek. Nagy különbség azonban, hogy nagymesterünk sötéttel előnyösebb állást vesztett el, meggyengítette királyállását, és a felkínált eséllyel Wei Yi élni tudott.

A mai második összecsapásuk során Rapport Richárd irányította a küzdelmet, a vezérgyalog megnyitásból létrejött eredeti állásban Wei Yi elvesztette a sáncolás lehetőségét, és a bonyodalmakban csak egy pillanatra lett volna lehetősége, hogy közel egyenlő esélyeket teremtsen. Ricsi a vezércserét követően előnyösebb végjátékot játszhatott, ellenfele gyalogszerkezete ezer sebből vérzett. Az időzavar árnyékában Rapport a biztonságra törekedett, a bástyavégjátékban királyszárnyi gyalogjai feltartóztathatatlanok voltak.

A párosmérkőzés állása:
Wei Yi (kínai, 2707) – Rapport Richárd (magyar, 2717) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1)

Wei Yi – Rapport Richárd 1 – 0 (Francia védelem, 36)
Rapport Richárd – Wei Yi 1 -0 (Vezérgyalog megnyitás, 46)

Verőci Zsuzsa