A romániai Iasi városában rendezik az idei U18 sakkcsapat Európa bajnokságot. A lányoknál Varga Melinda, Gál Hanna és Terbe Julianna, a fiúknál Korpa Bence, Gledura Benjámin, Antal Tibor Kende Kántor Gergely és Farkas Richárd  képviseli a magyar színeket. A csapat vezetője Csörsz Ferenc, edzője Szabó Krisztián.

A hét fordulós svájci versenyeken 10-10 csapat indult, összesen kilenc országokból, zárójelben az indított csapatok száma: Románia (5) Szlovénia(3) Csehország(2) Lengyelország(2)  Magyarország(2) Moldávia(2 )Ausztria(2) Törökország, Németország. A lányoknál első kiemelt a magyar csapat, a legerősebb résztvevő Varga Melinda 2199 Élő pontszámmal. A fiúknál második kiemelt a csapatunk, itt öt csapatban szerepelnek 2400 feletti játékosok is. Két forduló után  csapataink 2-2 győzelemmel állnak az élen, a fiúk megnyerték a németek elleni rangadót. A beszámolókat a fordulókról Csörsz Ferenc és Szabó Krisztián írja.

A verseny honlapja: http://www.eytcc2014.ro/
Részletes eredmények: http://chess-results.com/fed.aspx?lan=1&fed=ROU

Az első fordulóban a fiú csapatunk az osztrák csapatot kapta ellenfélül. Küzdelmes mérkőzések bontakoztak ki a táblákon. Az első táblán Korpa Bence sajnos időzavarban vesztőt húzott. A második táblán Gledura Benjáminnak sötéttel gyorsan bonyolult állása alakult ki, melyből a végén győztesen került ki. Antal Tibor Kendének a nyitás után nem volt világosra nézve előnyös állása, de az ellenfél hibáit kihasználva begyűjtötte az egy pontot. Kántor Gergő hosszú partiban szép játékkal érvényesítette nagyobb tudását. Lányok a moldávok ellen játszottak. Egyes táblán Varga Melinda a középjátékban szép tisztáldozattal győzött. Gál Hanna Krisztina apróbb kezdeti bizonytalanságok után felülkerekedett ellenfelén.

Második forduló: Fiúk: 2,5-1,5-es győzelem a németek ellen. Az első táblán Korpa Bence sötéttel kiköszörülte az első fordulóban elszenvedett csorbát, magbiztos játékkal győzte le ellenfelét. Második táblán Gledura Benjámin világossal sokáig jobban állt, nyerésre játszott, de pár pontatlanság után egy kellemetlen végjáték jött ki, amit elvesztett. Harmadik táblán Antal Tibor Kende a bonyolult középjátékban nyerésig fokozta állását, de az időzavarban nem találta meg az egyetlen nyerő lépést, így lépésismétléses döntetlennel zárult a parti. Kántor Gergely világossal viszonylag gyorsan túljátszotta ellenfelét, majd gyönyörű mattkombinációval vetett véget sötét ellenállásának. Lányok: 1,5-0,5-es győzelem Románia A ellen: Első táblán Varga Melinda magabiztosan vezette a sötét figurákat és gyűjtötte be az egy pontot. Az EB újoncként debütáló Terbe Julianna világossal kezdeti bizonytalanságok után a végjátékban döntetlenben egyezett meg ellenfelével.