Bergamóban, az ACP Golden Classic verseny ötödik fordulójában Almási Zoltán sötéttel a grúz Baadur Zsobava ellen mérkőzött meg. A parti az 51. lépésben nagymesterünk reménytelen állásában maradt függőben. Nem fejeződött be az ötórai játékidő alatt az olasz derbi, Sabino Brunello és Daniel Vocaturo játszmája sem. Az izraeli Emil Szutovszkij és az orosz Jan Nepomnjacsij megosztozott a ponton.

logo-small

Almási hatodik játszmájában világos lesz Brunellóval szemben. A grúz Baadur Zsobava és Almási Zoltán olasz megnyitású partijában nagymesterünk gyalogot áldozott, futópárt kapott ellenértékként, világos kissé nehezen tudta befejezni a fejlődést. Zsobava jóval gyorsabban játszott, haderejét kifejlesztette, egyre kevésbé tetszett Zoli pozíciója. A grúz sakkozó megőrizte gyalogelőnyét, a lebonyolításkor újabbat is nyert, a különböző színű futók ellenére sajnos nyerését biztosra vehetjük az 51. lépésben függőben maradt partiban.

Az izraeli Emil Szutovszkij a szicíliai védelmű játszmában nagyon jól felkészült a változatra, az orosz Jan Nepomnjacsijnak meg kellett kínlódnia a kiegyenlítésért. A végjátékban már az orosz nagymester állt kicsit kedvezőbben, de Szutovszkij pontos védekezéssel kiremizte a partit.

SONY DSC

A teniszvilág egyik jól ismert, közkedvelt személyisége, a brazil származású, de Bergamóban élő, öt Grand Slam-döntőn is bíráskodó Carlos Bernardes tette meg a kezdőlépést az olasz derbin. Daniele Vocaturo a királyindiai védelmű partiban gyalogot áldozott, amit kedvező körülmények között nyert vissza. Sabino Brunello gyaloghátránnyal várhatja a 45. lépésben függőben maradt parti szombati folytatását.

Az 5. forduló eredményei:

Baadur Zsobava (grúz, 2713) – Almási Zoltán (magyar, 2693) (Olasz megnyitás, függőben maradt az 51. lépésben)
Sabino Brunello (olasz, 2568) – Daniele Vocaturo (olasz, 2584) (Királyindiai védelem, függőben maradt a 45. lépésben)
Emil Szutovszkij (izraeli, 2620) – Jan Napomnjacsij (orosz, 2730) döntetlen (Szicíliai védelem, 60) Wesley So volt szabadnapos

A verseny állása:

1.Wesley So 3 (sz) pont
2. Baadur Zsobava 2,5 (1)
3. Emil Szutovszkij 2 (sz)
4. Jan Nepomnjacsij 2
5-6. Almási Zoltán és Sabino Brunello 1,5 (1, sz)
7. Daniele Vocaturo 0,5 (1, sz)

A 6. forduló párosítása:

Daniele Vocaturo – Emil Szutovszkij
Almási Zoltán – Sabino Brunello
Wesley So – Baadur Zsobava
Jan Nepomnjacsij lesz szabadnapos

Verőci Zsuzsa

Címkék: ,